Economie

Afacerea fiicei, la care au aderat şi părinţii

Tranziția la economia de piaţă și, mai apoi, debandada din statul nostru nu i-a derutat pe cei trei economiști – Victor Negruţă, soția Valentina și fiica Ina din Orhei. De la începutul anilor 2000 încoace dânşii au gestionat mai multe proiecte în cadrul „AsProAgro”, prima asociație a producătorilor agricoli în județul Orhei.

 

În serviciul societăţii

Apoi a urmat Reforma Regulatorie, a cărui suflet a fost Victor Negruță, tot el, împreună cu fiica Ina, fiind ctitori ai ghișeelor unice, fondate în judeţ ca să simplifice la maximum obținerea autorizațiilor în construcții și comerț. Dl Victor Negruţă spune că atunci nu au reușit să sugrume hidra birocrației corupte de la Orhei, dar au menținut activitatea Ghișeului Unic pe parcursul a doi ani, lucru care nu a reuşit în alte judeţe. Acum guvernarea iarăşi încearcă să revină la ghişeele unice.

Ulterior pe Ina Negruţă am remarcat-o în cadrul unor proiecte mixte moldo-germane din domeniul managementului deșeurilor, a grupului de monitorizare a construcției Stației de epurare din Orhei, una din cele mai mari în Europa. Iar la ceremonia consacrată Zilei Agricultorului, l-am găsit pe dl Negruță printre oamenii de afaceri din raion menţionaţi cu diplome ca unul din cei mai mari exportatori de miere de albine.

 

”Partenerul a acceptat să lucreze numai cu mine”   

Trei încăperi separate prin pereți de sticlă și un hol unde poate intra un camion de mare tonaj – aceasta este întreprinderea de procesare a mierii – afacere a familiei Negruţă. Tot aici se află şi un mic oficiu. Dl Victor îmi spune că marea majoritate a proceselor este mecanizată.

Mierea este turnată într-un tanc de omogenizare, unde este încălzită până la plus 40 de grade C, apoi este turnată în butoaie de metal de câte 300 de litri, care se închid ermetic şi rămân depozitate tot aici până la încărcare în TIR-uri. Sunt butoaie speciale, certificate anume pentru transportarea mierii. Ambalaj din alte metale, aluminiu, de exemplu, nu se admite la export, spune dl Victor.

Ina spune că iniţial exportul mierii de albine a fost afacerea ei, la care ulterior au aderat şi părinţii.

”Întrucât cunosc limbile engleză, franceză şi germană am început să caut potențiali parteneri între importatorii de miere din Occident. Am reușit să-l convingem pe unul din cei mai mari procesatori de miere din Franța că mierea noastră este calitativă. Dânsul a luat câteva loturi, producția  i-a plăcut. Apoi au apărut nişte probleme: mierea de salcâm nu conținea procentul necesar de polen de salcâm şi astfel partida a fost clasificată ca miere polifloră, care este ceva mai ieftină. Am discutat şi am găsit un numitor comun. După asta partenerul din Franţa m-a asigurat că va lucra în continuare doar cu mine”, spune Ina.

 

Vrem să dezvoltăm la consumatorul nostru cultura mierii

Acum la întreprindere lucrează 14 persoane. Planurile de viitor prevăd instalarea unei linii de ambalare a mierii în borcane din sticlă or, aceasta ar asigura un profit mai mare. O altă idee ar fi procesarea mierii cu fructe, nuci etc.

”Ne dorim sincer să dezvoltăm la consumatori cultura mierii ca produs ecologic pur. Pentru că mierea la noi foarte des este falsificată. Vrem în primul rând să protejăm consumatorul local. Or, studiile arată că 70-80 % din mierea de pe piaţă este cu antibiotice și/sau chimicale. Să nu credeți că dacă procurați de la un țăran mierea, apoi ea este cea mai de calitate. Apropo, anul acesta, din Bielarusi, au fost întoarse înapoi în Moldova 63 de tone de miere cu antibiotice. Mierea aceasta trebuia distrusă, însă a nimerit pe piață”, spune Ina Negruţă.

 

De la ”Visapina” la ”Dăruim vise”  

Ina Negruță preconizează să se întoarcă la primăria Orhei, unde este invitată pentru jumătate de normă ca să elaboreze proiecte investiționale. Un alt proiect umanitar al ei, ”Dăruim vise”, este în proces de implementare în Orhei. În cadrul proiectului sunt colectate ajutoare umanitare: haine, încălțăminte, alte lucruri şi apoi distribuite în pachete persoanelor nevoiașe:

”Colectăm și bani. În 7 zile am adunat 9800 de euro pentru ajutorarea unui copil bolnav de cancer. Cu regret, copilașul a decedat, dar părinții lui au decis să redirecționeze banii către un alt copilaș, pentru o operație în străinătate, după care copilul ar avea șanse mari să se însănătoșească”, povestește Ina, concretizând că asociația ”Dăruim vise” ajută familii nimerite în dificultate nu numai de la Orhei, dar și de la Ștefan-Vodă, Fălești, etc.

”Am instalat boxe pentru adunarea banilor în magazine. Şi angajaţii de la întreprinderea de procesare a mierii se implică în activitățile de caritate, considerând că dacă mult dai, mult ai”, este de părere Ina Negruță. 

                                                                                                                                                   

Satisfăcut de faptul cum se dezvoltă afacerea

”În ultimele două decenii noi tot timpul am fost în serviciul societăţii anume prin realizarea diferitor proiecte. Inei de mică i-am educat deprinderi de manageră, mai apoi a urmat facultatea la Academia de Studii Economice. Ideea afacerii de familie ne-a obsedat mai mulți ani or, este un lucru firesc în ţările din Uniunea Europeană şi un business puțin dezvoltat la noi. Sperăm că experiența noastră va fi de folos penru alte familii din Moldova”, a mai adăugat Victor Negruță.

În imagine: Ina Negruţă

Ion Cernei

                                                                                 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker