Social

„Nu poți accesa finanțare externă fără să contribuie şi comunitatea”

Mihai Gandrabura, directorul ONG  ”Civis” s-a născut la 26 februarie 1981 în satul Brăviceni, raionul Orhei. A absolvit Facultatea Istorie şi Psihologie şi Facultatea Matematică şi Informatică la Universitatea de Stat din Moldova; este master în studii Sud-Est Europene şi în Tehnologii de Reţea. Vorbește fluent rusa, engleza, franceza și poloneza. Căsătorit, tată  a  doi copii.

– Dle Gandrabura, ONG  ”Civis” are o activitate destul de consistentă de la 2005  încoace. În ce domenii și ce ați realizat pâîn prezent?

– Ideea de a înfiin-ţa o organizaţie nonguvernamentală (ONG) a apărut 11 ani în urmă, când,  împreună cu cinci prieteni din Brăviceni am decis să iniţiem careva schimbări în localitatea noastră prin susţinerea inițiativelor de tineret, realizarea unor proiecte ecologice, sociale, monitorizarea achiziţiilor publice etc. Am reușit să facem multe lucruri extraordinare în acești ani. Bunăoară, la septembrie 2012 am participat la Forumul Economic Internaţional, ediţia 22, din Krynica – Zdrуj, Polonia. Apoi, din luna mai 2013 până în martie 2014 am implementat proiectul „Promovarea potențialului turistic, cultural și economic al raionului Orhei la Salonul Turistic Internațional Poznan 2013”. În 2015 am realizat acțiuni de înfrățire a unor primării din raionul Orhei cu gmine din Polonia.

În 2014 am realizat proiectul „Estafeta PL-MD – consolidarea democraţiei”, urmat în 2015 de pro-iectul ”Liderii Democrației”, desfăşurat în parteneriat cu Asociația culturală “Echo Pyzdr” din Polonia. 

Am mai avut o sumedenie de proiecte privind remedierea suprafeţelor poluate cu pesticide POP şi curăţirea uleiurilor contaminate cu PCB în echipamentul electroenergetic” în colaborare cu Fundaţia olandeză „Milieukontakt”, inclusiv proiectul ”Salvați râulețele noastre”; am organizat traininguri, școli de vară pentru tineri. Suntem implicaţi, practic, în câte 1-2 proiecte pe an. Lucrăm cu beneficiari nu numai cu raionul Orhei, dar și din toată țara.

– Cum ați contactat ONG-ul polonez, reușind o colaborare atât de fructuoasă?

– Este vorba de Asociația Culturală ”Echo Pyzdr”, condusă de soții Wika și Pszemislav Kovalski din Pyzdry, o localitate cu 5000 de locuitori din poviatul (județul) Kalisz, voievodatul Wielikopolski din centrul Poloniei, apropo, unde până la 1914 s-a aflat granița între imperiile Rus și cel Prusac. Cu ajutorul soților Kowalski, care de mai mulți ani realizează o mulțime de proiecte ecologice, culturale, de turism rural am încercat să înfiripăm relații de colaborare cu un număr de comunități din Moldova, inclusiv raionul Orhei. În 2014 au fost încheiate cele mai multe parteneriate, au avut loc cele mai multe activități comune: delegaţii, întâlniri, seminare, mese rotunde, care au apropiat administrațiile publice locale din cele două țări. În consecință primăria Mitoc s-a înfrățit cu gmina Blizanow, primăria Mălăiești – cu gmina Zguf. A fost încheiat de asemenea un acord de colaborare între poveatul Kalisz și raionul Orhei. Se doreau schimburi culturale, crearea de noi ONG-uri pe teritoriul satelor respective de la noi, delegaţii cu schimb de experiență etc., etc. Dar, din păcate, colaborarea cu partenerii din Polonia nu a cunoscut o dezvoltare dinamică  la care ne așteptam.

– De ce, în opinia Dvs., se întâmplă așa? 

– Chestiunea ține, cred eu, de mentalitate.  Conducătorii noștri de administraţii publice locale vor să primească fonduri la moment, însă este nevoie de depus eforturi, de lucrat cu proiectul care-l implementezi. Altminteri e ușor să dezamăgești partenerii pe care i-ai făcut cu atâta greu. Administraţiile publice de la noi au dezamăgit partea poloneză deoarece nu sunt serioase, mereu își schimbă planurile, nu au o strategie bine determinată de activități și nu vor să contribuie la proiectele comune. APL-urile noastre așteaptă îndată sume de bani în cont de pe urma parteneriatelor, ceea ce nu este real, este nevoie de câțiva ani să obții  încrederea și să colaborezi  în continuare. Mai e nevoie de relații pur umane, de suflet, care trebuie menținute.  Dar nu este târziu, e important ca partenerii de aici să se apuce de lucru. 

– Ce preocupări are ONG ”Civis” la moment?

– Suntem implicaţi în proiectul ”Banii publici sunt şi banii mei”, finanţat de UE și Fundația NED din SUA – împreună cu alte 10 organizații din toată țara monitorizăm cum APL, instituţiile publice gestionează banii publici. Avem mai multe rapoarte realizate, în urma cărora se fac investigații, care se publică în paginile edițiilor periodice din țară. Ultimul, despre monitorizarea valorificării mijloacelor financiare din Fondul Rutier la reparația drumurilor în localitățile raionului Orhei  a fost publicat în noiembrie curent.       

– Cum reacționează factorii decizionali din APL la rapoartele care le faceți?

– Depinde de oameni, de mentalitatea lor. Firesc ar fi ca asupra unui asemenea raport, cum ar fi cel referitor la reparaţia unor drumuri din raionul Orhei, să se inițieze audieri publice, ca lumea să vadă cine se face vinovat de asemenea pacoste or, e o chestie serioasă când banii contribuabililor nu sunt cheltuiți așa cum se cuvine. Unii funcţionari, însă, în loc să ia act de situaţia reală, pe care am monitorizat-o, vor să te bage într-un ictus sau infarct. Oricum, problema rămâne, lumea vede gropile până la gleznă după așa-zisa reparație. Salut intenția Consiliului Raional Orhei de a fi deschiși pentru colaborare și transparență. După Anul Nou vom reveni cu discuții asupra raportului respectiv la Orhei, dat fiind impactul acestuia asupra comunităților.  Când am constatat că reparația drumurilor s-a efectuat din cale afară de prost, ni s-a propus să venim cu orice comisie  la faţa locului. Am zis ok, dar de ce nu s-a făcut acest lucru la recepția lucrărilor? Asemenea situații nu pot dura la nesfârșit. 

– Aţi fost învinuit pe o reţea de socializare că aţi fi delapidator de bani polonezi, pe care îi spălaţi aici cu încrâncenare.

– Voi explica ce fac în Moldova cu banii polonezilor. În 2014-2015, s-a convenit ca ONG ”Civis”, de comun acord cu primăria Mitoc, din fondurile ONG-ului polonez ”Echo Pyzdr” (800 euro) să achite pe parcursul a 10 luni burse pentru doi studenţi din localitate, implicați în activități comunitare. Deci, 10 000 MDL trebuia să achite primăria. ONG ”Civis” a achitat 5 luni bursa la ambii studenţi, dar primăria – nimic. Astfel am fost nevoit să stopez finanţarea până primăria îşi va onora obligaţiunile. 

– Mulți tineri capabili, activi preferă să activeze nu în sfera de producţie, ci în ONG-uri. Este o situație firească, normală?

– Cred că e în firea lucrurilor ca tinerii să se retragă în ONG din cauza că aici pot activa  fără restricții, abuzuri, presiune etc., au posibilitatea să se dezvolte profesional și personal, să facă o carieră adecvată și temeinică.

– Aveți niște activități despre care APL din regiunea Orhei trebuie neapărat să știe și să se implice. Care ar fi acestea? 

– Unele dintre activitățile noastre ţin de stabilirea relațiilor de parteneriat cu APL-uri, ONG-uri şi SRL-uri din Polonia, dar vreau să accentuez, că este nevoie de APL-uri care doresc să facă ceva  pentru comunitățile lor. Deasemenea oferim suport în elaborarea Planurilor de dezvoltare socio-economică a localităţilor, scrierea de proiecte pentru atragerea investițiilor.

-Adică întindeți o mână de ajutor administraţiilor publice locale. Cum însă reacționează aceastea?

– Iniţial toate reacţionează pozitiv, se arată dornice de a atrage finanţări, dar la momentul când este necesară contribuția proprie a comunităţilor, primăriile se retrag, deoarece nu poți accesa finanțare externă fără a contribui. Sunt și excepţii, de exemplu primăria Văleni, raionul Cahul, care implementează câteva pro-iecte cu sprijinul „Civis”, primăriile Geamăna (Anenii Noi), Biruința (Sângerei) etc. Adică dacă depui eforturi, ai responsabilități în fața comunităților, reușești că obții ceva. Cât privește primăriile din raionul Orhei – este loc și pentru mai bine!

În imagine: Mihai Gandrabura (al doilea din dreapta), cu o delegaţie din Moldova la gmina Blizanow, care s-a înfrăţit ulterior cu primăria Mitoc.

 

A intervievat Ion Cernei 

      

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker