Evenimente

Judecătoria Rezina a rămas fără magistraţi

Săptămâna trecută Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea de demisie şi a Olgăi Gangal, ultima magistrată care mai rămăsese în funcţie la Judecătoria Rezina. În aceeaşi şedinţă a fost aprobată şi cererea de demisie a unui judecătpor de la Judecătoria Orhei – Vasile Negruţă. În cadrul ședinței, președintele CSM Victor Micu a spus că la Judecătoria din Rezina s-a creat o situaţie extrem de gravă deoarece n-a mai rămas niciun magistrat „dar nu le putem interzice să demisioneze. Este dreptul lor”, relatează breakingnews.md.

 

În perioada 1 ianuarie – 6 decembrie 2016 (inclusiv) 45 de judecători din R.Moldova au depus cereri de demisie, dintre care 3 judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, 16 judecători de la curțile de apel și 26 de judecători de la instanțele de fond. 13 magistraţi au plecat din sistem săptămâna precedentă. Majoritatea invocă un singur motiv – revizuirea legislației de pensionare a judecătorilor. Potrivit noilor prevederi, magistrații ar urma să se concedieze la fel ca celelalte categorii de salariați, iar pensia unui judecător nu va mai fi calculată în mărime de 55-80% din salariul său în funcție, ci în condiții generale – aproximativ 30% din salariul existent la momentul plecării din sistem. În afară de aceasta magistraţii care vor demisiona ori se vor pensiona vor fi lipsiți de indemnizația unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător, cum era până acum.

CSM a avizat negativ acest proiect de lege, dar Parlamentu nu a ţinut cont de poziţia acestuia.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker