CUVÂNTUL la 25 de aniSocial

Ziarul şi rolul lui în viaţa cititorilor şi societăţii (V)

Iacob Cazacu-Istrati, Canada, originar din Vadul-Leca, raionul Teleneşti: CUVÂNTUL nostru este organ de presă independent, destinat întregii societăți, o publicaţie ce slujeşte informării oamenilor, este un ziar al Dreptății şi Adevărului, nu vasalul unui partid, nici al guvernării ori al vreunui oligarh. E anume așa cum trebuie să fie un ziar.  Pe parcurs s-a confruntat cu multe greutăți, dar datorită echipei redacționale și unor cititori cu suflet mare, ziarul are și azi perspective bune şi cu siguranţă va exista încă mult timp, chiar dacă o bună parte dintre cititori optează pentru varianta electronică.

Ziariştii de la CUVÂNTUL sunt într-un fel o parte din familia mea. La ei găsesc un sfat bun, un ajutor la nevoie. Le mulțumesc din suflet pentru tot ce au făcut în promovarea mea ca poet și publicist, primindu-mă în colectiv ca corespondent special. Domnii Tudor Iașcenco și Ion Cernei au răspuns fiecărei solicitări la diferite manifestări culturale atât în comuna mea, adică în satele Căzănești și Vadul-Leca, cât și în celelalte localități ale regiunii, împreună cu ceilalți membri neobosiți ai redacției –  Elena Roman și Victor Sofroni.

Primele poezii și articole publicate le datorez lui Ion Cernei, care m-a ajutat cu multe sfaturi în ale scrisului. Tot el m-a adus și la CUVÂNTUL. Băiat ”de la avioane”, cum îl numesc prietenii în glumă, adică, prieten de treabă în care poți avea încredere. Da, cu avioanele lui Ion chiar e o întreagă poveste. E îndrăgostit de aviație. În copilărie visa să devină pilot, dar… a devenit student la Facultatea de Jurnalism a USM. Numai că visul e boală grea, care nu l-a lăsat nici astăzi. Îndată după absolvirea facultății a  hotărât să construiască avioane. Zis și făcut: motoare mici pe care le procura prin „Posâltorg”, aripi de faneră de maximum un metru anvergură și elice de la o stropitoare… Și, mare minune, se ridicau în aer! Acum doar scrie despre avioane cu mare dragoste și pasiune, iar munca de jurnalist și-o îndeplinește cu aceiași dragoste și pasiune. “Scrisul e viața mea, e munca mea pe care mă strădui s-o fac așa cum m-au învățat profesorii mei, bine și cinstit”, spune Ion Cernei.                                                    

Simt o mare onoare să fiu alături de prietenii mei de la CUVÂNTUL. De editura acestui ziar este legată apariția a patru cărți ale mele. Acest lucru în cea mai mare măsură se datorează doamnei Elena Roman, care mi le-a redactat și domnului Tudor Iaşcenco, ei mi le-au scos în lumină. Vă mulțumesc, prieteni!         

Aș scrie și tot aş scrie despre meritele ziarului, adică ale celor care îl editează. Unul dintre ei este și Victor Sofroni, fondator şi al postului Impuls TV din Șoldănești. Victor e omul Legii Morale. El nu va trece niciodată indiferent pe lângă vreo încălcare, fie cât de mică. Cu vreo opt ani în urmă mi-a spus: legea e lege pentru toți, fie ea morală ori… Datoria noastră, a ziariștilor, e ca și a organelor de drept – să apărăm legea și prin ea să apărăm omul!  

”Cine îi va ajuta pe cetățenii, care sunt oprimați prin diferite încălcări de către unii demnitari, funcţionari ori chiar și de unii ”apărători ai legii”, dacă nu noi?” spune şi dl Tudor Iașcenco.

În 25 de ani, la CUVÂNTUL au venit după ajutor sute de cetăţeni, invocând cele mai diverse probleme. În majoritatea cazurilor Redacția s-a străduit să le ajute oamenilor, chiar riscând să-și creeze sie probleme. 

Scriu aceste rânduri nu doar pentru pământenii mei din regiunea Orhei, dar şi pentru cititorii din toată lumea, la care ziarul ajunge prin intermediul internetului.  Vreau să accentuez, că ziarul CUVÂNTUL, atât în forma cea obișnuită, pe hârtie, cât și în forma electronică, își îndeplinește cu cinste și onoare sarcinile deloc ușoare față de societate, de cetățeni, şi prin aceasta este un ziar al tuturor.

În încheiere vreau să mulțumesc din suflet redacției din partea mea, cât și a pământenilor noștri aflați peste hotare, pentru ziarul CUVÂNTUL, o publicaţie interesantă, mereu actuală. Felicitări cu ocazia Crăciunului şi aniversării de 25 de ani de la apariţia primului număr!  

Andrei Gârlea, fermier, Rezina: Timp de 25 de ani am abonat şi am citit CUVÂNTUL, pe care îl așteptam cu nerăbdare în fiecare zi de vineri. Cum spunea un prieten de al meu, Boris Răileanu din Zorile, Orhei, “citesc şi alte ziare, dar dacă nu citesc CUVANTUL, parcă mănânc bucate nesărate“. Ziarul m-a ajutat să am mai mulți prieteni în regiunea Orhei și în Râbnița. Din paginile lui sunt la curent cu activitatea colegilor din complexul agroindustrial, autorităților publice locale etc. Cu deosebit interes citesc investigaţiile despre actele de corupție, încălcarea drepturilor omului, conflictele de interese, alte ilegalități comise de demnitari și funcționari noștri, cât și despre practica de “reacționare” la dezvăluirile jurnaliștilor de către CNA, Poliție, Procuratură, ANI ş.a. CUVÂNTUL nu s-a temut să-mi ia apărarea când m-am pomenit în litigii cu unii reprezentanţi ai organelor de drept pe care, ulterior, în instanţă, le-am câştigat.

Din păcate, de cele mai multe ori autoritățile și organele de drept de la noi trec cu vederea dezvăluirile jurnaliştilor de la CUVÂNTUL sau reacționează cu niște răspunsuri formale, astel încurajând într-un fel aprofundarea viciilor şi problemelor. Citesc cu interes și articolele despre personalitățile neamului nostru, succesele și problemele tinerilor. 

CUVÂNTUL s-a arătat bun organizator al mai multor concursuri de creație, dar și pentru fruntașii din diferire ramuri ale economiei naționale din teritoriu, de exemplu, “Omul anului”, “Tânărul anului”, „Iniţiative civice”, concursuri cu un impact deosebit în domeniile respective. Pentru gospodăria noastră cu angajați din 11 localități și 7 primăriii, CUVÂNTUL este și o sursă efectivă de informare operativă a lucrătorilor și arendatorilor despre diferite acțiuni, probleme interne. De exemplu, cu un singur anunț în ziar despre ziua, ora şi locul achitării plății de arendă, noi în mod operativ rezolvăm problema, pentru că o mare parte din angajații și arendatorii noștri abonează ziarul.

Ştiu că ziarul nu prea este agreat de autorităţile raionale din teritoriu, care ar dori să-l aibă în subordine şi care nicidecum nu vor să înţeleagă că rolul presei în societate este nu să laude guvernarea, ci să monitorizeze activitatea autorităţilor şi  să informeze obiectiv societatea despre faptele lor.  

Ziarul are şi o variantă electronică – cuvintul.md, graţie căreia ajunge în toată lumea. Dar prietenii mei şi angajatii gospodăriei noastre preferă sa citească varianta pe hârtie. Nu ştiu cum se ispraveşte colectivul redacţiei în condiţiile complicate de azi, dar dorim si speram, că CUVANTUL va rămânea încă mulţi ani în serviciul cititorilor .            

 Eugenia Crețu-Ogorodnic, pensionară, or. Rezina: Sunt cititoare a CUVÂNTUL-ui de la apariția lui. Nu sunt specialistă în materie, însă cred că ziarul nostru în această perioadă a evoluat foarte mult în plan profesional. Deși nu a fost un ziar de buzunar care să slujească guvernărilor, a reușit să se mențină atâta timp pe piața mediatică, având curajul să spună faptelor pe nume, să reflecte obiectiv fenomenele din societate.

Dl Iașcenco a reușit să-și formeze o echipă care să împartă cu el aceleași valori democratice. Știu că munca lor a fost înalt apreciată la diferite concursuri  importante și acum, cu ocazia acestui eveniment, poate ar fi cazul să informați cititorii despre rodul muncii dumneavoastră pentru profesionalismul, verticalitatea, curajul de care ați dat dovadă pe parcursul acestor ani în timp ce, cea mai mare parte din presa moldovenească continua să deservească autoritățile, ajutându-le să-și facă interesele.

De unde lumea din regiunea Orhei, inclusiv raionul Rezina, află despre abuzurile și fărădelegile guvernanților? Din CUVÂNTUL! Ziarul care pe parcursul a 25 de ani ne-a oferit o gamă largă de informații veridice, a fost promotorul a mai multe proiecte benefice pentru cetățeni, a organizat diferite dezbateri publice şi întotdeauna a dat dovadă de imparţialitate şi corectitudine, a oferit tuturor dreptul la opinie, inclusiv și la replică celor care s-au considerat apreciați incorect în publicații.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker