CUVÂNTUL la 25 de aniSocial

Ziarul şi rolul lui în viaţa cititorilor şi societăţii (IV)

Tudor Golub, mun. Orhei: De câteva ori m-am aşezat la computer să răspund la întrebările propuse spre dezbatere de redacţie, dar ceva nu mergea. Prea multe gânduri, amintiri, nostalgii mă cuprindeau și nu reuşeam să le pun cap la cap…

Ce a fost CUVÂNTUL pentru mine, pentru cei apropiaţi? A fost mai mult decât cuvântul scris. E în primul rând o prietenie de decenii cu neobositul Tudor Iaşcenco.

Sunt poate, uneori, supărări pe modul cum au fost abordate anumite subiecte sau unele inexactităţi din articole. Dar e şi aprecierea multitudinii şi corectitudinii abordării evenimentelor din regiune, deschiderea către cititori, curajul şi devotamentul echipei de ziarişti de la CUVÂNTUL.

Am mai spus-o, dar îmi place să repet: presa este câinele de pază al societăţii / democraţiei, dar acest ”câine” nu trebuie nicidecum să fie supus efectelor sindromului lui Pavlov. Iar CUVÂNTUL nostru în toți cei 25 de ani de activitate a demonstrat că NU poate fi dresat, poate doar de … propriii cititori, rămânând să reflecte viața aşa cum aceasta este. Bravo!

Ca istoric de formaţie apreciez mult trecutul, prezentul incert, dar şi mai mult îmi place să privesc în viitor. 25 de ani ai CUVÂNTUL-ui sunt, cred, și o cumpănă. Piața mediatică în RM și cititorii sunt așa cum sunt… CUVANTUL, în ultimii ani, a început să ajungă la cititor și prin rețelele de socializare, prin pagina web, dar loc de dezvoltare, cred, mai există – printarea multicoloră, ieşirea în eter (pe calea undelor radio şi TV) ş.a. Înţeleg că aceste abordări necesită condiții – resurse umane și financiare.

De aici, și urările mele personale și ale familiei Golub: să fiți mereu așa cum v-am cunoscut, să vă crească echipa cu tineri și ambiţioși condeieri, să dezvoltați noi oportunități mediatice, să aveți cât mai mulți cititori fideli! La mulţi ani!!!

Eugenia Josan, corespondentă voluntară: Abonez CUVÂNTUL de mulţi ani. Îl aştept cu nerăbdare şi îl citesc din scoarţă în scoarţă, pentru că permanent găsesc în paginile lui multă informaţie diferită din toate domeniile vieţii  raionului şi regiunii Orhei, despre problemele şi viciile specifice societăţii noastre. Preţuiesc ziarul pentru că din număr în număr dezvăluie acte de corupţie, ilegalităţi, abuzuri săvârşite de demnitari, funcţionari, colaboratorii organelor de drept, problemele legate de activitatea autorităţilor publice de toate nivelurile, formaţiunilor politice. CUVÂNTUL este permanent alături de agricultori, oamenii de afaceri, pensionari, lucrătorii medicali, cadrele didactice, de viaţa, succesele şi problemele lor, gata mereu să vină în ajutor la nevoie tuturor.

Din păcate, astăzi la noi munca jurnaliştilor oneşti şi integri nu este apreciată după merit, dimpotrivă, deseori sunt urmăriţi, intimidaţi, ameninţaţi. Iată de ce ei, dar şi publicaţiile independente au nevoie de susţinerea consumatorilor de media şi eu apelez la pământenii mei care doresc să aibă în familie o sursă sigură de informaţii obiective şi veridice, să aboneze CUVÂNTUL, care va putea apărea în continuare numai având un contingent stabil de câteva mii de abonaţi ca şi în cei 25 de ani cât se află pe piaţa mediatică din R. Moldova.

Andrei Covrig, colonel în rezervă, originar din s. Gordinești, Rezina: Oamenii se schimbă pe parcursul anilor. Mă refer la fizicul și moralul, condițiile interne ale persoanei. Îmbătrânim și dorim în permanență să fim văzuți tineri și atrăgători, lucruri imposibile. Nu și pentru CUVÂNTUL. La vedere – formatul păstrat, plus o pagină bună în Internet. Sunteți constanți de la începuturi. Săptămânalul are fața sa, de la prima privire este recunoscut. În aceste zile, ca întotdeauna – prezent la straja valorilor umane: decență, onestitate. Un mic colectiv redacţional de creație, harnic și sociabil; o mână de oameni de încredere, bine educați și decenți.

Aveți întotdeauna o viziune sobră asupra lucrurilor și a ceea ce se întâmplă în jurul vostru: fără înfrumusețare și lingușire față de autorități: „Da, domnule. Ordonați!”. Multora de la putere nu le place persistența dumneavoastră în susținerea adevărului. Știu că autoritățile și politicienii au dorit în mod repetat să vă  atragă de partea lor sau să închidă săptămânalul. Înсercări zadarnice…

CUVÂNTUL mi-a oferit posibilitate să mediatizez multe informații și puncte de vedere personale, în opinia mea, foarte actuale. Pentru nativii din regiunea Orhei risipiți în lume, săptămânalul CUVÂNTUL este o oportunitate de a fi la curent cu evenimentele de la baștină și vă mulțumim  pentru asta. Fără exagerare, în Moldova sunteți una dintre cele mai citite și apreciate publicații. Baftă! La mai mult și la mai mare!

Victor Cobăsneanu, redactor, OBSERVATORUL de NORD, Soroca: Fără îndoială, CUVÂNTUL este unul din stâlpii Asociației Presei Independente și unul din liderii incontestabili ai presei din Basarabia și când zic aceasta nu am în vedere importanța ziarului pe piața informațională locală sau regională, dar republicană. Saltul făcut de colectivul redacțional în acești ani este unul uriaș. Nu știu dacă există vreun premiu sau distincție, care să nu fi îmbogățit palmaresul domnului Tudor Iașcenco și Ko. Personal am crescut, inclusiv din punct de vedere al creației, și datorită ziarului FARUL NISTREAN, predecesorul CUVÂNTUL-ui, unde activa în acea perioadă domnul Iașcenco. Atunci, prin anii ’80 ai secolului trecut, nici nu-mi imaginam că cândva vom fi colegi și, dacă Domnia sa nu se supără, chiar prieteni. Sunt convins că pentru sute și mii de locuitori ai raionului Rezina, iar de câțiva ani buni și ai raioanelor Șoldănești, Orhei și Telenești, ziarul a devenit cel mai bun informator, sfătuitor, sprijin și apărător. Băţos, fără compromisuri în relațiile cu acei cu pufușor pe botișor, corect și principial – acestea sunt caracteristicile de bază ale CUVÂNTUL-ui. Și precum unei mașinării de genul CUVÂNTUL îi stă bine cu un motor, care să nu dea greș niciodată, acest rol mereu și l-a asumat domnul Iașcenco, care împreună cu Elena Roman, Ion Cernei, Victor Sofroni și toți ceilalți care au fost și alcătuiesc frumoasa familie a CUVÂNTUL-ui, care au făcut și vor face în continuare, cu siguranță!, multe lucruri frumoase, spre deliciul prietenilor și în ciuda neprietenilor.

Trăim vremuri grele și pline de incertitudini, dar acestea, cu certitudine, nu vor tăia din elanul echipei redacționale, ba dimpotrivă – vă vor face și ne vor face mai buni și mai puternici! Împreună vom trece și acest „hop”, împreună vom demonstra că… nu mor gazetarii când vor virușii! Sănătate echipei, putere, perseverență, cititori mulți și adevărați! Doamne ajută!

Nicolae Proca, ex-deputat în primul Parlament al R. Moldova: În afară de editarea ziarului CUVÂNTUL, redacţia desfăşoară un lucru deosebit de important de susţinere şi stimulare a activităţilor diferitor categorii de cetăţeni. De la 1996 încoace peste 200 de persoane au fost desemnate de CUVÂNTUL drept laureaţi ai concursului regional „Omul Anului”, zeci de tineri – ai concursului „Tânărul anului”, titluri cu care respectivii se mândresc mult. Iar cele mai bune lucrări ale tinerilor condeieri, selectate în cadrul concursului „Talente tinere” au fost editate în două volume ale culegerii „Mugurii inspiraţiei”. 

Un lucru enorm efectuează colectivul redacţiei pentru a readucerea la baştină, prin intermediul ziarului, a personalităţilor marcante originare din regiunea Orhei.  Interviurile la rubrica „30 de întrebări de-acasă” publicate în ziar, apoi şi-n 6 volume cu acelaşi titlu devin parte a istoriei comunităţilor respective, provoacă cititorii să studieze mai profund trecutul şi prezentul localităţilor natale. Despre importanţa şi valoa-rea acestei lucrări mărturiseşte şi faptul că minienciclopedia „30 de întrebări de-acasă” a fost apreciată cu 4 premii ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În cei 25 de ani redacţia a editat mai multe cărţi ale autorilor locali, promovând astfel talentele locale, a iniţiat şi desfăşurat o mulţime de acţiuni de caritate. Acestea, dar şi alte performanţe ale redacţiei săptămânalului regional independent, primul ziar de asemenea factură din R. Moldova, se încadrează perfect în prevederile Regulamentului Consiliului Orăşenesc Rezina privind conferirea dlui Tudor Iaşcenco a Titlului „Cetăţean de Onoare al or. Rezina”.

Tudor Iaşcenco activează în presa din raionul Rezina 52 de ani, inclusiv 19 ani în funcţia de redactor-şef al ziarului FARUL NISTREAN şi 25 de ani – de director al săptămânalului CUVÂNTUL, o performanţă unică în domeniu. Sub conducerea dumnealui aceste publicaţii au fost şi rămân cele mai apreciate în republică, au adunat în concursurile naţionale şi internaţionale de creaţie peste 90 de premii. Dumnealui este fondator, membru permanent al Consiliului de administrare şi Membru de onoare al Asociaţiei Presei Independente, preşedinte al căreia a fost în câteva rânduri. Dumnealui 18 ani a fost ales deputat în Sovietul Raional Rezina. 

Şi dacă a venit vorba de aprecieri din partea breslei, amintesc că Tudor Iaşcenco este unicul jurnalist din presa locală din R. Moldova, lucrările căruia au fost apreciate cu Premiul „Peniţa de Aur” al Uniunii Jurnaliştilor din URSS şi trei premii similare ale Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, 4 premii „Jurnalistul Anului din R. Moldova”, de 3 ori a fost recunoscut cel mai bun manager din presa locală din R. Moldova

. Dânsul este autorul şi coautorul a 11 cărţi de publicistică, a peste o sută de investigaţii jurnalistice, unul dintre cei mai activi autori ai materialelor publicate la rubricile „Cere socoteală pentru banii publici”, „Drepturile omului: garanţii versus realităţi”, în care dezvăluie diverse abuzuri şi ilegalităţi în ce priveşte gestionarea banilor şi patrimoniului public, cazuri de încălcare a drepturilor omului. 

Jurnalistul Tudor Iaşcenco a fost şi este incomod mai ales pentru  guvernanţii de toate tipurile care-şi permit să încalce legile Statului şi ale Omeniei, din care motive a fost protagonistul mai multor procese judiciare intentate de autorităţile publice din teritoriu, „eroi” ai publicaţiilor zairului. Faptul că în toate cazurile judecata a dat câştig de cauză redacţiei şi jurnalistului demonstrează profesionalismul autorilor, că aceştia, apărând interesele comunităţilor, cititorilor, riscă foarte mult, dar continuă să îşi facă cinstit datoria de jurnalişti.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker