ApropoRezinaSocial

Actele istorice necesită acurateţe şi responsabilitate

Articolul “Numele personalităților care vor fi înveșnicite în denumirile noilor străzi din oraşul Rezina” (CUVÂNTUL din 18 decembrie 2020) a trezit reacţii în rândul cititorilor. 

Unii participanţi la consultarea publică desfăşurată de Primăria Rezina în parteneriat cu redacţia săptămânalului CUVÂNTUL privind colectarea celor mai potrivite denumiri pentru cele 14 străzi trasate în noul microraion al oraşului – Rezina-Nord-Vest – s-au arătat mulţumiţi că propunerile lor au fost acceptate.

Alţii, de exemplu profesorul pensionar Grigore Barbăroşie din Ignăţei, ne-a declarat că îi pare rău că nu a văzut în această listă numele lui Pantelimon Gavriliţă, care “mai mult de jumătate de secol a trăit cu grijile oraşului şi ale raionului Rezina, contribuind foarte mult la dezvoltarea economică şi socială mai ales a or. Rezina”. 

   Un alt cititor, care s-a prezentat Ion Lungu, ne-a spus la telefon că, deşi este de baştină din Rezina, nu a auzit şi nu cunoaşte cine au fost Nichita Turtă, Efim Caftanat, Nicolae Rozin şi pentru care merite noile străzi vor purta numele lor, menţionând totodată că ar fi bine ca ziarul să publice nişte note informative despre toate aceste persoane.

   La rândul ei, secretara Consiliului Orăşenesc, Lilia Răileanu ne-a spus că asemenea note încă urmează să fie alcătuite.

 Alexei Cioric, colaboratorul Primăriei, care a coordonat procesul de acumulare şi selectare a denumirilor, a confirmat că membrii comisiilor consultative şi Consiliul Orăşenesc s-au bazat în procesul de examinare a propunerilor şi selectare a denumirilor exclusiv pe informaţiile oferite de participanţii la consultări, recunoscând că, în opinia sa, unele propuneri au fost ciudate.

Cât mă priveşte, cred că la etapa de adoptare a deciziilor trebuiau să ajungă numai propunerile bine argumentate documentar, pentru că prin aceste acte cu adevărat istorice, administraţia oraşului edifică persoanelor respective monumente pentru zeci, dar poate şi sute de ani. 

Pe de altă parte, cazul dat a developat iarăşi o problemă mai veche a societăţii noastre – atitudinea superficială a unor verigi ale autorităţilor publice faţă de obligaţiunile asumate sau subordonarea acestora unor interese personale ori de grup. Din discuţiile cu unii consilieri de Rezina am înţeles, că ei habar nu au anume pentru care merite o stradă va purta numele lui Nicolae Rozen, Efim Caftanat, Nichita Turtă sau Renaşterii. Dar au votat proiectul de decizie respectiv.

Tot aşa acum câţiva ani raionul Rezina s-a pomenit cu doi cetăţeni de onoare, Vasile Botnari şi Anatol Ghilaş, colegi de partid şi de afaceri ai Eleonorei Graur, preşedina raionului. Întrebată atunci pentru care merite anume aceştea s-au învrednicit de asemenea onoare, dânsa a menţionat că respectivii, graţie posturilor pe care le ocupă (V. Botnari – ministru al Transporturilor, iar A. Ghilaş – director al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru), vor contribui în viitor la prosperarea raionului Rezina. Şi au contribuit!..

Firma „Sand&Gravel”, controlată de familia lui Anatol Ghilaş, nu fără susţinerea conducerii raionului, falsificând documente, încălcând legislaţia în vigoare, a încercat să deschidă o carieră de nisip şi prundiş pe unul din terenurile cu cel mai fertil sol din comuna Solonceni, renunţând la intenţie doar după ce subiectul a ajuns în mass-media, iar Centrul Naţional Anticorupţie a intentat un dosar penal pe figuranţi.

Iar Vasile Botnari, transferat de guvernarea Plahotniuc de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în funcţia de şef al SA „Moldovagaz”, iar apoi al Serviciului de Informaţii şi Securitate, acum câteva luni a fost condamnat la plata unei amenzi de 88 de mii de lei și interdicția de a ocupa funcții publice timp de cinci ani pentru extrădarea ilegală din Republica Moldova a şapte profesori turci ca să fie întemniţaţi de regimul de la Ankara. Mare onoare pentru raionul Rezina!         

  Majoritatea consilierilor raionali de Rezina nu puteau să nu ştie, că aceste persoane nu au niciun merit faţă de raionul Rezina şi propunerea preşedintei Graur ascunde nişte interese personale, dar au votat-o cuminţi, obligând astfel administraţia raionului să le achite respectivilor şi nişte sume solide din bugetul raionului.

  Solicitat să comenteze opiniile cititorilor vizavi de denumirile noilor străzi din cartierul Rezina-Nord-Vest, primarul Simion Tatarov a menţionat, că unele preferinţe ar putea fi încă revăzute. 

“Când am repartizat loturile pentru construcţia caselor pe aceste străzi, le-am spus viitorilor locuitori că până la demararea construcţiilor ei au posibilitate să-şi aleagă vecinii, schimbându-se cu loturile, dar şi să propună Primăriei o altă denumire a străzii…”

  Iar pentru ca lumea să cunoască cine au fost/sunt persoanele, numele cărora administraţia oraşului a decis să le înveşnicească în denumirile noilor străzi, începând cu numărul următor CUVÂNTUL va publica note informative despre acestea, pregătite de redacţie.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker