Cere socoteală pentru banii publici

Aproape un milion de lei irosiţi fără rost la Şoldăneşti

În 2014, primăria oraşului Şoldăneşti a investit peste 500 de mii de lei în construcţia şi amenajarea unui stadion care aşa şi nu există. Terenul a fost doar cultivat, după ce lucrările au fost stopate. Cheltuielile suportate sunt înre-gistrate în actele de la primărie. În acelaşi an, şi Consiliul Raional Şoldăneşti a alocat 400 de mii de lei pentru construcţia unui miniteren de fotbal în preajma Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din centrul raional. La şase luni de la darea lui în folosinţă, gardul din plasă, dar şi învelişul artificial s-au deteriorat. Deşi au trecut doi ani de atunci, nici primăria Şoldăneşti şi nici Consiliul Raional nu au soluţionat problema cu stadioanele.

 

Promisiunea electorală a primarului Tinică

Locuitorii oraşului şi raionului Şoldăneşti nu aveau un stadion care să corespundă cerinţelor, unde sportivii din teritoriu să-şi desfăşoare activităţile. Ani la rând, evenimentele sportive erau organizate pe stadionul din strada Parcului din Şoldăneşti, în preajma LT „Ştefan cel Mare”. Pe ploaie şi ninsoare, doritorii de a practica sportul erau nevoiţi să utilizeze acest teren care numai cu dimensiunile corespunde cerinţelor unui teritoriu sportiv amenajat.

Ideea construcţiei unui stadion modern în oraşul Şoldăneşti a venit de la primărie. Încă prin 2010, pe timpul celui de-al doilea mandat, primarul Alexandru Tinică a expediat solicitări către Federaţia Moldovenească de Fotbal de a-i oferi consultaţii privitor normele construcţiei unui teren sportiv modern.

Conform unui demers către Federaţia Moldovenească de Fotbal, la 17 septembrie 2012, Primăria Şoldăneşti a solicitat şi ajutor tehnic pentru amenajarea unui teren de minifotbal. În acest document, primăria îşi declară disponibilitatea de a acoperi toate cheltuielile legate de construcţia obiectului. Administraţia publică locală a ţinut cu tot dinadinsul să construiască un stadion. Cu atât mai mult că această iniţiativă se afla pe agenda electorală a primarului Tinică în alegerile locale din 2011.

 

Tender învăluit de mister

Astfel, la 29 aprilie 2014, grupul de lucru, în frunte cu Alexandru Tinică, iar membri – subalterni de-ai săi, a desfăşurat licitaţia publică privind desemnarea unei firme care să se ocupe de construcţia stadionului. Conform procesului verbal din 29 aprilie 2014, la licitaţie au participat trei societăţi cu răspundere limitată: „P.V. Const-Service”, „Foremcons” şi „Becad”. Ultima firmă, care propusese şi cel mai mic preţ – aproape 9 milioane de lei – a fost refuzată de comisie pentru că nu ar fi avut experienţa necesară. Grupul de lucru a dat preferinţă companiei „Foremcons” SRL, chiar dacă aceasta a înaintat cea mai scumpă ofertă: peste 12 milioane de lei. Asta în condiţiile în care bugetul primăriei pentru anul 2013 a fost de 10 338 milioane de lei, circa 90 la sută alcătuindu-i banii transferați din bugetul republican.

De fapt, iniţial, câştigătoare a fost desemnată firma „P.V.Const-Service”. La câteva săptămâni după desfăşurarea licitaţiei, primăria a expediat pe adresa „P.V.Const-Service” o scrisoare prin care refuza oferta lor. Cei de la Şoldăneşti îşi motivau decizia prin faptul că firma respectivă nu a prezentat în oferta sa mai multe documente. La 18 iunie 2014, nefiind de acord cu opinia grupului de lucru de la Şoldăneşti, firma „P.V. Const-Service” SRL a contestat rezultatele licitaţiei şi a insistat că oferta lor a fost evaluată incorect. Agenţia Achiziţii Publice a evaluat plângerea firmei şi a respins contestaţia. Astfel, construcţia stadionului urma să fie executată de către „Foremcons” SRL.

Dumitru Axenti, reprezentantul firmei „Foremcons” SRL, spune: „Pentru aceşti bani noi le-am livrat covor sportiv şi s-au făcut careva lucrări de amenajare a stadionului. Am făcut lucrări de terasament pentru a pregăti terenul pentru construcţie. Din păcate, din lipsă de bani, acest proiect s-a oprit. Pentru realizarea tuturor lucrărilor era nevoie, în total, de 12 milioane de lei. Am întrebat la primărie dacă au finanţări şi au spus că nu au. Trebuia să primească bani de la FISM, de la Comitetul Naţional Olimpic”, a menţionat Dumitru Axenti.

La 18 august 2014, Primăria Şoldăneşti a solicitat Ministerului Finanţelor să înceapă finanţarea lucrărilor de construcţie şi să transfere în contul firmei câştigătoare jumătate de milion de lei. La 17 decembrie 2014, primăria a anunţat printr-o declaraţie către Inspecţia de Stat în Construcţii că începe lucrările de construcţie a obiectivului. În documente lipseşte, însă, o schiţă de proiect după care ar fi lucrat compania de construcţii. Cheltuielile pentru construcţia stadionului sunt confirmate şi în facturile de la primărie. Conform actelor, pe parcursul anului 2014, primăria a valorificat din bugetul de stat 500 de mii de lei, inclusiv lucrări de construcţie în sumă de 385 de mii de lei şi utilaj tehnologic în valoare de 117 mii de lei.

Svetlana Zaiţev, viceprimară de Şoldăneşti, confirmă că în primărie sunt niște saltele şi cearşafuri aduse în cadrul acestui proiect.

Am încercat să aflăm cum explică situaţia Alexandru Tinică, ex-primar de Şoldăneşti. Timp de câteva săptămâni, jurnaliştii l-au căutat. Întâlnirea a avut loc într-o zi de vineri, când la primăria oraşului se desfăşura o şedinţă a Consiliului Orăşenesc, în cadrul căruia Alexandru Tinică reprezintă PLDM. Domnul Tinică a refuzat să ne răspundă la întrebări şi ne-a spus că discută cu noi după încheierea şedinţei consiliului. L-am contactat la telefon după încheierea şedinţei, dar el nu a mai răspuns. Surse din anturajul fostului primar ne-au informat că după eşecul în alegerile locale din 2015, Alexandru Tinică nu apare în public şi nici la apelurile telefonice nu răspunde.

120 de mii de lei pierduţi între primărie şi o întreprindere individuală

Un alt document care ridică semne de întrebare este un contract dintre Primăria Şoldăneşti şi ÎI „Malai Cristina”. La 25 noiembrie 2014, primăria ar fi făcut cumpărături de la această firmă în sumă de 120 de mii de lei. „Achitarea pentru marfa livrată” ar fi fost efectuată prin transfer.

Nu este clar însă pentru ce s-au cheltuit banii, întrucât informaţiile din document sunt ambigue şi generaliste.

Conform site-ului bizzer.md, ÎI „Malai Cristina” este o firmă amplasată în oraşul Şoldăneşti, director fiind Nicolae Malai. Această persoană este menţionată în calitate de responsabil tehnic în declaraţia cu privire la demararea lucrărilor de construcţie a stadionului. Printre activităţile companiei se numără: activităţi de pro-iectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice legate de construcţiile civile, comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi produse din tutun, intermedieri pentru vânzarea materiei prime agricole, animalelor vii, materiei prime textile şi a semiproduselor, intermedieri pentru vânzarea unui asortiment larg de mărfuri şi lucrări de construcţii.

Solicitat de subsemnaţi la telefon, Nicolae Malai a negat că ar fi primit vreun ban de la primărie.

 

Un alt stadion cu ghinion

Cam în aceiaşi perioadă, pe teritoriul LT ”Alexei Mateevici” din Şoldăneşti a fost construit un teren de minifotbal. Dar plasa şi porţile din jurul obiectului s-au deteriorat chiar după câteva luni de la darea în folosinţă.

Povestea cu terenul de minifotbal începe la 12 martie 2013, când în adresa Consiliului Raional a parvenit o scrisoare de la Federaţia Moldovenească de Fotbal privind instalarea unui teren artificial. La scrisoare era anexată o schiţă model de proiect cu indicarea volumului minim al lucrărilor necesare. În baza proiectului a fost elaborat devizul de lucrări pentru construcţia terenului în sumă totală de 165556,26 lei. Ulterior, a fost organizat concursul privind selectarea antreprenorului care să construiască ministadionul. În această competiţie a câştigat SA „Drumuri Soroca” (Contractul de Antrepriză nr. 48/13).

În luna august 2013, reprezentanţi ai Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal au venit în teritoriu şi au ales locul pentru teren. S-a decis că ministadionul va avea dimensiunile de 32,2 m x 20,2 m şi va fi amenajat în preajma Liceului „Alexei Mateevici”. Din scrisoarea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal nr.489 din 02 decembrie 2016, adresată postului de televiziune Impuls TV, aflăm că aceasta şi-a luat angajamentul să contribuie numai la transmiterea cu titlu gratuit a învelişului artificial al terenului, iar Consiliul Raional urma să finanţeze lucrările de construcţie. Livrarea învelişului artificial era condiţionată de instalarea de către cei de la Şoldăneşti a gardului de împrejmuire a terenului. Conducerea Consiliului Raional însă susţine că anume Federaţia de Fotbal a insistat ca materialele de împrejmuire a terenului să fie procurate de la SRL „RulTehCom” din Chişinău. Cei de la Consiliul Raional fac trimitere la Contractul nr. 42/14, anexa nr. 10.

Anatolie Plaţânda, specialist la Direcţia Raională Cultură, Tineret şi Sport, crede că plasa nu s-ar fi deteriorat, dacă ar fi fost făcută din material mai durabil.

 

Debandadă cinovnicească

Din răspunsul expediat redacției de Consiliul Raional Șoldănești reiese că gardul din plasă şi porţile care la numai 6 luni de la darea în folosinţă s-au deteriorat au fost achiziţionate de la SRL „RulTehCom”.

Deşi ne-au promis că vor reveni cu o reacţie până la publicarea materialului, administraţia “RulTehCom” SRL nu ne-a răspuns la solicitare. Contactat telefonic, Ion Cebotari, directorul „RulTeh-Com”, a afirmat că gardul cu pricina nu a fost instalat de firma pe care o reprezintă.

De pe portalul bizzer.md aflăm că această firmă a fost înregistrată la 18.09.2012 şi îşi are sediul în municipiul Chişinău, str. Bucureşti, 19. Fondator este Ghenadie Rotari, iar în calitate de conducător al firmei figurează Ion Cebotari.

Aliona Pânzari, managera LT ”Alexei Mateevici”, se arată îngrijorată de situația creată și nu vede altă soluție decât să caute sponsori sau bani pentru a repara gardul și porțile de la terenul de minifotbal.

Lucrările la construcţia terenului de minifotbal au fost finalizate în luna august 2014. Prin Decizia nr. 6-16 din 04 decembrie 2014, Consiliul Raional a transmis cu titlu gratuit ministadionul evaluat la 388490, 68 lei la balanţa LT „Alexei Mateevici”.

 

Investigaţia a fost realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

VIDEO AICI  https://www.ok.ru/video/223112073675

Natalia Rotari, Victor Sofroni

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker