Tinerii în lupta cu Coronavirusul
Așa s-a numit proiectul inițiat de jurnalista Natalia Ghilașcu, care activează în SUA, finanțat din donațiile Diasporei din România și R. Moldova și implementat de AO “Plai Natal” din Cotiujenii Mari, Şoldăneşti, lansat de Ziua Internațională a Ocrotirii Copiilor-2020 şi care s-a desfăşurat în perioada iunie – octombrie.

“Velohora” – ideea de a procura mai multe biciclete și a organiza excursii și marșuri turistice pe teritoriul R. Moldova aparține Nataliei, pasionată de turism încă din anii când participa activ la campionatele naționale de turism sportiv. Iar pandemia de Covid-19 ne-a condus la ideia de a folosi bicicletele pentru a vizita la domiciliu cetăţenii mai triști ca noi.
Pe parcursul lunilor martie-aprilie, prin intermediul rețelelor sociale, a fost acumulată de la diaspora română și cea moldavă cu traiul în SUA suma de 1500 USD. La colectarea de fonduri au contribuit și consăteni din Cotiujenii Mari aflaţi peste hotare: Natalia Țurcan, Aliona Lazăr, Angela Ghilașcu, Carolina Furdui, Andry Tumuruc, fapt pentru care le suntem recunoscători. Din banii acumulați am procurat 4 biciclete și accesoriile necesare pentru ele (1000 $) și pachete sociale cu produse alimentare de primă necesitate pentru persoanele aflate în dificultate (500 $).
Scopul proiectului a fost implicarea tinerilor din comuna Cotiujenii Mari în acțiuni de caritate în perioada de pandemie globală. Am organizat o echipă din 15 voluntari din rândul adolescenților, iar Igor Cozma, în calitate de instructor, i-a familiarizat cu regulile de circulație rutieră și cele de protecție socială și sanitară.
La 1 iunie, de Ziua Inter-națională a Ocrotirii Copiilor, proiectul a fost lansat oficial, fiind susținut de colaboratorii Postului local de poliție. În această zi tinerii au vizitat două familii: a Anei Solomon, mamă a 8 copii din Cotiujenii Mari și a Inei Mija de la Gara Cobâlea, mamă cu 7 copii, oferindu-le dulciuri, rechizite școlare, produse alimentare. Copiii au rămas plăcut surprinși de gestul voluntarilor.
Ulterior, în zilele de duminică, voluntarii organizați în echipe a câte 4-5 persoane, cu respectarea restricțiilor sanitare, s-au deplasat pe biciclete la persoanele cu nevoi speciale, înmânându-le câte un pachet cu alimente în sumă de 100 – 150 lei fiecare. Astfel, pe parcursul lunilor iunie – octombrie au fost vizitate la domiciliu circa 70 de persoane. Printre beneficiari au fost copii şi maturi invalizi, bătrâni țintuiți la pat, iar de ziua profesională a lucrătorilor medicali voluntarii au mers la 7 reprezentanţi ai acestei profesii cu sănătatea precară.
Proiectul a fost unul reușit și prin faptul că ne-am solidarizat chiar și în condițiile deosebite de pandemie. Voluntarii au dat dovadă de responsabilitate și activism civic. Cei mai activi dintre ei au fost Aida Jovmir, Dalia Ivanuș, Pavel Cozma, Victoria Babcinețchi, Daniela Ștefârță. În semn de recunoștință, voluntarilor li sau oferit dulciuri și posibilitatea de a merge pe biciclete în excursie la Mănăstirile Cușelăuca, Dobrușa, la Stejarul lui Ștefan cel Mare de la Cobâlea.
Prevedem ca proiectul să fie prelungit și în anii viitori, cu activități mai variate și utile pentru tânăra generație și societate.
Ion Ghilașcu, coordonatorul proiectului