Evenimente

Vladimir Afanasiev, octogenarul

Vladimir Afanasiev – profesorul, jurnalistul şi funcţionarul public a marcat săptămâna trecută jubileul de 80 de ani. Cu această ocazie a venit să-l felicite multă lume: copiii şi nepoţii, rudele, colegi de clasă de la Şcoala Medie Cinişeuţi, de facultate de la Universitatea de Stat din Moldova, dar şi cei care au muncit alături de dumnealui de-a lungul celor circa şase decenii de activitate în învăţământ, mass-media, organele de stat.

Omagiatul şi oaspeţii s-au împărtăşit cu multe amintiri revelatorii des-pre părinţi, profesori, satul natal Mincenii de Jos şi raionul Rezina, unde domnia sa a trăit şi a muncit câteva decenii, despre anii de studenţie, activitatea pedagogică, dar şi cea de jurnalist, care în mare parte i-a marcat viaţa.

La ziarul „Farul Nistrean” din Rezina Vladimir Afanasiev a muncit circa două decenii: corespondent, şef de secţie, redactor-adjunct, redactor-şef. Anume în această perioadă „Farul Nistrean” a devenit una din cele mai citite şi apreciate publicaţii locale din Moldova. Ajungând în fruntea redacţiei, a făsut mult pentru întinerirea, consolidarea colectivului. Subsemnatul, de exemplu, a încercat să se angajeze la mai multe redacţii raionale, dar fără succes, motivele principale fiind două: eram prea tânăr (20 de ani) şi nu scriam în limba rusă. În presă atunci oamenii erau angajaţi cu termen de încercare de cel puţin 2-3 săptămâni. Pe mine (dar aşa a procedat şi cu alţi colegi) Vladimir Afanasiev m-a angajat după o testare de… o zi şi jumătate. Şcoala profesională din redacţia condusă de Vladimir Afanasiev a jucat un rol hotărâtor în devenirea mea, dar şi a altor colegi de breaslă, ca jurnalişti.

De la înălţimea celor 8 decenii, Vladimir Afanasiev mărturisea că după 60 şi 70 de ani îl ruga pe Dumnezeu să-l mai lase în lumea astă pentru că mai are de scris nişte cărţi, vrea să se bucure de succesele copiilor şi ale nepoţilor. A reuşit să facă aproape tot ce-şi propusese. Spre exemplu, a publicat cărţie ”Vin toamnele”, ”Cotitura”, ”Судьбы”, ”Dincolo de clipa memoriei”, ”Tribunalul conștiinței”, ”Spovadă în săptămâna patimilor”, a contribuit la apariţia monografiei ”Minceni – cetatea sufletului nostru”.

„Acum, spunea dumnealui în faţa oaspeţilor, l-aş mai ruga pe Bunul Dumnezeu să-mi mai dea nişte ani, că griji, planuri mai am, dar mi-i ruşine…”

Vladimir Afanasiev a fost şi rămâne un împătimit de metafore, vorbe de duh. Recent, pe pagina sa de facebook, dumnealui reacţiona la evenimentele din societatea noastră cu următoarele fraze: „De eşti prost, fă-te tâlhar; dacă n-ai minte, fă-te deputat; nu prea ai carte şi ţi-i gros obrazul, fă-te comentator politic”.

Tudor Iaşcenco

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker