RezinaSocial

FOTO// Sera cu cele mai delicioase roșii se află la Pripiceni-Răzeși, Rezina

Roșii mustoase și delicioase, castraveți sănătoși și verdeață proaspătă. Legumele sunt cultivate cu mare grijă și dragoste de angajații  serei agricole din satul Pripiceni-Răzeși, raionul Rezina.

În mare parte, muncitorii sunt persoane vârstnice, pentru care munca în seră reprezintă nu doar o sursă de venit, dar și de interacțiune cu cei din jur. Sera agricolă a fost creată de Asociația Obștească „Picături de Suflet” cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei. 

Eugenia Talpă îngrijește de sera agricolă ca de ochii din cap. Femeia de 65 de ani spune că îi face o deosebită plăcere să muncească aici. Întotdeauna i-au plăcut plantele și de mică știe cum să obțină recolte bogate. „Am strâns prima roadă de castraveți și acum am plantat din nou. Lucrez la seră din aprilie. Pentru mine munca aceasta este o plăcere. Roșiile sunt foarte frumoase și gustoase.

În fiecare dimineață privesc plantele, discut cu ele. Toți cei care le gustă ne laudă. Munca la seră este și o sursă de venit, dar, în primul rând, am un motiv serios pentru a ieși din curte și a interacționa cu cei din jur. În seră mă simt cel mai bine”, spune Eugenia Talpă. 

Iar pentru Natalia Sușchevici, sera agricolă este principala sursă de venit. Tânăra de 26 de ani este încântată că are un loc de muncă în localitate și că nu este nevoită să plece peste hotare pentru a-și asigura existența departe de cei dragi. „Nu este o muncă grea. Cel mai mult avem de lucru între lunile martie-noiembrie. Este foarte dificil să găsești un loc de muncă în sat. Salariul pe care-l primesc mă ajută să mă întrețin. Mă bucur că pot fi aproape de familia mea, părinții mei, ca să-i ajut. Este greu să lucrezi printre străini”, afirmă Natalia Sușchevici. 

Până acum, angajații serei agricole au reușit să cultive 1000 de kg de roșii și 300 kg de castraveți. Legumele au fost  comercializate în localitate după ce Asociația Obștească a încheiat un contract cu un centru comercial din sat. „În total au fost angajate cinci persoane din localitate: 2 paznici și 3 muncitori sezonieri.

În prezent,  sera agricolă este îngrijită de trei angajați. Prin intermediul acestei inițiative avem posibilitatea să implementăm și o formă de antreprenoriat social. O parte din legumele cultivate a fost oferită gratuit  persoanelor în etate din comuna Pripiceni–Răzeși. În total, este vorba despre 30 de vârstnici, care au fost implicați și în proiectul cofinanțat de ONG-ul „HelpAge Internațional” cu privire la îmbătrânirea activă și la învățarea pe parcursul vieții”,  afirmă președintele Asociației Obștești „Picături de Suflet”, Elena Guseinov. 

Sera agricolă din satul Pripiceni – Răzeși a fost creată de organizație după ce a primit un grant de 20 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene. „Din  acest grant  a fost procurată sera, echipamentul pentru irigarea artificială prin picurare, sera a fost conectată la energia electrică, a fost achiziționat materialul săditor (castraveți și roșii).

Pe o bucată de pământ am plantat verdeață, pătrunjel, mărar, în calitate de experiment. În cadrul proiectului am fost ghidați, instruiți, am primit ajutor chiar și în soluționarea problemelor organizatorice, am beneficiat și de suport juridic. Din acest credit nerambursabil am salarizat și muncitorii”, afirmă reprezentanta Asociației Obștești „Picături de Suflet”. 

Elena Guseinov consideră că astfel de inițiative sunt foarte importante pentru dezvoltarea satelor Republicii Moldova, iar continuarea acestui proiect este vitală, deoarece contribuie la crearea locurilor de muncă și încurajează tinerii să se implice activ în viața social-economică a comunităților din care fac parte.   

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Sera cu cele mai delicioase roșii se află la Pripiceni-Răzeși
Sera cu cele mai delicioase roșii se află la Pripiceni-Răzeși
Sera cu cele mai delicioase roșii se află la Pripiceni-Răzeși

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker