CUVÂNTUL la 25 de aniSocial

Ziarul şi rolul lui în viaţa cititorilor şi societăţii (VI)

Ziarul şi rolul lui în viaţa cititorilor şi societăţii (VI)

Andrei Gârlea, fermier, Rezina: Timp de 25 de ani am abonat şi am citit CUVÂNTUL, pe care îl așteptam cu nerăbdare în fiecare zi de vineri. Cum spunea un prieten de al meu, Boris Răileanu din Zorile, Orhei, “citesc şi alte ziare, dar dacă nu citesc CUVANTUL, parcă mănânc bucate nesărate“. 

Ziarul m-a ajutat să am mai mulți prieteni în regiunea Orhei și în Râbnița. Din paginile lui sunt la curent cu activitatea colegilor din complexul agroindustrial, autorităților publice locale etc. Cu deosebit interes citesc investigaţiile despre actele de corupție, încălcarea drepturilor omului, conflictele de interese, alte ilegalități comise de demnitari și funcționari, cât și despre practica de “reacționare” la dezvăluirile jurnaliștilor de către CNA, Poliție, Procuratură, ANI ş.a. 

CUVÂNTUL nu s-a temut să-mi ia apărarea când m-am pomenit în litigii cu unii reprezentanţi ai organelor de drept pe care, ulterior, în instanţă, le-am câştigat.

Din păcate, de cele mai multe ori autoritățile și organele de drept de la noi trec cu vederea dezvăluirile jurnaliştilor de la CUVÂNTUL sau reacționează cu niște răspunsuri formale, astel încurajând într-un fel aprofundarea viciilor şi problemelor.

Citesc cu interes și articolele despre personalitățile neamului nostru, succesele și problemele tinerilor. 

CUVÂNTUL s-a arătat bun organizator al mai multor concursuri de creație, dar și pentru fruntașii din diferire ramuri ale economiei naționale din teritoriu, cu un impact deosebit în domeniile respective. Pentru gospodăria noastră cu angajați din 11 localități și 7 primăriii, CUVÂNTUL este și o sursă efectivă de informare operativă a lucrătorilor și arendatorilor despre diferite acțiuni, probleme interne. 

Ştiu că ziarul nu prea este agreat de autorităţile raionale din teritoriu, care ar dori să-l aibă în subordine şi care nicidecum nu vor să înţeleagă că rolul presei în societate este nu să laude guvernarea, ci să monitorizeze activitatea autorităţilor şi să informeze obiectiv societatea despre faptele lor.  

Ziarul are şi o variantă electronică – cuvintul.md, graţie căreia ajunge în toată lumea. Dar prietenii mei şi angajaţii gospodăriei noastre preferă să citească varianta pe hârtie. Nu ştiu cum se isprăveşte colectivul redacţiei în condiţiile complicate de azi, dar dorim şi sperăm, că ziarul CUVÂNTUL va rămâne încă mulţi ani în serviciul cititorilor. 

Ion Tudose, s. Ghiduleni, raionul Rezina,  istoric, publicist, poet, membru al Ligii Scriitorilor Români, filiala Orhei: Ziarul CUVÂNTUL este martor ocular şi cronicar veridic al evenimentelor deja de 25 de ani. Această aniversare e o mare sărbătoare atât pentru familia mea, cât şi, cred eu, pentru toţi acei care abonează şi citesc această publicaţie atât de interesantă, diversă, combativă, necesară societăţii noastre.

După proclamarea Independenţei, cei mai curajoşi ziarişti fac încercări, inclusiv şi în raionul Rezina, de a scoate presa de sub dictatura autorităţilor şi a politicului. Puterea, însă, nu doreşte acest lucru şi încearcă să „reînchidă presa în ţarcul de pănă la 1991″. Însă jurnaliştii de la Rezina luptă pentru a pune bazele libertăţii cuvântului şi dreptului la libera exprimare, cum e în toată lumea civilizată. 

Ziarul îşi face cu onoare misiunea: pune în prim plan interesele publicului, ceea ce nemulţumeşte demnitarii care, după tradiţia veche, aşteaptă să fie doar lăudaţi, nu şi criticaţi, să aibă o presă de buzunar, nu un câine de pază al societăţii şi interesului public. CUVÂNTUL însă nu-şi încalcă principiile de a fi independent de politic şi autorităţi, se pronunţă tranşant în cele mai arzătoare probleme ale RM: lupta cu încălcarea drepturilor omului, corupţia, mita, incompetenţa şi abuzurile etc.

Pe parcursul anilor, în paginile CUVÂNTUL-ui şi-a găsit oglindire şi viaţa satului Ghiduleni. Azi, de la înălţimea parcursului CUVÂNTUL-ui, se adevereşte pe deplin deviza API: „Dezvoltarea democratică a RM este imposibilă fără o presă independentă editorial şi viabilă economic, fără o Presă profesionistă, fără respectarea standartelor de etică şi deontolegie”. 

De la apariţia sa, am colaborat la CUVÂNTUL, citindu-l împreună cu toată familia. Ambii soţi, fiind profesori, am făcut permanent legătura materiei de la lecţii cu cele publicate în ziar. Această pasiune şi-a lăsat amprenta şi în atitudinea copiilor noştri, dar şi discipolilor, faţă de publicaţie – fiind peste hotare, ei află noutăţile de la baştină de pe pagina web cuvintul.md.

De rând cu alţii am beneficiat de susţinere din partea CUVÂNTUL-ui. Publicând articole referitor la viaţa şcolară, a baştinei, am continuat să public şi versuri, iniţial timid, dar încurajat de profesioniştii CUVÂNTUL-ui, mai ales de dna Elena Roman, am obţinut rezultate: sub egida CUVÂNTUL-ui au văzut lumina tiparului şi 2 plachete ale mele de versuri. 

Referitor la succesele colaboratorilor redacţiei, aduc ca argument menţiunea dlui Petru Macovei, director executiv al API: „Mulţimea mare de premii jurnalistice, oferite la nivel naţional şi internaţional este o dovadă a profesionalismului echipei conduse de Tudor Iaşcenco…, a faptului că această echipă munceşte în interesul public”.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker