CUVÂNTUL la 25 de aniSocial

Secretul fenomenului CUVÂNTUL (VI). Înveşnicit între coperte de carte

Conţinutul unui număr de ziar, cu unele excepţii, rămâne actual pentru cititori până la apariţia numărului următor. Pentru a menţine cât mai mult articolele CUVÂNTUL-ui în atenţia publicului şi a preferinţelor lui, ne-am propus ca o parte din acestea, actualitatea cărora nu este limitată de factori de timp sau deontologici, să le lăsăm posterităţii adunate în cărţi.

Invesnicit intre coperte de carte min

Astfel, cu eforturile/susţinerea redacţiei au fost editate lucrările autorilor noştri netitulari Nicolae Proca, om de stat, deputat în primul Parlament al R. Moldova, profesor şcolar; Ion Tudose, profesor şi poet din s. Ghiduleni; Iacob Cazacu-Istrati, poet şi publicist, părintelui Varlaam de la Mănăstirea Saharna; tinerei scriitoare Renata Zabelinschi, arhitectului şi poetului Ion Perciun, colectivului de autori în componenţa primarului de Mateuţi, Ion Ştirbu, savanţilor Anton Moraru şi Mariana Varatic, dar şi câteva cărţi despre localităţile Saharna, Ţâpova, Horodişte, Mateuţi (toate din raionul Rezina), Coşerniţa (raionul Floreşti). 

Mai mulţi ani, sub egida CUVÂNTUL-ui, în regiunea Orhei am desfăşurat concursul “Tinere talente”. Cele mai bune lucrări au fost publicate în ziar, iar apoi editate în două volume întitulate “Mugurii inspiraţiei”. 

Într-o culegere aparte – “Faptele noastre ne fac ceea ce suntem”, au fost înmănuncheate articolele publicate timp de doi ani în ziar la rubrica “Iniţiative civice”, cartea fiind distribuită gratuit instituţiilor de educaţie, bibliotecilor, primăriilor din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti. 

Dar redacţia îndeosebi se mândreşte cu serialul de interviuri cu personalităţi marcante originare din aceste raioane (savanţi, scriitori, diplomaţi, interpreţi, compozitori, artişti plastici, oameni de afaceri etc.) Timp de 17 ani acestea sunt publicate în ziar la rubrica “30 de întrebări de-acasă”, iar apoi editate într-o minienciclopedie cu acelaşi titlu. În pezent este gata pentru tipar al şaselea volum, lucrarea fiind înalt apreciată nu numai de protagonişti şi cititori, dar şi de colegii de breaslă, comunitatea ştiinţifică – Academia de Ştiinţe a Moldovei a decernat patru premii autorilor acestui serial.

Toate şase volume ale serialului inserează 138 de interviuri. Acestea cuprind date despre oameni care au edificat şi au marcat, de-a lungul timpului, ştiinţa, cultura, arta, învăţământul, sfera socială şi de producţie din ţară, iar adesea şi de peste hotarele ei. Îndrăznim să afirmăm, că sunt nişte izvoare, din prime surse, foarte utile pentru istoria localităţilor de unde îşi trag rădăcinile, ca şi pentru istoria raioanelor Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti şi pentru istoria Ţării. Din această perspectivă valoarea serialului va creşte în timp. 

Circa 40 de investigaţii ale jurnaliştilor de la CUVÂNTUL au fost incluse în volumele “Dosarele corupţiei” (sub egida Centrului de Investigaţii Jurnalistice) şi “Jurnaliştii contra corupţiei” (sub egida Transparensy International Moldova), cele două ediţii ale culegerii “Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova”.

Sub egida redacţiei CUVÂNTUL-ui au fost editate şi câteva cărţi ale poeţilor români Ion Segărceanu, Dumitru Ichim, Florica Baţu-Ichim, stabiliţi în Canada.

Tudor IAŞCENCO, fondator şi director al săptămânalului CUVÂNTUL, fondator şi Membru de Onoare al Asociaţiei Presei Independente.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker