Util

Moș Crăciun

Cândva demult, foarte demult, cu vreo 10-12 milenii în urmă, în câmpia Istrului, românii noștri puneau bazele viitoarei civilizații europene. Mai înainte ei trăiseră în munții lor, dar au coborât la câmpie, unde era pământ întins și roditor. Sus, pe piscurile înzăpezite, mai trăia doar patriarhul lor – Crac, rămas să stăpânească înălţimile care îi purtau numele – munții lui Crac.

Coborâți la câmpie, bărbații lucrau pământul, mânau turmele de bârsane la pășune, se ocupau cu olăritul și-şi apărau glia, iar femeile țeseau pânze, îngrijeau urmașii (pe care îi numeau nepoți) și păstrau focul din vatră veșnic aprins.

Verile erau calde, blânde, cu mult soare, ce le permitea să adune roade multe și bogate. Dar mai apoi, zilele deveneau tot mai mici și mai mici, iar când începeau să cadă fulgii, pe cer apărea Marele Vârcolac, cel care voia să înghită Soarele. Nopțile lungi erau întunecoase, fioroase și înspăimântătoare.                     

În aceste zile pline de groază, de la munte cobora patriarhul neamului, Crac. El venea la ai săi, ca în cea mai lungă noapte a anului, împreună cu toții cântând colinde și urale în jurul rugului sacru, să ajute Soarele să scape din prinsoarea Vârcolacului şi să urce din nou scara cerească a veșniciei. Patriarhul Crac era așteptat de întreaga gintă românească, dar mai cu seamă de către nepoţi. Moșul venea cu sania plină de daruri, pe care le împărțea tuturor. La rândul lor, aceștia spuneau moșului stihuri și cântau ode despre glia strămoșească, dezmierdându-l  duios – Moș Crăciun.

Moș Crăciun era și rămâne cel mai iubit moș al nepoților Neamului Românesc.

Ion Perciun

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker