Politic

Cei opt consilieri prezidențiali încă nu și-au declarat public averile. Legea le oferă 30 de zile la dispoziție

Cei opt consilieri care fac deja parte din echipa Maiei Sandu încă nu și-au publicat averile, relatează tv8.md. Legea le oferă 30 de zile pentru a face public acest lucru.

Dar, pentru că majoritatea dintre ei au mai activat în funcții publice, sunt disponibile averile pe care le-au depus pentru anii trecuți. Este și cazul Olesei Stamate, care o va ajuta Maia Sandu în domeniul justiției. Anterior, ea a deținut funcția de ministru al Justiției.

În vechea sa declarație de avere, se arată că demnitara are o casă, un apartament și o mașină de lux, care a costat peste 1 milion de lei. Două apartamente și nouă conturi bancare declară și Liliana Nicolaescu-Onofrei, consiliera responsabilă de educație și cercetare.

Ultima declarație de avere, Olesea Stamate a depus-o în toamna anului 2019, atunci când era ministru al Justiției în Guvernul Sandu. A indicat jumătate din cota parte a unei case de locuit, ce are 329 metri pătrați, estimată la aproape 1,8 milioane de lei.

Familia Stamate mai deține a treia parte dintr-un apartament de 70 metri pătrați, achiziționat cu 400 de mii de lei. Stamate mai indică două terenuri și un automobil de marca Porsche Macan, cumpărat cu peste un milion de lei. De asemenea, familia Stamate, în 2019, avea deschise două conturi bancare în Republica Moldova pe care păstra aproape 26 mii de euro.

Pe site-ul ANI este disponibilă și declarația de avere a Alei Nemerenco, din perioada în care era ministru al Sănătății, tot în Guvernul Sandu. Aceasta deține un apartament de 27 metri pătrați, ce a costat în jur de 50 de mii de lei. La fel, consiliera mai declară o mașină de marca Nissan Qashqai, ce a costat peste 280 de mii de lei. Soții Nemerenco mai au deschise șase conturi bancare în Republica Moldova, pe care, în 2019, păstrau circa 12 mii de euro, peste 9 mii de dolari, aproape 7 mii de franci elvețieni și în jur de 40 de mii de lei.

Liliana Nicolaescu-Onofrei este consilieră în domeniul educației și cercetării. Anterior, și ea a deținut funcția de ministru în Guvernul Sandu. Conform declarației pe care a depus-o în 2019, ea a indicat două apartamente, estimate în total la peste 890 mii de lei. Familia consilierei mai deține un automobil de marca Honda Accord, ce a costat peste 8 mii de euro. De asemenea, soții dețineau nouă conturi bancare pe care păstrau circa 17 500 euro și peste 730 de lei. La fel, familia Nicolaescu-Onogrei deține acțiuni într-o companie.

Sergiu Tofilat este consilierul care o va ajuta pe Maia Sandu în domeniul energetic. În ultima sa declarație de avere, vara trecută, pe când era consilier municipal, acesta a indicat o cotă parte dintr-o casă de locuit de peste 108 metri pătrați, pentru care ar fi plătit circa 640 mii de lei. Totodată, acesta mai declară un automobil de marca Volvo, pe care l-a cumpărat cu 11.500 de euro. Tofilat mai deține trei conturi bancare, unde păstrează aproximativ 15 mii de lei.

În echipa de consilieri prezidențiali mai fac parte, Veaceslav Negruța, responsabil de domeniul economic, Angela Brașoveanu-Erizanu, în domeniul culturii, Elena Druță, consilieră în domeniului relațiilor cu diaspora și Cristina Gherasimov Consilier, care va oferi consultanță în legătură cu politica externă.

În ultimii ani, cei din urmă nu au ocupat funcții publice, astfel încât să fi completat declarații de avere. Potrivit legislației, după emiterea decretelor, aceștia au la dispoziție o lună pentru a-și declara averile.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker