Util

Cum descria părintele Cleopa drumul sufletului după moarte De ce se fac pomeniri la 3, la 9 şi la 40 de zile

În tradiţia creştin-ortodoxă, cele 40 de zile după moarte sunt esenţiale pentru sufletul celui decedat. Duhovnicul de la Mănăstirea Sihăstria a descris în detaliu ce se întâmplă în această perioadă, explicând şi legătura cu rânduiala care trebuie păstrată de familia răposatului.

 

Un timp provizoriu, pentru drepţi şi pentru păcătoşi

Părintele Cleopa obişnuia să-i primească la Mănăstirea Sihăstria din Neamţ pe toţi care îl căutau pentru a afla o vorbă de duh, renumele său ducându-se repede în Moldova, apoi în toată ţara. Din aceste întâlniri cu duhovnicul au rămas imprimate în format audio sau video învăţăminte, dar şi interpretări ale Bibliei.    „Întrucât Părintele Cleopa a fost un iscusit autodidact şi cunoştea bine Sfânta Scriptură, precum şi o bună parte din scrierile Sfinţilor Părinţi şi Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe, la îndemnul unor ierarhi şi teologi a început să-şi scrie atât predicile proprii, cât şi unele cărţi cu conţinut patristic, teologic şi moral. La aceasta a fost îndemnat în mod deosebit de Părintele Dumitru Stăniloae, cu care era foarte apropiat, şi de Mitropolitul Antonie al Ardealului, care îi era ucenic”, conform site-ului crestin-ortodox.ro.   Una din temele abordate de Cleopa a fost şi drumul sufletului în primele zile după moarte. Duhovnicul de la Sihăstria spune că după moarte, sufletul îşi urmează o cale specială, după tradiţia Bisericii Ortodoxe:  

„De când murim şi până la 40 de zile, când are loc judecata particulară a sufletului şi se hotărăşte de Dumnezeu unde o să stăm, la bine sau la rău, până la judecata de apoi, este un timp de tranziţie, adică un timp provizoriu, pentru drepţi şi pentru păcătoşi”. 

 

Prima zi după moarte  – întâlnirea cu îngerul păzitor  

 În descrierea sa, părintele Cleopa spune că, atunci când omul moare şi îşi dă sufletul, în faţa lui apar atâţia diavoli câte păcate a avut răposatul şi tot atâţia îngeri câte fapte bune a avut în viaţă.  „Şi este o mare luptă atunci. Că sfintele puteri se luptă cu diavolii cum să ia sufletul, că ei zic că este al lor, că are păcate mai multe; iar îngerii zic că are mai multe fapte bune”.  Pentru că lupta care se dă între cele două forţe este cumplită, sufletul se teme să iasă din trup: „I se leagă limba când vede toate astea. El vede atunci multe, dar nu poate să spună. El ar spune”.   

Duhovnicul de la Sihăstria arată că în acel moment, la ceasul morţii, apare îngerul de la botezul omului, cel care are cea mai mare putere:  

„Când vine acesta, toţi se dau la o parte…Pentru că acest înger, nu numai că ne păzeşte acum, dar el ne păzeşte şi în vremea morţii. El călătoreşte cu noi prin vămile văzduhului, până la 40 de zile şi îl avem de la dumnezeiescul Botez mare ocrotitor. Dacă nu ar fi el, diavolul ar face cu noi ce ar vrea. Vine acel înger şi zice: ”Daţi-vă la o parte, diavolilor! Eu ştiu viaţa acestui suflet, de când s-a născut şi până acum!”

 

Ziua a doua şi a treia – retrospectiva vieţii   

 Scenele descrise sunt atribuite primei zile după moarte. În cea de-a doua zi, îngerul păzitor îl plimbă pe om pe unde a umblat în toată viaţa.   

„Toată icoana vieţii omului se descoperă a doua zi după moarte. Sufletul înconjoară pământul cât ai clipi din ochi. Sufletul nostru şi îngerul păzitor merg mai repede ca razele fulgerului. El numai gândeşte şi a şi ajuns în locul acela, căci merge ca gândul. Îl duce pe unde a umblat omul toată viaţa, şi-i arată unde a făcut bine şi unde a făcut rău”, a arătat părintele Cleopa. După tabloul vieţii înfăţişat în a doua zi după moarte, în cea de-a treia zi sufletul are o viziune asupra propriului trup.    

„Vede că plânge mama, plânge sora sau soţia sau soţul. Vede că plâng neamurile după el şi îi pare rău. Dar nu mai are grija noastră; el se gândeşte atunci numai la el, şi zice: Ei rămân pe pământ şi se vor pocăi, că mai au vreme să facă fapte bune. Dar eu unde mă duc? Cine mă va ajuta pe mine acolo?”, a mai spus părintele Cleopa.  

Tot în această zi, spune părintele Cleopa, i se mai dau sufletului încă şase îngeri însoţitori. Alături de cel păzitor, de la Botez, cei şapte îngeri ajută sufletul să treacă cele 24 de vămi ale văzduhului.  

„Aşa au aşezat dracii vămile că, dacă ar putea, nici unul să nu treacă la cer. Ştiţi de ce au ei ura şi zavistia asta pentru oameni? Pentru că suf-letele drepţilor completează numărul din care au căzut ei. Lumea asta atât o ţine Dumnezeu – cum arată Sfântul Simeon Noul Teolog – până se va împlini numărul îngerilor căzuţi, din sufletele drepţilor”, a explicat faimosul duhovnic.  

Părintele Cleopa spune că Dumnezeu le-a dat voie diavolilor să stea în calea sufletelor. Aceştia au făcut cele 24 de staţii sau vămi, între cer şi pământ, ca să arunce în iad pe cei ce mor nepocăiţi, în grele păcate: „Şi iată cum sunt aşezate: Vama întâi este pentru vorbirea de rău; vama a doua, pentru clevetire; vama a treia, pentru mânie, apoi lăcomia şi aşa mai departe, de la cele mai mici păcate, până la cele mai mari”.

Tot în ziua a treia de la moarte, sufletul ajunge prima dată la scaunul Sfintei Treimi şi aude o voce care-l trimite în Rai pentru şase zile: „Când ajunge sufletul acolo cu îngerii, nimeni nu poate spune ce frumuseţe este…Acolo vede el, cum am zis, “Raiul desfătării>, Palatul Noului Sion>, “Ierusalimul ceresc” şi câte spune Sfânta Scriptură. Dar cea mai mare bucurie când trece sufletul prin Rai alta este. Se întâlneşte cu neamurile lui”

 

O vizită de 30 de zile prin iad 

  La nouă zile de la moarte, sufletul este trimis 30 de zile prin iad, unde vede „Focul cel nestins”, „Gheena”, „Fântâna adâncului” şi „Iezerul de foc” de la Apocalipsă: „Şi când vede el atâtea feluri de munci şi atâtea feluri de draci, vede acolo muncindu-se şi neamuri de-a lui, cum vedea mai înainte în Rai. Şi neamurile ştiu pe unde trece şi-i ies înainte şi strigă către el:

“Frate, nepotule, vărule, moşule, matale te duci la judecata particulară. Te rugăm din inimă, adu-ţi aminte de noi şi te roagă lui Dumnezeu pentru noi, dacă te va da la bine”.

 În cea de-a 40-a zi, îl iau îngerii şi-l duc a treia oară la scaunul Preasfintei Treimi, la judecata particulară, unde i se hotărăşte destinaţia până la Judecata de Apoi:  

„Dacă, Doamne fereşte, este păcătos aude: Duceţi sufletul acesta în Şeol sau Hades, adică în iad şi în muncă”.  

Părintele Ilie Cleopa susţine că aceasta este explicaţia pentru care, în tradiţia Bisericii Ortodoxe, se fac pomeniri pentru sufletul celui răposat: „Biserica, mama noastră cea duhovnicească, are mare grijă să facă pomeniri după fiecare mort la 3 zile, la 9 zile şi la 40 de zile, pentru că atunci se hotărăşte unde va sta sufletul nostru, la bine sau la greu”. 

Părintele Ilie Cleopa. Foto crestinortodox.ro

Florin Jbanca

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker