Evenimente

În satul Țepilova va fi reconstituit bustul regelui Ferdinand I

Bustul regelui Ferdinand I al României va fi reconstituit și edificat în satul Țepilova, raionul Soroca, conform proiectului avizat de Ministerul Culturii. O decizie în acest sens a fost adoptată recent de Cabinetul de miniştri.

Potrivit Hotărârii Guvernului, bustul va fi instalat în scuarul din fața căminului de cultură al satului Țepilova, raionul Soroca, iar cheltuielile pentru lucrările de proiectare, reconstituire și edificare a bustului vor fi asigurate din contul surselor financiare provenite din donații și sponsorizări.

Restaurarea postamentului și reconstituirea bustului se va face în baza imaginilor fotografice istorice, după care va fi edificat în locul unde a și fost inaugurat în anul 1937, ulterior evacuat și distrus pe vremea sovietică.

Amintim că în perioada interbelică şi la Rezina, cu resursele populaţiei, a fost înălţat un monument regelui Ferdinand, care de asemenea a fost distrus de “eliberatorii” sovietici. Acum câteva luni, la Primăria Rezina se vehicula ideea restabilirii monumentului regelui Ferdinand, dar autorităţile rezinene aşa şi nu au luat încă o decizie concretă pe chestiunea dată.

Ferdinand I a fost rege al României în anii 1914-1927. A condus România în Primul Război Mondial și în perioada Marii Uniri, iar în 1922 s-a încoronat ca primul rege al României Mari.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker