Politic

Igor Boţan: În Moldova ar putea fi efectuată reforma electorală

În opinia expertului Igor Boţan, după toate aranjamentele care s-au făcut şi care sunt numite reforme, în Republica Moldova ar putea avea loc reforma sistemului electoral. Opinia a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Republica Moldova la răscruce de ani politici”, ediţia a 67-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Potrivit lui Igor Boţan, reforma sistemului electoral ar însemna că votul consolidat pentru noile partide emergente sau de opoziţie să fie dispersat în circumscripţii.

„Acest lucru se face pentru că un mediaholding controlează în totalitate sudul şi nordul republicii. În centru mai sunt televiziuni de alternativă şi situaţia este altfel. În nord şi sud, dacă rămâne situaţia legată de monopolizarea mass-media, totul va fi aşa cum îşi doreşte „păpuşarul” care se numeşte „coordonator” al actualei guvernări”, a spus expertul permanent al proiectului.

Igor Boţan a mai spus că politicienii aflaţi în fruntea partidelor politice pot să facă în aşa fel ca instituţiile să fie autonome, oamenii care ocupă funcţii să fie promovaţi pe criterii de profesionalism şi integritate şi atunci toate neînţelegerile între oamenii politici vor dispărea.

„Nu poţi vorbi despre integrare europeană atunci când instituţiile nu sunt independente şi nu sunt bazate pe profesionalism şi integritate. Acesta este cel mai mare handicap al Republicii Moldova”, a spus expertul.

Al doilea fenomen observat pe parcursul anului a fost că cetăţenii sunt luaţi prin surprindere. „Guvernul, dacă a dorit, şi-a asumat răspunderea pentru rectificarea bugetului sau pentru punerea miliardului pe umerii cetăţeanului. Da, guvernarea şi-a salvat pielea semnând memorandumul cu FMI. Fondul Monetar Internaţional i-a pus mâinile la spate, i le-a legat şi i-a spus că nu are altă soluţie: ca să primească injecţiile financiare şi să se menţină pe linia de plutire trebuie să facă anumite acţiuni”, a menţionat Igor Boţan.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker