Economie

Un an reuşit pentru producătorii agricoli

Anul 2016 a fost un an roditor pentru agricultorii din raionul Şoldăneşti. În ansamblu, de pe o suprafaţă de 7500 ha, gospodarii au treierat peste 35 mii tone de grâu, recolta medie fiind de 3,8 t/ha. Peste 4 tone a dat hectarul de orz. În opinia agricultorilor, a fost bună şi recolta de rapiţă. De pe suprafaţa de aproximativ 800 ha au fost treierate circa 2 mii tone de boabe.

De menţionat că un aport deosebit în obţinerea acestor rezultate l-a avut colectivul condus de Mihail Sandic din satul Şipca – gospodăria a recoltat în medie câte 50,1 q/ha de cereale.

Printre fruntaşi este şi colectivul condus de Ştefan Guţan din Răspopeni, care a strâns câte 35 q/ha de răsărită, iar gospodăria lui Vasile Belous din Alcedar a recoltat câte 32 q/ha.

Pentru prima dată, şoldăneştenii au recoltat peste 70 mii tone de cereale, din care jumătate este grâu.

A fost bun anul şi pentru pomicultori. În ansamblu pe raion au fost culese peste 350 tone de caise, 3 mii tone de prune şi aproximativ 15 mii tone de mere.

Agricultorii din raion şi-au permis să-şi consolideze baza tehnico-materială. În Şipca au fost construite şi date în exploatare depozite de păstrare a cerealelor cu capacitatea de 3 mii tone şi de păstrare a fructelor cu capacitatea de 1000 tone. Gospodăria Ţărănească „Buruşciuc Nina” din satul Dobrușa a construit un depozit cu capacitatea de 5 mii tone.

În anul 2016 s-a mărit şeptelul de bovine la fermele gestionate de Olga Pisarenco din Olişcani şi Vladimir Rusu din Rogojeni, unde zilnic se mulge în medie la o vacă câte 20 de litri de lapte. La Dobruşa a fost înfiinţată încă o fermă de bovine. Îşi măreşte capacitatea de producere şi complexul de creştere a porcinelor din Cotiujenii Mari.

În imagine: Olga Pisarenco îşi dezvoltă afacerea în zootehnie cu susţinerea Programului „PARE 1+1”.

Andrei Muţuţchi, şeful Direcţiei Agricultură Şoldăneşti

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker