Economie

În 2017 orașul Rezina va avea un buget echilibrat

Întrunit în două ședințe ordinare, la 13 decembrie c. Consiliul Orășenesc Rezina a aprobat în două lecturi bugetul orașului pentru anul 2017. În prealabil proiectul bugetului a fost examinat în cadrul unor consultări publice, dar, din spusele unor participanți la dezbateri, efectul a fost minim.

Bugetul aprobat pentru anul viitor va avea un caracter echilibrat, adică veniturile vor fi egale cu cheltuielile și vor constitui 22 134,8 mii lei. Pentru comparaţie, bugetul precizat al anului ce se încheie este de 26 288,1 mii lei.

Veniturile bugetului orașului pentru anul 2017 vor fi alcătuite din: impozitul pe venit al persoanelor fizice – 4220 mii (19,1%); impozitele funciar, imobiliar și ocazional – 549 mii lei (2,5%); taxe, dividende, renta și alte resurse colectate de autoritățile locale – 4738,7 mii lei (21,4%) și transferuri de la bugetul de stat -12627,1 mii lei (57,0%). La fel, pentru comparaţie, merită de amintit că impozitul pe venit al persoanelor fizice, adică impozitarea salariilor angajaților din câmpul muncii, în anul 2016 a fost estimat la 4100 mii lei sau 21,9% din veniturile totale. Iar pentru anul 2017 acest venit a fost calculat doar cu 120 mii lei mai mare. Şi asta în condiţiile când autorităţile promit majorarea salariilor, creşterea numărului locurilor de muncă, dezvoltarea afa-cerilor, lucruri care, în mod normal, ar trebui să conducă la majorarea substanţială a acestui tip de venituri.

După cum se vede din cifrele de mai sus, ca şi în anii trecuţi, mai mult de jumătate din veniturile oraşului le vor constitui transferurile de la bugetul de stat.

Resursele bugetare vor fi cheltuite în baza unor programe de importanță vitală, care vor permite soluționarea problemelor stringente, dar care nu vor admite datorii creditoare și blocaje financiare. În anul 2017 se prevede că din bugetul or. Rezina vor fi finanțate 11 instituții publice, și anume: autoritatea executivă (primăria), 4 grădinițe de copii și câte 3 biblioteci și cămine de cultură. În aceste instituții se prevede să activeze 205 angajați.

Structura cheltuie-lilor bugetului orașului pentru anul 2017 este nespus de modestă, sub aspect funcțional fiind următoarea: servicii de stat cu destinație generală (APL) – 4509,5 mii lei (20,4%); gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale – 4144,0 mii lei (18,7%); cultură, sport, tineret, culte și odihnă – 1058,2 mii lei (4,8%); învățământ (grădinițe de copii) – 12373,1 mii lei (55,9%), protecția socială -50,0 mii lei (0,2%).

Din cheltuielile expuse mai sus se evidențiază cele preconizate pentru întreținerea grădinițelor de copii, care vor fi frecventate de 750 de micuți, aceștia fiind deserviți de 157 de angajați ai instituțiilor res-pective. Bugetul aprobat prevede colectarea a 760,0 mii lei cota părinților pentru plata alimentării copiilor, ce constituie 5,70 lei/zi şi acoperă 1/3 din costul alimentației. Totodată se prevede creșterea cheltuie-lilor pentru funcționarea grădinițelor de copii cu 1277,8 mii lei față de anul 2016, aceasta fiind cauzată de creșterea prețurilor la bunuri și servicii. Însă aceste cheltuieli vor fi acoperite din transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat.

Bugetul aprobat nu prevede careva cheltuieli pentru investiții capitale, astfel bugetul în cauză poate fi caracterizat ca fiind unul social și auster, adică vom lucra doar pentru a mânca.

În aceeași ședință au fost aprobate și taxele locale spre încasare pe teritoriul primăriei or. Rezina în anul 2017. Sunt stabilite 10 categorii de taxe, cu una mai puțin ca în anul curent. Cotele concrete ale taxelor locale au rămas la nivelul anului financiar 2016.

Ion Perciun

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker