RezinaSocial

Instruiţi, ingenioşi, entuziaşti şi cutezători

Interesul pentru tot ce se întâmplă în societate şi dorinţa arzătoare de a schimba lumea sunt caracteristici definitorii pentru tânăra generaţie. La fel şi elevii din liceul nostru sunt activi, entuziaști și au multe idei, iar instruirea și mentoratul sunt factori esențiali la această etapă.

Ei se implică în tot mai multe programe și proiecte, prin care doresc să se facă auziţi, să contribuie la schimbare, să se afirme. Şi atunci când simt că sunt susţinuţi, apreciaţi, îşi consolidează capacităţile, se instruiesc, capătă încredere în sine şi prind aripi.

Ne-ar trebui multe pa-gini de ziar să descriem iniţiativele şi proiectele în care s-au încadrat liceenii noştri chiar şi în această perioadă dificilă marcată de pandemia de Covid-19, de aceea doar voi puncta telegrafic succesele pe care le-au obţinut şi de care suntem foarte mândri. 

Încă din perioada carantinei, grupul format din 4 eleve din clasa a XII-a profil umanist, Varzari Elisaveta, Varzari Ioana, Negru Maria şi Railean Svetlana–Maria, împreună cu profesoara Condrea Tatiana, au lucrat la proiectul pentru Turnamentul Republican al Drepturilor Omului. Anul acesta, a doua oară consecutiv, echipa din cadrul liceului a obținut primul loc. Pentru prima oară la acest turnament au participat şi elevii din etapa gimnazială Negru Dorina, Silvia Mârza, Marian Gabriela, Macinoi Mario, Gheorghe Balan, Nicoleta Leonte, Calaraş Ioana împreună cu profesoara Trâmbaci Larisa. 

Elevii Ion Leonte, Railean Svetlana–Maria și Negru Maria au participat la campania de sprijin emoțional oferit persoanelor cu vârsta peste 65 de ani din raionul Rezina “Dialogul între generații“.

Pe parcursul verii, elevele Varzari Ioana și Varzari Elisaveta au elaborat și prezentat un proiect de soluționare a unei probleme sociale în proiectul „UPShift Moldova”.

Grupul de inițiativă format din elevele Railean Svetlana–Maria, Varzari Elisaveta, Varzari Ioana, care locuiesc în satul Meșeni, au constituit Consiliul local de tineret Meșeni.  Iar grupul de inițiativă format din Pistrui Maxim, Negru Maria, Leonte Ion au constituit Consiliul local de tineret Ignăței.

La fel, în perioada lunilor de vară, grupul de inițiativă „Renard”, în cadrul proiectului „You(th) Create”, format din tinerii de la Consiliul raional de tineret Rezina și profesoara Pistrui Ionela, au dat start proiectului de renovare a unui izvor din sat. Au participat Macinoi Ilona, Pistrui Maxim, Badan Ionela, Negru Maria, Negru Dorina, Leonte Ion, Condrea Gabriela, Bejan Ecaterina, Iarmaliuc Olga, Marian Gabriela, Harghel Nicoleta, Mârza Crina.

Încadrându-se în proiec-tul pentru tinerii jurnaliști „Vocea tinerilor”, organizat de postul Elita TV, eleva Varzari Elisaveta a elaborat 2 infografice și un reportaj despre banii din liceu, acest reportaj fiind difuzat la Elita TV, pe pagina liceului.

Eleva clasei a XI-a, Mârza Silvia, a participat la școala de vară non-formală „Wave Week Moldova”, unde a dobândit abilități de lideră și comunicare în echipă. La fel şi Ion Leonte, Negru Maria, Varzari Ioana și Varzari Elisaveta au beneficiat de câteva școli de vară organizate de Rețeaua națională a Consiliilor locale de tineret din Republica Moldova. În cadrul acestora, tinerii au învățat lucruri utile despre participarea bugetară, proiecte pentru tineri, resurse umane, mass-media etc.

Membrii Consiliului raional de tineret Rezina Ion Leonte, Negru Maria, Varzari Elisaveta, Varzari Ioana, Pistrui Maxim, Railean Svetlana-Maria au organizat, în parteneriat cu APL, Forumul raional al tinerilor din Rezina, Post Forumul raional, o campanie de informare referitor la Consiliile de tineret și “Saptămâna tineretului”, au elaborat buletine informative care ajută la dezvoltarea tinerilor, participarea acestora la procesul decizional etc.

În perioada alegerilor prezindențiale, tinerii consilieri Pistrui Maxim, Negru Maria, Varzari Elisaveta, Varzari Ioana, Roșca Valeria, Badan Ionela, Leonte Ion, Iarmaliuc Olga, Botezat Dionisie, Zaharia Ion, Marian Gabriela, Condrea Gabriela, Harghel Nicoleta, Sâmzânici Maria, Mârza Crina, Lașco Ala, împreună cu profesoara Leonte Victoria, au participat la flashmobul național online”PlusUnTânăr”, concomitent în mai multe localități din R. Moldova,  în parteneriat cu Rețeaua Națională a Consiliilor locale de tineret din Republica Moldova. Scopul acestui flashmob a fost de a motiva tinerii să iasă la vot.

Echipa “Everything for health“ formată din Varzari Ioana, Varzari Elisaveta, Railean Svetlana-Maria, Zaharia Ion, Ouș Vlada, Botezat Dionisie, Lașco Dorina, Florea Elena, Mârza Silvia, Mârza Crina, Badan Luminiţa, Macinoi Ilona, Marian Iuliana și psihologa școlară Trâmbaci Olga, a participat al treilea an consecutiv la Festivalul Național de Teatru Social 2020, organizat de „Y-Peer Moldova”. Anul acesta  echipa a dobândit premiul pentru cel mai bun mesaj. 

Actualmente, elevii din clasa a XII-a profil umanist, împreună cu subsemnata, se implică în proiectul din cadrul orei de educație pentru societate “Învățarea bazată pe proiect: Tineri în acțiune! Soluții la problemele societății“. Problema selectată vizează faptul că puțini tineri beneficiază de un spațiu amenajat pentru odihnă. Elevii s-au separat în două grupuri și au decis să reproducă „Capsula Timpului” și opera „Masa Tăcerii”, să construiască o colibă în stil tradițional și să amenajeze estetic teritoriul liceului.

La data de 5 decembrie, elevele Varzari Ioana (167 ore de voluntariat) și Varzari Elisaveta (230 ore de voluntariat) au participat la “Festivalul Voluntarilor 2020”.

Ne bucură faptul că există atât de multe, interesante şi utile oportunităţi pentru a forma tineri activi civic. Obiectivul statului nostru ar trebui să fie crearea oportunităţilor şi condiţiilor ca să ne păstrăm acest capital inestimabil acasă.
Galina Platon, directoarea Liceului Teoretic „Ioan Sârbu, s. Ignăţei, raionul Rezina


Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker