Social

Voluntarii rezineni au totalizat rezultatele activităţilor

Cel mai mare cadou pe care ni-l putem face nouă, dar şi altora de sărbători, este să fim mai buni. În ajunul Crăciunului (pe stil nou) voluntarii din raionul Rezina s-au întrunit pentru a face bilanțul acțiunilor Săptămâinii Naționale a Voluntariatului (SNV), dar și o totalizare a tuturor activităților realizate în anul 2016. Voluntari de diferite vârste şi profesii din mai multe localități ale raionului, cu diversă experienţă în activităţi de binefacere, şi-au împărtăşit din experienţă.

Liuba Stavinschi, directoarea AO „Nufărul”, dar și coordonatoarea raională a SNV 2016, a trecut în revistă activitățile desfăşurate de voluntarii rezineni, menţionând că aceştea continuă să demonstreze că doresc să trăiască într-o lume mai bună, în care, prin respectarea și protejarea drepturilor, valorilor naționale și general umane, dar și a demnității persoanei, fiecare, indiferent de vârstă și statutul social, s-ar simți mai integru, mai încrezător în sine și în ziua de mâine. Pentru aceasta voluntarii activează şi-au propus deviza: „Schimbarea în bine începe de la tine”.

Anume acest imbold a fost firul roșu al celor 46 de activități de ordin social, cultural, ecologic, sanitar organizate pe parcursul anului. Diapazonul de vârstă al vo-luntarilor este destul de extins – începând cu micuții de la Grădinița de copii „Cocoșelul de Aur” din Rezina și terminând cu pensionarele din satele Saharna și Buciușca.

L. Stavinschi a mai relatat, că la ediția a XIV a Festivalului Național al Voluntariatului, raionul Rezina a fost apreciat cu locul I pentru cea mai bună coordonare a acțiunilor de voluntariat, iar grupul de voluntari în frunte cu Andrei Bordian s-a învrednicit de un trofeu special.

 În continuare voluntarii, într-o atmosferă amicală, au făcut schimb de experiență privind metodele și formele de lucru utilizate de dânșii.

Elena Burlacu, șefa Bibliotecii din Țareuca, a relatat cum, împreună cu elevii de la gimnaziul din localitate, au colectat de la locuitorii satului exponate muzeistice pentru ungherașul „Moștenire” din incinta bibliotecii.

Maria Gondrea, educatoare la Grădinița de copii nr. 6 „Cocoșelul de Aur” din Rezina și-a împărtășit experiența de organizare a mai multor activități, cum ar fi „Covrigei pentru bunei”, „Haine calde pentru bunici”, organizarea unui concert la Azilul de bătrâni din Rezina, unde au adus darurile pregătite. Acum, a mai relatat dna M. Gondrea, micuții învață colinde ca în ziua de Crăciun pe stil vechi să meargă la același azil să-i bucure pe oamenii care vor primi şi ei colindători, ca în tinereţe.

Iar tinerii voluntari de la CSPT „Armonia” au relatat că ei au vizitat mai multe familii, repartizând colete cu produse alimentare, dar și speranța că lumea încă este bună.

Vera Dejmari din Buciușca s-a destăinuit că de vreo trei ani a ieșit la pensie, dar mai că era să moară de urât și inacțiune. Și atunci a format un grup de voluntare, care vizitează persoanele în dificultate, neputincioase, cărora le fac curățenie, le spală rufele, organizează mese calde etc.

Elena Bordian a spus că şi după Săptămâna Voluntariatului grupul lor continuă acțiunile de binefacere, că la moment se pregătesc să meargă în cadrul sărbătorilor de iarnă să împartă micuților din familii socialmente vulnerabile cadouri și jucării adunate de la multe familii care au dorit să facă o bucurie.

Aliona Albu, directoarea Școlii Profesionale din Rezina a vorbit despre experiența de voluntariat de la instituţia respectivă. Astfel, unii elevi merg la colegii lor care locuiesc de unii singuri sau doar cu bunica, ajutându-i în treburile gospodărești, cum ar fi tăiatul lemnelor, curățenia prin curte și în case.

Elena Taban, șefa Bibliotecii „Afanasie Talpă” din Țahnăuți a povestit despre acțiunile întreprinse de vo-luntarii din această localitate. Ei vizitează persoanele în etate, ajutându-le să rezolve anumite probleme casnice, dar şi pentru a conversa. Elena Taban este o țesătoare de covoare iscusită și, în bază de voluntariat, transmite tinerilor această artă. Dânsa a mai dorit să accentueze că „voluntarul este persoana ce dăruiește altora lumină și speranță”.

Un grup de tineri de la Liceul Teoretic „Olimp” din Rezina, reprezentat de către eleva clasei a XI-a, Valeria Golban, și-a împărtășit experiența de prestare a unor servicii privind reparaţia şi amenajarea locuinţelor bătrânilor ajunși în dificultate.

În încheiere voluntarii au făcut un apel către toți oamenii de bună credință de a fi mai buni, mai toleranți cu semenii lor și, mai cu seamă, cu cei mai amărâți.

În imagine: Liuba Stavinschi: „După postarea pe rețelele de socializare a istoriei familiei Breazu din Călărași în cadrul campaniei „Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești tu”, mai mulţi rezineni au donat dulciuri, produse alimentare și igienice, haine, încălțăminte, lenjerie de pat, covoare, lucruri casnice, rechizite și 1400 lei MD. Donațiile au depășit așteptările noastre, o parte din ele și 900 lei MD au fost duse de către voluntari pe 25 decembrie la Călărași, cealaltă parte își așteaptă destinatarii”.

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker