Dezbateri publicePolitic

Dezbateri publice: Dodon vrea ca în Moldova limba rusă iarăşi să aibă statut de limbă de comunicare interetnică

Dezbateri publice: I.Dodon şi socialiştii vor  ca în R. Moldova limba rusă iarăşi să aibă statut de limbă de comunicare interetnică. Ce părere aveţi?

Ion Anghel: Socot că nu ar trebui de răscolit această temă. S-a tăcut atâțea ani.. de la Voronin și Roșca… Supărat că a pierdut alegerile, Dodon iarăşi a dat moldovenilor o temă de sfadă. El putea să declare orice neadevăr, de exemplu că Moldova ar fi început războiul de pe Nistru sau altceva numai ca să stârnească iarăşi zâzanie în ţară. 

Alexandru Maik: Această dorinţă este anticonstituțională.

Maik Doni: Să-și mai pună pofta-n cui! Noi suntem români și PUNCTUM!!!

Burunciuc Vera:  Limba rusă nu poate fi limbă de comunicare interetnică în R. Moldova. Limbă de comunicare aici poate fi doar limba oficială – româna.  

Ana Taran:  Limba română, limba neamului meu trebuie să fie limbă de comunicare pentru toţi locuitorii şi să stea în capul mesei în R. Moldova și PUNCT!

Serghei Raețkii: Русский язык так и останется, как и русские люди живущие в Молдове! В этом Игорь молодец!

Alexandru Gusilo:  Igor este unul dintre cei ce doresc ca noi cu voi să ne confruntăm în timp ce el și K ne freacă de bani și-și bate joc de țară cum dorește. Eu am știut ruși deștepți, dar nu debili care cred unui moldovan stâlcit de minte.

Răscoala din anii 90 a fost pentru protejarea limbii române și a 80 % din populația băștinașă. Dodon a fost o curvă din copilărie. Noi cu rușii normali râdeam de ei și le spuneam bădărani, pentru că nu știau nici rusa, dar nici româna. 

Vladislav Mariț: Apare întrebarea: de ce Dodon și PSRM n-au făcut amendamentele referitor la limba rusă și antipropaganda la posturile TV până acum? De ce acum? Care-i scopul? Ori dacă probleme nu există, trebuie să le creăm?

Petru Codreanu: O nepoată, după facultate a dorit să facă masteratul la Paris. Dar înainte de a înainta actele, un an de zile a învățat acasă limba franceză. La fel procedează și sute de mii de moldoveni care pleacă la învățătură sau în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit peste hotare: studiază limba țării unde pleacă. Și așa-i corect. 

Conform datelor oficiale, circa 300 de mii de moldoveni trăiesc permanent sau temporar în Rusia. Ați auzit ca măcar unul dintre ei să se plângă că cineva nu vorbește cu dânsul în română sau să ceară răspunsuri la diferite demersuri în limba sa maternă? Pentru că așa nu-i corect. Nu-i corect, dar nici omenește ca oaspetele să impună gazda să trăiască după propriile legi și obiceiuri, cum se întâmplă la noi.

În mod normal, un asemenea oaspete trebuie dat afară din casă. Ospitalitatea și bunătatea noastră însă ne-au jucat festa. Dar și faptul că printre noi avem prea mulți mancurți de tipul lui Dodon, Bolea, Bătrâncea, Greceanâi ș.a., care prin pupcurismul lor, de dragul unor anumite beneficii își calcă în picioare demnitatea de om, mândria națională, insuflându-le ocupanților că în Moldova totul se poate vinde și cumpăra. Și problemele noastre legate de limbă, propagandă, manipulare, falsificarea istoriei etc. țin nu atât de “oaspeți”, cât de mancurții agresivi locali. 

Aceștia trebuie dați jos odată și pentru totdeauna din piramida Puterii, nici urmă a lor să nu rămână. Adevărul privind limba vorbită de basarabeni a fost confirmat de K. Marx, V. Lenin,  locul ei în țară – demonstrat de savanți cu renume mondial, Academii de Științe. 

Iar teoriile promovate de alde Dodon nu sunt decât niște povești pentru cei proști, neinformați, cu scopul de a tulbura apele și în această situație a obține careva dividende. Eu cred că Dodon &K prin aceste amendamente au încercat cumva să-și dreagă raportul în fața Moscovei pentru susținerea financiară și politică. Dar Curtea Constituțională, viitorul Parlament le vor repune pe toate la locurile lor. 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker