Orhei

Consilier raional: Preşedintelui raionului Orhei i se vor oferi 500 de mii de lei în 2021

Consilier raional: Preşedintelui raionului Orhei i se vor oferi 500 de mii de lei în 2021.

Sergiu Aga este unul dintre cei 13 consilieri din opoziţie din Consiliul Raional (CR) Orhei, pentru care a candidat independent. Consilierul raional locuieşte în orașul Orhei și este, concomitent, consilier municipal neafiliat.


Sergiu Aga a participat la dezbaterea publică „Bugetul raionului Orhei, între aprobare şi executare”, organizată de redacţia Radio Orhei. Pe durata discuţiei, consilierul a oferit mai multe informaţii la subiect, exprimându-şi în context viziunea asupra situaţiei din anul trecut şi perspectivelor anului viitor.

Procesul decizional şi transparența

“E o situaţie inedită la Orhei când la consiliile locale [Consiliul Raional şi Consiliul Municipal] efectiv nu se discută. Consilierii sunt ca Pinocchio, care ridică mâinile parcă ar fi traşi de undeva de o sfoară. Când încerc să abordez vreo problemă la şedinţele comisiei consultative, sunt singur împotriva tuturor, iar ei [consilierii Partidului „Șor”] ridică mâna fără să întrebe ceva.

Documentele se oferă cu 2-3 zile înainte de şedinţa CR, iar de multe ori unele informaţii necesare aprobării deciziilor li se dau consilierilor cu doar o jumătate de oră înaintea şedinţei comisiei. Sunt anume acele informaţii, care pot provoca controverse – despre alocarea terenurilor, banilor etc. , iar şedinţele comisiilor au loc cu vreo oră înaintea şedinţelor în plen ale Consiliului Raional şi Consiliului Municipal, care se întrunesc în aceeaşi zi.

Este şi o chestie populistă faptul că pentru participarea consilierilor la şedinţele CM şi CR au aprobat o indemnizaţie de doar 1 leu. Consilierul de la Chişinău sau cel de la Anenii Noi, căci la ei [fracţiunea majoritară] sunt mulţi de acolo, vine, săracul, să îşi bată capul pentru Orhei şi să lucreze pentru 1 leu? Care e motivaţia lor?

Am auzit că anul viitor va fi declarat an al transparenței, pentru care se dau 160 de mii de lei. Ce se va face cu aceşti bani, nu se ştie. N-am găsit în proiectul bugetului 2021 nici lista cu activităţi ale preşedintelui raionului, căruia i se vor oferi 500 de mii de lei.”

Iluminatul public şi meritele 

„Iluminatul stradal ne aduce la un anumit grad de civilizaţie, dar din câte am înţeles sunt probleme legate de asigurarea vizibilităţii licitaţilor şi altele. Pentru că s-au alocat în total 28 de milioane de lei , iar din satul Niculaeuca şi din alte localităţi mi se spune că stâlpi de lumină şi corpuri de iluminat , în principal, erau şi că lucrările nu s-au făcut de la zero. De ce ar fi trebuit să se pună altă reţea?

Proiecte europene cu „firul tăiat”

„Un proiect european de promovare a turismului şi culturii, care a fost iniţiat pe vemea fostului preşedinte al raionului, Tudor Golub, ar fi trebuit să integreze raionul Orhei într-o reţea din Europa de Est şi Centrală, care promovează ansamblurile muzeistice ale siturilor arheologice. Dar acest proiect european în valoare de peste 80 de mii de euro, adus la Orhei prin strădania mea umilă, va fi implementat, până la urmă, la Rezina.

Vezi: Un proiect de anvergură pentru raionul Rezina susținut din fondurile europene.

Contribuţia raionului Orhei în acest proiect european, în care ar fi putut obţine o experienţă relevantă şi aplica apoi şi la alte proiecte, era de aproape 11 mii de euro, iar 72 de mii de euro veneau de la UE. Mi se pare că contribuţia CR Orhei e o sumă infimă, dacă comparăm de exemplu cu 2 milioane de lei pentru iluminat la Vatici şi alţi 17 milioane de lei pentru aceeaşi localitate.

Cu 5 minute înainte de şedinţa la care proiectul deciziei trebuia votat , m-a sunat preşedintele raionului, Dinu Țurcanu, care anterior promova proiectul în cadrul fracţiunii majoritare a Consiliului Raional, şi a spus că aprobarea nu va fi posibilă. Presupun că iniţiativa de a renunţa nu i-a aparţinut domnului preşedinte. Probabil, de undeva „s-a tăiat firul” din cauza că orice apare în raionul Orhei, ca fiind pozitiv, trebuie să fie exclusiv din partea unui singur partid.

Un alt exemplu. Am lansat recent un alt proiect european, de peste 100 de mii de euro, tot pentru Orhei. M-am bucurat de prezenţa la lansare a reprezentanţilor administraţiei raionului. Era şi doamna Irina Bogaciuc , vicepreşedintele raionului. Am vorbit, am discutat , iar pe pagina CR Orhei [în articol] nu a fost măcar pomenit implementatorul şi nicio fotografie cu acesta.

Pentru proiectele la care aplicăm [Asociaţia Umanitară „Filantropia Creştină”] se cere ca CR Orhei să fie garant. Avem un proiect european prin care vrem să deschidem un adăpost pentru oamenii străzii. Toate garanţiile le face preşedintele raionului. Când am venit la el, m-a trimis la vicepreşedintele doamna Platon, care a spus că trebuie să vedem care-i treaba la asistenţa socială.

Acolo m-au purtat dintr-o parte în alta şi am înţeles că nu o să mai am soluţie pentru două posturi de supraveghetori pentru adăpost. Iar banii şi pentru alte activităţi sunt din Europa. După ultima şedinţă a CR Orhei domnul preşedinte mi-a spus că o să pierd susţinerea din partea sa. Dar ce susţinere am avut până acum? Nicio iniţiativă, chiar dacă banii vin din Europa, nu a fost susţinută.”

Tatiana Djamanov

Sursa
radioorhei.info
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker