ApropoPolitic

Ce vrea Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova

Republica Moldova pășeste în anul 2021 în frunte cu un nou preşedinte – Maia Sandu. În turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020 electoratul i-a acordat cea mai mare încredere de care s-au bucurat în ultimele trei decenii candidații la această funcție.

Ceremonia de inaugurare a demonstrat încă o dată atitudinea sinceră a cetățenilor față de noua șefă a statului, susținerea masivă a scopurilor propuse de Maia Sandu în condiții deloc simple. 

   O vorbă din popor spune: un nebun aruncă o piatră în baltă, iar 10 cuminți n-o pot scoate. Exact aşa au procedat după ce au pierdut alegerile I. Dodon şi alianța PSRM+PȘ cu transfugii din Pentru Moldova. În ajunul învestirii în funcţia de Preşedintă a ţării a Maiei Sandu, Dodon a declarat deschis: “După data de 24 decembrie, toată responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla în țară va cădea pe umerii noului președinte”.

Deşi, potrivit legislației în vigoare, până la învestirea unui guvern nou, responsabil de treburile din țară este guvernul în exercițiu. Iar ca diversiunea împotriva noii președintă a statului și a cetățenilor să fie cât mai dureroasă, Dodon & Ko din Parlament au semănat în legislație o mulțime de mine cu efect întârziat, care să-i asigure R.Moldova o mulţime de probleme economice, sociale și spirituale de durată. 

Apoi, însoțit de câțiva din ortacii săi, Dodon a alergat la Moscova să se laude cu “reușitele” sale, sperând la o susținere în continuare din partea celor pe care i-a slujit până acum. Se pare însă că, Kremlinul demult a înțeles cine-i Dodon și partidul lui, că susținerea acestora a fost o greșeală şi că politica promovată de ei în R. Moldova s-a soldat cu un eșec vădit în toate domeniile.  

   Pe 24 decembrie 2020, vrem să credem, în istoria R. Moldova a început o eră nouă. Maia Sandu a punctat în discursul din cadrul ceremoniei de învestire în funcţie noi scopuri şi obiective, care să schimbe din rădăcină starea de lucruri din Republica Moldova: 

   “Am planuri mari pentru țara noastră, dar nu pot să le realizez de una singură, eu am nevoie de ajutorul vostru… În aceste alegeri (din noiembrie 2020, n.a.) votul oamenilor a fost covârșitor împotriva corupției și minciunii. A fost un vot pentru ordine și dreptate, pentru oamenii de aici, de acasă. 

…Lupta noastră împotriva corupției nu va fi ușoară, dar vă spun cu toată responsabilitatea că noi o să câștigăm această luptă. O să reușim să curățăm statul și clasa politică de corupți și profitori. O să construim un stat în care hoții stau la închisoare, nu la conducerea țării. Sunt conștientă că nu va fi ușor. Sunt conștientă că lucrurile nu vor fi perfecte, însă pășesc cu încredere spre această cale a schimbării spre bine. 

   Voi cere de la instituții să lucreze onest, în fiecare zi. Voi forța schimbarea acolo unde este nevoie, voi vorbi apăsat atunci când lucrurile nu vor fi bine. Voi cere răspunsuri și nu mă voi mulțumi cu răspunsuri goale, fără soluții pentru oameni. Vom avea nevoie de mai multă democrație și de mai mult stat de drept. 

Îmi propun să construiesc o țară cu adevărat liberă și pentru cei care lucrează la stat, și pentru cei din sectorul privat, și cel asociativ… Voi susține independența funcționarilor corecți. Voi fi garantul independenței primarilor și totodată, voi taxa foarte dur folosirea instituțiilor statului pe post de bâtă politică. Voi încuraja un alt fel de a funcționa al statului – unul cinstit și în slujba cetățenilor… 

Vreau educație de calitate pentru fiecare copil și oportunități pentru fiecare tânăr. Vreau ca toți pensionarii să aibă o bătrânețe asigurată. Vreau să refacem încrederea oamenilor în țară. Astăzi 1 din 3 moldoveni ne privesc de la mii de km distanță. Vreau ca într-o zi să putem spune cuvântul „acasă” nu doar cu dor, ci cu seninătatea și bucuria de a ne afla acolo unde vrem să fim…

Vreau să facem o țară în care oamenii să-și dorească să trăiască. 

   Voi fi președinte onest și integru, care nu a fost și nu va fi implicat niciodată în scheme de corupție, care spune lucrurilor pe nume, care nu îi va menaja pe cei care încalcă drepturile cetățenilor și interesul țării. Voi fi un președinte care unește, care respectă toți cetățenii Republicii Moldova.

Voi fi un președinte modest, care înțelege că funcția este o mare responsabilitate, nu o sursă de privilegii. Voi fi un președinte care prețuiește competența și care va promova și va susține oamenii în bază de merite. Voi respinge compromisurile care compromit.

Voi fi președintele integrării europene, care va întoarce țara cu fața către partenerii externi, voi avea grijă ca Moldova să aibă o poziție clară și fermă pentru toți partenerii noștri și mă voi asigura că interesele noastre sunt înțelese și respectate. Voi promova o politică externă care să ajute politica internă, să construiască punți, nu să ridice ziduri, să ne permită noi investiții și locuri de muncă, să deschidă uși pentru cetățenii noștri, pentru produsele noastre, să așeze țara noastră la masa de discuții alături de țări dezvoltate.

Nu am alt proiect mai important decât reușita Moldovei. Nu am altă grijă decât binele Moldovei. În zilele următoare vom porni lupta pentru transformarea Republicii Moldova și nu am nicio îndoială că vom reuși dacă vom fi așa cum știm noi să fim, „uniți” în primul rând. Cel mai important lucru pe care l-am reușit noi este unitatea și pe baza ei trebuie să mergem mai departe să muncim împreună și voi munci pentru toți cetățenii”, a declarat Maia Sandu după învestirea în funcția de președintă.

   Reacţia la aceste declaraţii a mii de cetăţeni care au urmărit ceremonia de învestire în centrul Chişinăului sau pe reţelele sociale mărturiseşte despre susţinerea masivă de care se bucură Maia Sandu în societatea moldovenească şi care trebuie să conducă la SCHIMBAREA atât de mult râvnită de lumea bună din Republica Moldova.


Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker