Social

Petardele şi focurile de artificii: distracţie şi pericole

Petardele și focurile de artificii sunt foarte distractive pentru majoritatea dintre noi: ne place să urmărim spectacolul culorilor sau să auzim exploziile și de multe ori transformăm asta într-o competiție cu alți oameni, alte orașe sau alte țări.

Dar există un preț de plătit: aceste produse pirotehnice de divertisment reprezintă obiecte periculoase pentru om, societate şi mediu. În continuare vom prezenta principalele argumente în acest sens.

Cum îi afectează pe oameni?

Petardele și focurile de artificii sunt periculoase atât pentru cei care le mânuiesc, cât și pentru cei din jur. Există mereu pericolul de explozie necontrolată, prematură, întârziată, iar în unele cazuri se ajunge la mutilare (dacă proiectilul se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi) sau la orbire (dacă din proiectil sar bucăți). Pericolul este sporit dacă utilizatorul/utilizatorii se află în stare de ebrietate, așa cum deseori se întâmplă în cazul sărbătorilor. 

Folosirea acestora e foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalațiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale și a spațiilor deschise cu aglomerări de persoane. Practic orice spațiu urban este nepotrivit pentru utilizarea focurilor de artificii și din acest motiv guvernele multor țări interzic spectacolele de acest gen în cazul utilizatorilor fără certificat de competenență.

Petardele și focurile de artificii reprezintă un exemplu prost pentru copii: întrucât mulți copii imită adulții (mai ales părinții), există riscul să folosească nesupravegheați petarde fără să știe concepte precum capsă, detonare, distanță, viteză de ardere.

Petardele și focurile de artificii sunt vândute, în majoritatea cazurilor, pe la colțuri de stradă, fără acte de provenienţă, fără instrucțiuni de folosire, fără indicarea categoriei din care fac parte şi legalitatea etichetelor.

La urma-urmei, sunt cheltuieli de bani adesea făcute impulsiv de adulţi ori necontrolat de către copii. În plus, utilizatorii nu se gândesc la pruncii care dorm, la persoanele bolnave pe care aceste zgomote le afectează. 

Periculoase pentru natură și mediu

Petardele și focurile de artificii provoacă poluarea extensivă a aerului. Acestea elimină într-o scurtă perioadă de timp o încărcătură masivă de elemente chimice: compuși de sulf și carbon, urme de metale grele și gaze toxice, care rămân în atmosferă timp de mai multe ore sau zile și poluează aerul. De fapt, multitudinea și bogăția de culori care caracterizează un foc de artificii se datorează particulelor de metal care ard cu diferite flăcări (albastru=cupru, roșu=stronțiu sau litiu și verde strălucitor/ alb = compuși de bariu). Majoritatea focurilor de artificii conțin compuși de potasiu și aluminiu, care sunt folosiți pentru a propulsa focul în atmosferă. Tot acest cocktail de chimicale se recombină cu alte elemente.

Expunerea la aceste particule cu dimensiuni sub 2,5 micrometri este periculoasă pentru copii, bătrâni și adulții cu probleme cardiace sau de respirație. În SUA, un nivel de peste 35 μg de PM 2.5 pe m3 este considerat periculos. Un studiu recent a demonstrat că în locații din apropierea unui foc de artificii nivelurile orare de PM 2,5 urcă până la 500 μg / m3, iar concentrațiile medii de 24 de ore cresc cu 48 μg / m3 (370%). Particulele care cad la pământ în urma detonării pătrund în sol și în apele freatice, otrăvind terenul mult timp după ce artificiile au fost uitate. Un compus al articolelor pirotehnice – percloratul (acționează ca un oxidant pentru propulsorii care lansează artificiile) – ajunge în lacuri și râuri de unde oamenii își asigură apa potabilă. Acest compus chimic afectează capacitatea tiroidei de a produce hormoni necesari pentru creșterea și dezvoltarea normală. În Statele Unite studiile au descoperit că nivelurile de perclorat a crescut dramatic în lacuri după artificiile din 4 iulie: de o mie de ori față de nivelul normal.

Cantitatea de emisii de carbon provenite din focurile de artificii de pe întregul glob în noaptea de Revelion o întrece cu mult pe cea provocată de incendiile extinse de pădure și se face vinovată de apariția găurilor în stratul de ozon.

Efectul cumulativ al acestor elemente toxice (practic zeci de ani de detonare) este dezastruos pentru ecosisteme și pentru sănătatea publică.

Să nu uităm că elementele ce alcătuiesc articolele pirotehnice sunt obținute din mine și cariere montane, care sunt distructive pentru mediul înconjurător.

Impact asupra păsărilor şi animalelor

În timpul artificiilor, stolurile de păsări care dorm împreună erup în zbor speriate și dezorientate, iar asta provoacă moartea multora din ele ca urmare a faptului că se lovesc de copaci, garduri, panouri, clădiri și alte obiecte solide pe care nu le pot distinge în acest haos. Exemplu: în orașul Beebe din Arkansas în 2010 au căzut din cer peste 5000 mierle cu aripi roșii, moarte sau aflate pe moarte, după ce în oraș au fost proiectate focuri de artificii. Locuitorii s-au speriat și au crezut că a început apocalipsa.

Un studiu din 2010 din Olanda a demonstrat faptul că păsările de apă se aruncă în zboruri la peste 800 m altitudine și rămân în aer timp de 45 minute (acest lucru nu este letal în mod direct, însă stresul și energia irosită în acest timp îndelungat reduce semnificativ șansele lor de supraviețuire în zilele următoare). Extrapolând rezultatele la dimensiunea continentului european, studiul arată că milioane de păsări sunt serios afectate de focurile de artificii din noaptea de Revelion.

Gazele toxice care rămân în atmosferă timp de mai multe zile formează nori toxici prin care păsările sunt nevoite să zboare timp de ore întregi și să inhaleze acest aer dăunător.

La fel au de suferit şi câinii, pisicile, animalele sălbatice şi domestice.

Ce prevede legislaţia

În țările Uniunii Europene comercializarea și folosirea de articole pirotehnice fără licență constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. În aceste țări, produsele pirotehnice de divertisment se împart în patru categorii clare:

Categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul încăperilor de locuit (cetățenii au voie să utilizeze produsele pirotehnice de divertisment doar din această categorie).

Categoria 2 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrânse;

Categoria 3 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sînt destinate utilizării în exterior, în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;

Categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel înalt de risc, care sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni autorizaţi şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

Mai există clasele P și T, dar acestea pot fi folosite doar pe scene și doar dacă sunt manevrate de un pirotehnist cu acte.

În Republica Moldova, Legea privind regimul articolelor pirotehnice prevede o serie de restricții, printre care:

– păstrarea, transportarea, utilizarea şi comercializarea către minori a produselor pirotehnice sau lăsarea artificiilor fără supraveghere;

– utilizarea articolelor pirotehnice de către persoane aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa medicamentelor care influenţează negativ asupra reacţiei adecvate realităţii;

– fumatul sau focul deschis în locul păstrării sau pregătirii de folosire a articolelor pirotehnice;

– aruncarea în direcţia cetățenilor a articolelor pirotehnice în stare de funcţionare;

– amplasarea spectatorilor la o distanţă mai mică decât raza de securitate indicată pe produs;

– aducerea în stare de funcţionare a produselor care au defecte vizibile;

– aducerea în stare de funcţionare a produselor în apropierea unor obiecte cu risc sporit de incendiu, instituţii medicale sau de învăţământ, precum şi lansarea din mâină, de pe acoperişul casei sau de la balcon;

– înclinarea asupra produselor în timpul aducerii lor în stare de funcţionare, aprinzând fitilul de declanşare cu apropierea de produs la distanţa unei mâini întinse;

– apropierea mai devreme de 15 minute de produsul pirotehnic care nu a funcţionat în mod normal.

În recomandările sale, Ministerul Afacerilor Interne atenţionează cetăţenii că articolele pirotehnice prezintă pericol incendiar, iar produsele obţinute în rezultatul arderii acestora pot avea efecte nocive asupra oamenilor şi mediului ambiant.

E clar că petardele și focurile de artificii sunt periculoase pentru oameni și pentru natură.

Sunt oare acestea neapărat necesare pentru a marca o sărbătoare?

E nevoie să detonăm și să aruncăm în aer ca să sărbătorim ceva? Cu părere de rău, autorităţile publice sunt primele care oferă un exemplu negativ cetăţenilor. Nu ar fi oare mai raţional ca sumele enorme cheltuite pentru a focurile de artificii să fie folosite întru binele oamenilor? 

Sursa: Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker