Evenimente

Executivul a decis crearea unui ghișeu unic pentru autorizarea lucrărilor de construcție

Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea ghișeului unic pentru autorizarea lucrărilor de construcție, relatează Biroul pentru relaţii cu publicul al Executivului.

Conform prevederilor documentului, va fi creată resursa informațională „e-Autorizări construcții”, prin intermediul Sistemului informaţional automatizat de gestionare a actelor permisive. Ghişeul unic va deveni funcțional până la sfârșitul anului 2017 şi va fi aplicat de către toate  autoritățile publice locale și organele supravegherii de stat competente în procesul de autorizare a lucrărilor de construcție.

Instituțiile responsabile vor asigura, în mod gratuit, interacțiunea și schimbul de date automatizat între Sistemul informațional automatizat de gestiune și eliberare a actelor permisive și alte date informaționale, administrate de autoritățile publice, între care: Registrul de stat al populației, Registrul de stat al unităților de drept, Sistemul informațional automatizat „Cadastrul bunurilor imobile”.

De asemenea, ghişeul unic pentru autorizarea lucrărilor de construcție va spori transparenţa în acest domeniu, prin facilitarea acţiunilor de monitorizare a respectării perioadei de examinare şi eliberare a actelor cerute de către solicitant, precum și a motivelor refuzului de eliberare a actelor solicitate.

Datorită creării ghișeului unic, durata pentru obținerea autorizațiilor de construcție se va reduce de la 247 de zile până la circa 100 de zile. Totodată, vor fi simplificate procedurile și micșorate costurile pe care le suportă solicitantul, fiind eliminate mai multe bariere în acest sens.

Apropo, acum un deceniu, în R.Moldova, cu susţinerea donatorilor externi a mai fost iniţiată o reformă similară. Atunci, cu echipament procurat din resursele donatorilor, au fost deschise ghişee unice în toate centrele raionale din regiunea Orhei, dar care aşa şi nu au mai funcţionat, pentru că veneau în contradicţie cu practica şi interesele funcţionarilor şi ale autorităţile publice locale.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker