JOCUL COPIILOR PE GHEAŢĂ – PERICOL DE ÎNEC
Odată cu răcirea vremii, a apariţiei gheţii la mal şi a gheţii plutitoare pe rîurile mici, cursuri şi bazine de apă din republică, există pericolul de prăbuşire în cazul aflării persoanelor pe suprafaţa bazinelor.
Tocmai pentru a preveni înecurile copiilor şi a pescarilor iubitori de senzaţii tari, salvatorii şi-au propus să vină cu măsuri de precauţie în perioada rece a anului, scopul acestora este de a preveni cazurile de înecuri frecvent produse din cauza neglijenţii şi a iresponsabilităţii oamenilor în acest sens trebuie să atragem atenţia copiiilor asupra cîtorva aspecte importante:
- Nu se permite plimbarea şi patinajul pe gheaţa fragilă, cu o grosime mai mică decît 7 cm, care nu suportă greutatea omului.
- Nu se permite aflarea şi deplasarea în grup, formarea patinuarilor pe ghiaţă dacă grosimea ei este mai mică decît 15 cm.
- În centrul lacurilor, fluviilor gheaţa este mai supţire decît lîngă mal.
- Sub zăpadă grosimea gheţii este mai mică.
- Un pericol prezintă şi găurilşe mari în gheaţă lăsate de pescari după pescuit.
În caz depericol sau spargere gheţii:
- Deplasaţi-vă culcat pe gheaţă cu mîinile larg desfăcute.
- Pentru acordarea ajutorului acţionaţi imediat, hotărît, dar foarte atent.
- Folosiţi mijloace de salvare: scîndură, scară, funie, în lipsa acestora puteţi folosi crengile copacilor.
- Oferiţi mijlocul de salvare de la distanţa de 3-4 metri din poziţie culcată.
După salvarea persoanei întreprideţi măsuri de încălzie, oferindu-i haine uscate sau prin aprindera focului, acordaţi primul ajutor necesar, chemaţi ajutor sau în caz de necesitate ambulanţa.
Serviciul Protecţiei Civile și Situaţiilor Excepţionale
Source: cuvintul.md