Politic

Judecătorul Gheorghe Popa, achitat la Curtea de Apel Chișinău

Gheorghe Popa, primul judecător din Republica Moldova reţinut în cadrul campaniei de combatere a corupției în justiție, declanșată de guvernare şi condamnat de prima instanţă la 7 ani de închisoare cu executare, recent a fost achitat de Curtea de Apel Chişinău. După cum a relatat pentru ”C” Ion Luchian, ex-procuror al raionului Telenești, acum avocat, nu este exclus ca decizia în cauză să fie atacată de procurori la Curtea Supremă de Justiţie.

 

Amintim că Gheorghe Popa, magistrat la Judecătoria Telenești a fost reţinut acum trei ani, în octombrie 2013, când ar fi primit de la Andrei Durnea, avocat care îl reprezenta în instanţă pe Roman Buşovschi, 200 de dolari SUA.

S-a întâmplat asta a doua zi după ce judecătorul a scos de pe rol o cerere de chemare în judecată într-un litigiu civil privind încasarea unei datorii. Magistratul a fost condamnat pe 8 aprilie 2014, de către Judecătoria Buiucani, la 7 ani de închisoare cu executare, acestuia aplicându-i-se și o amendă în mărime de 160 de mii de lei. Sentinţa urma să fie executată doar după ce se vor pronunţa şi magistraţii de la Curtea de Apel.

Televiziunile guvernării au mediatizat acest caz, punând accent pe faptul că reforma în justiție a început și dă deja roade. În același timp judecătorul învinuit, dar și avocatul de atunci al acestuia, Vasile Nicoară, au pledat că cele întâmplate au fost o provocare pusă la cale de angajații subdiviziunii de la Bălţi a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA).

Şi CUVÂNTUL, alături de alte mijloace media independente, a urmărit atent subiectul, publicând inclusiv un material de investigaţie, realizat de ZIARUL de GARDĂ şi întitulat „Dosarul judecătorului Popa: „Podleankă” cu agenţi sub acoperire?” (articolul poate fi citit în CUVÂNTUL din 15 noiembrie 2013 sau pe www.zdg.md).

Zilele trecute, ex-procurorul raionului Telenești, acum avocat, Ion Luchian ne-a relatat că a studiat detaliat mersul examinării acestui dosar din motiv că ar fi unul foarte interesantdin punct de vedere juridic:

”Ceva nu e în regulă cu acest dosar. În primul rând, suma mitei – e vorba de 200 de dolari, adică două bancnote, care ar fi putut fi transmise pe neobservate, să zicem, într-un Cod Penal împrumutat și retrocedat judecătorului Popa. Și apoi, judecătorul Popa trăiește destul de modest, are şi ceva pământ care i-a rămas ca moștenire, soția mai mulţi ani munceşte peste hotare… Teleneștiul nu e Chișinău, aici viața și activitatea fiecăruia este ca-n palmă”, spune avocatul.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentinţa Judecătoriei Buiucani de condamnare a lui Popa la 7 ani de închisoare cu executare şi a dispus pedepsirea lui în baza Codului Contravenţional.

”Cu alte cuvinte, Curtea de Apel a constatat faptul că judecătorul nu ar fi pretins cei 200 de dolari, a exclus și versiunea lui Popa, precum că la mijloc ar fi fost o provocare, calificând fapta drept o contravenţie prevăzută de Codul Contravenţional. Curtea Supremă de Justiţie a remis dosarul pentru reexaminare la Curtea de Apel Chişinău, într-un alt complet de judecători. Curtea Supremă de Justiţie își motivase decizia că instanţa de apel nu a respectat prevederile Codului de Procedură Penală și nu a ținut cont de argumentele apărării, care afirmă că Roman Bușovschi, cel care ar fi dat banii lui Popa, cu reședință de mulți ani la Fălești, și-a făcut cu câteva zile înainte de a prezenta cererea la judecătoria Telenești viză de reședință în satul Ciulucani. Deși acesta nu a trăit nicio oră în localitatea respectivă, declara în documentul respectiv că este domiciliat în Ciulucani. Adică sunt niște situații care dau de bănuit. Iar dubiile încă din timpurile dreptului roman trebuiau să dea favoare inculpatului”, spune Luchian.

Un alt complet de judecată, în componența magistraţilor Ion Pleşca, preşedintele Curții de Apel, Oxana Robu şi Stelian Teleucă, după patru şedinţe de judecată, care au avut loc în octombrie-decembrie 2016, au admis apelul lui Ion Vâzdoagă, avocatul lui Gheorghe Popa şi au dispus achitarea inculpatului. Gheorghe Popa, cu care ne-am întâlnit la Telenești, ne-a spus că nu cunoaște nimic despre motivațiile completului de judecată.

„În judecată m-a reprezentat avocatul. Am înțeles doar că am fost achitat, pe motiv că nu am săvârşit infracţiunea. Aşteptăm decizia motivată şi pe cea a Curţii Supreme de Justiţie, pentru a vedea ce vom face mai departe”, ne-a spus Gheorghe Popa.

Ion Vâzdoagă a relatat pentru presă că clientul său a fost achitat în lipsa elementelor constitutive ale componenţei infracţiunii în acţiunile acestuia:

”De data asta noi am adus probe suplimentare. Totul a pornit de la o acţiune civilă examinată de judecătorul Popa şi scoasă ulterior de pe rol tot de el. Noi am identificat persoana care a înaintat acţiunea civilă şi l-am invitat în judecată. El a recunoscut în fața instanței că este angajat al CNA și că acea cauză civilă examinată atunci de dl Popa a fost creată special pentru a provocaun flagrant.

Am dovedit de asemenea că Buşovschi, alt personaj din dosar, era agent sub acoperire care figurează în mai multe sentinţe. În cazul nostru şi-a schimbat viza de reşedinţă din Făleşti, la Ciulucani, după care a depus cerere de chemare în judecată privind încasarea acestei datorii. Or, dacă nu avea viză de reședință la Ciulucani, nu putea să depună cerere la Judecătoria Telenești, unde lucra Popa”, a remarcat avocatul Vâzdoagă.

Haralambie Popa, fratele lui Gheorghe Popa, care este consilier raional de Teleneşti, ne-a relatat că hărţuiala prin care a trecut fratele lui a fost una oribilă.

”Să ții omul închis mai bine o lună, să-l lași fără surse de existență toți acești ani de atâta ca să arăți opini-ei publice și finanțatorilor străini că Puterea combate corupţia, e ceva strigător la cer. Totuși, așteptăm ca la 6 ianuarie 2017 să primim motivația la decizia ședinței Curții de Apel Chișinău, după ce, probabil, va urma iarăşi examinarea dosarului la Curtea Supremă de Justiţie. Sperăm că dreptatea va triumfa”, ne-a spus Haralambie Popa.

În imagine: Gheorghe Popa. Foto ZdG

Ion Cernei

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker