Drepturile omului: Garanţii vs RealităţiInvestigații

Verdictul judecăţii: dosar neîntemeiat

CUVÂNTUL și portalul anticorupție.md au mediatizat în câteva rânduri istoria arestării în 2017 și urmăririi penale de către organele de drept din Rezina și cele naționale a lui Alexandru Răileanu, colaborator al Oficiului Relații Funciare și Cadastru Rezina.

După 10 zile de închisoare, 30 de zile de arest la domiciliu și peste trei ani de hărțuire de către Poliție, Centrul Național Anticorupție și Procuratură, procurorul Ion Bernaz de la Procuratura Rezina, obligat de instanţa de judecată, a emis ordonanța de a-l scoate integral de sub urmărirea penală pe Alexandru Răileanu pe motiv că “în acțiunile lui nu sunt elementele infracțiunilor prevăzute de art. 327 alin. (1) şi 332 alin. (1) Cod Penal” care i-au fost incriminate acum 3,5 ani.

VEZI ȘI:

De fapt, istoria dată, se pare, va avea continuare. Alexandru Răileanu susține că este dispus să încerce, cu concursul instanțelor judiciare, să-i tragă la răspundere pe polițiștii și procurorii care, fără niciun motiv, și-au bătut joc de dânsul și familia sa, cauzându-le mari suferințe morale și prejudicii materiale.

Învinuire suptă din deget

Amintim, că Inspectoratul de Poliție Rezina a pornit urmărirea penală împotriva lui Alexandru Răileanu la 03 august 2017 în baza art. 327 alin. (2) lit. b l) şi art. 332 alin. (1) din Codul penal (Folosirea intenţionată de către o persoană publică a situaţiei de serviciu, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, săvârșită din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terţe persoane și înscrierea de către o persoană publică în documentele oficiale a unor date vădit false, precum şi falsificarea unor astfel de documente, dacă aceste acţiuni au fost săvârşite din interes material sau din alte interese personale).

Prin ordonanța procurorului general Eduard Harunjen din 07 august 2017 ,,efectuarea urmăririi penale în cauza penală nr. 2017280267 a fost încredințată Inspectoratului de Poliție Rezina,, sub conducerea Procuraturii Rezina. 

La 16 august 2017, A. Răileanu a fost reţinut, iar peste două zile – judecătoarea de instrucţie de la judecătoria Orhei Viorica Severin l-a pus sub învinuire şi arestat pe un termen de 30 de zile.

Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău din 29 august 2017 admite recursul declarat de avocatul Vasile Vântu,,casează încheierea Judecătoriei Orhei sediul Rezina din 18 august 2017 şi dispune arestarea lui A. Răileanu la domiciliu pe un termen de 30 de zile. 

La 07 noiembrie 2017, A. Răileanu este pus sub învinuire, incriminându-i-se oficial comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 327 alin. (1) şi art. 332 alin. (1) din Codul penal.  

Prin ordonanța din 02 noiembrie 2017 a procurorului adjunct al procurorului-şef al Procuraturii raionului Rezina, Anatolie Maliuta, la cauza penală nr. 2017280267 este conexată și cauza penală pornită la data de 05 septembrie 2017 în baza art. 352 alin. (1) din Codul penal.în care erau vizate alte trei persoane: omul de afaceri Serghei Bagrin, ex-primarul or. Rezina Mihail Cuț și ex-secretarul Consiliului Orășenesc Alexei Cioric. 

Trei ani de mimare a urmăririi penale

În continuare, Alexandru Răileanu, fiind convins de nevinovăția sa și că dosarul n-are nici un suport legal, a înaintat către organele de drept naționale zeci de demersuri în care solicita accelerarea anchetei și trimi-terea cauzei în judecată, de fiecare dată primind niște răspunsuri formale. 

Ulterior, o cerere similară Alexandru depune la Judecătoria Orhei sediul Rezina. Examinând-o, judecătorul Igor Negrean constată că dosarul respectiv “include preponderent demersuri de prelungire a termenului de urmărire penală ale ofiţerilor şi, respectiv, ordonanțe adoptate de procuror cu privire la prelungirea termenului de urmărire penală, precum şi copii ale unor acte emise de autorităţile publice locale sau de organele cadastrale, lăsând să se înțeleagă că organul de urmărire penală şi procurorul nu au întreprins şi nu au efectuat suficiente acţiuni semnificative pe marginea cauzei penale în vederea luării măsurilor prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanțelor cauzei, mai ales în ce privește situaţia petiționarului, existând astfel pericolul încălcării termenului rezonabil la efectuarea urmăririi penale“. 

Astfel, prin ordonanța procurorului general, Eduard Harunjen din 01 februarie 2018, dosarul nr. 2017280267 este retras de la SUP al IP Rezina şi transmis la Centrul Național Anticorupție, unde s-a aflat de la 01.02.2018. În februarie 2020 dosarul a fost restituit Procuraturii raionului Rezina. În opinia inculpatului, o atare tărăgănare poate fi explicată doar prin faptul că Poliția și Procuratura nicidecum nu puteau găsi careva probe pentru a-și demonstra intențiile. Or, de la etapa punerii sub învinuire și până în prezent, organul de urmărire penală sau procurorul nu au întreprins nici un act procesual şi nici o acțiune de urmărire penală cu acesta, cu excepția unei audieri suplimentare. 

Ce a stabilit instanţa

Examinând cererea lui A. Răileanu și materialele dosarului penal intentat împotriva lui, magistratul Igor Negrean a ajuns la concluzia că acesta urmează a fi scos de sub urmărire penală fiindcă în acțiunile lui nu sunt elementele infracțiunilor prevăzute de art. 327 alin.(1) CP şi 332 alin. (1) CP, deoarece nu au fost cauzate daune în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice şi nu s-a probat înscrierea de către A. Răileanu, în documente oficiale, a unor date vădit false, precum şi falsificarea unor documente, acţiuni săvârşite din interes material sau din alte interese personale. Din aceste considerente judecătorul a obligat procurorul să accelereze urmărirea penală în cauza penală nr. 2017280267, cu adoptarea în termen de cel mult 30 de zile, în condițiile legii, a unei hotărâri finale față de învinuitul Alexandru Raileanu.

Procurorul Ion Bernaz s-a conformat deciziei instanței, recunoscând în ordonanța sa că:

“Organul de urmărire penală n-a stabilit că prin acțiunile sale cet. Raileanu Alexandru a cauzat un prejudiciu material, efectiv, reflectat în echivalent bănesc Primăriei Rezina, fiindcă bunul imobil indicat ca subiect de litigiu nu a fost înstrăinat, dreptul de proprietate fiind în continuare înregistrat după Primăria Rezina. 

Suma de 89688 lei imputată lui A. Răileanu reprezintă un eventual prejudiciu, legat de relațiile de arendă între Primăria Rezina şi SRL „Bagser-Service” şi nu are nimic în comun cu Alexandru Raileanu. 

Înregistrarea dreptului de proprietate asupra construcţiei 6701209.196.01, în Registrul bunurilor imobile efectuată de către registratorul Alexandru Raileanu s-a efectuat în temeiul procesului-verbal de recepție finală a construcției,, de a cărui întocmire nu a fost competent dumnealui. La fel el nu a făcut careva înscrieri în cadrul acestui proces-verbal de recepție finală”. 

Dar cum rămâne cu oamenii fărădelegilor?

În anul 2017, Poliția și Procuratura din Rezina s-au evidențiat prin mai multe percheziții, arestări, dosare intentate, potrivit victimelor, la comanda administrației raionului. Caracterul ilegal al unora dintre acele acțiuni, inclusiv cazul lui A. Răileanu, deja a fost demonstrat în judecată. Altele încă urmează să ajungă în instanță. Dar majoritatea autorilor acelor și altor ilegalități similare continuă să rămână cu statutul de oameni ai legii, pentru că nimeni nu dorește să aprecieze după merit abuzurile și fărădelegile lor, care compromit greu imaginea organelor de drept din R. Moldova…

Tudor Iașcenco

https://cuvintul.md/13500/justitie-rezonabila-in-cazul-unei-rafuieli-la-comanda/
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker