Social

Numărul elevilor şi al şcolilor în continuă descreştere

În anul de studii curent în raionul Rezina funcționează 30 de instituții de învățământ, inclusiv 4 licee teoretice, 16 gimnazii și 10 școli primare.

Conform Rețelei raionale de învățământ, aprobată de către Consiliul Raional Rezina, cele 30 de instituții vor fi frecventate de 4743 de elevi,  dintre aceștia 1500 de elevi revin liceelor teoretice din Rezina, alți 3243 sau 68,4% vor studia în instituțiile de învățământ din mediul rural. În clasele liceale X-XII sunt înscriși 413 elevi, dintre care 263 liceeni (63,7%) vor frecventa liceele din or. Rezina. În clasele gimnaziale V-IX sunt încorporați 2454 de elevi, dintre care 1792 sau 73,0% revin gimnaziilor din sate. În clasele primare I-IV sunt 1876 de micuți, dintre care 1301 sau 69,3% învață în mediul rural.

Numai în Liceul Teoretic „Olimp” (Rezina) și la Gimnaziul Cinișeuți funcționează clase cu predare în limba rusă, care sunt frecventate de 194 de elevi, ceea ce constituie 4,1% din numărul total al elevilor din raion.

Instituția de învățământ cu cei mai mulţi elevi este Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina, care are un contingent de 853 de copii.

Iar titlul de cea mai „pitică” instituție revine Școlii primare-grădiniță Mincenii de Sus, frecventată de 14 elevi. Acolo în clasa I-ea sunt 4 elevi, în clasa a II-a – 5 elevi, în clasa a III-ea – 3 elevi şi în clasa a IV-a – 2 elevi.

În ședința de săptămâna trecută, Consiliul Raional Rezina a luat act de informația privind lichidarea de la sine, începând cu 1 septembrie 2016, a Instituției Publice „Școala Primară Lipceni”. Lidia Lazari, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina a informat Consiliul că la începutul anului școlar în clasele I-IV de la această instituție erau doar 13 elevi, pe care părinții au decis să-i transfere în Gimnaziul Păpăuți, o instituție de învățământ mai bine dotată cu cele necesare decât cea din Lipceni.

Acum un deceniu contingentul elevilor din raionul Rezina era aproape de două ori mai mare.

Ion Perciun  

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker