Evenimente

În satul Țepilova va fi reconstituit bustul regelui Ferdinand I

Bustul regelui Ferdinand I al României va fi reconstituit și edificat în satul Țepilova, raionul Soroca, conform proiectului avizat de Ministerul Culturii. O decizie în acest sens a fost adoptată recent de Cabinetul de miniştri.

Potrivit Hotărârii Guvernului, bustul va fi instalat în scuarul din fața căminului de cultură al satului Țepilova, raionul Soroca, iar cheltuielile pentru lucrările de proiectare, reconstituire și edificare a bustului vor fi asigurate din contul surselor financiare provenite din donații și sponsorizări.

Restaurarea postamentului și reconstituirea bustului se va face în baza imaginilor fotografice istorice, după care va fi edificat în locul unde a și fost inaugurat în anul 1937, ulterior evacuat și distrus pe vremea sovietică.

Amintim că în perioada interbelică şi la Rezina, cu resursele populaţiei, a fost înălţat un monument regelui Ferdinand, care de asemenea a fost distrus de „eliberatorii” sovietici. Acum câteva luni, la Primăria Rezina se vehicula ideea restabilirii monumentului regelui Ferdinand, dar autorităţile rezinene aşa şi nu au luat încă o decizie concretă pe chestiunea dată.

Ferdinand I a fost rege al României în anii 1914-1927. A condus România în Primul Război Mondial și în perioada Marii Uniri, iar în 1922 s-a încoronat ca primul rege al României Mari.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker