ReutersSocialTelenești

VIDEO// Pandemia modifică tradițiile și obiceiurile

Pentru prima dată în ultimile două decenii, în raionul Șoldănești, din cauza pandemiei de Covid-19, nu se va desfășura festivalul-concurs al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă.

Potrivit lui Alic Rudei, șeful Secției Raionale Cultură, Tineret Sport, administrația raionului susține considerabil cultura. Ca urmare, în teritoriu se desfășoară multiple activități culturale atât în localități, cât și la nivel raional, artiștii amatori din raion sunt prezenți la activitățișe culturale din republică. 

Alic Rudei, șeful Secției Cultură, Tineret și Sport a mai adăugat că în anul curent s-a decis ca festivalul-concurs al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă să fie înlocuit prin evoluări separate a artiștilor amatori la ei acasă. Colectivele au libertate în alegerea repertoriului, fapt ce ar asigura o diversitate mai mare a obiceiurilor și tradițiilor din localitățile de  baștină. Activitățile urmează să fie filmate, iar înregistrările video să fie prezentate spectatorilor prin intermediul posturilor de televiziune și rețelelor sociale.

Printre cei care s-au inclus activ în concurs este și colectivul folcloric ”Datina” din satul Olișcani, care anul acesta marchează un deceniu de activitatea în acest domeniu.  

Potrivit Dinei Muntean, conducătoarea colectivului folcloric Datina, formația din Olișcani se deosebește de alte colective din raion prin faptul că nucleul ei îl constituie oameni cu experiență de viață și o dragoste aparte față folclor. Și repertoriul lor este unul deosebit, majoritatea pieselor fiind colectate de membrii formației de la părinții, bunicii și rudele lor. 

Dina Muntean, a mai menționat  că Datina este multiplă laureată a festivalurilor raionale și naționale a tradițiilor și obiceiurilor naționale. Între acestea sunt „Festivalul Cultural al românilor de pretutindeni”, festivalul „Bunica Fest-Bălți”, festivalul sarmalelor și plăcintelor de la Sîngerei, Târgul de Crăciun la Chișinău ș.a.

După cum am fost informați de Alic Rudei, Dacă la primele ediții ale festivalului tradițiilor și obiceiurilor de iarnă participau maximum 10 colective, anul trecut, în scenă au evoluat peste 20 de formații, a mai remarcat Alic Rudei. 

Solicitat să spună dacă suspendarea festivalului nu ar fi cauzată și de insuficiența de mijloace financiare, șeful Secției Cultură a menționat că în pentru activitățile prognozate secția este asigurată cu resursele financiare necesare și dacă n-ar fi fost pandemia ediția 20 a festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri de iarnă ar fi fost una de excepție. 

Victor Sofroni

Aceste materiale apar în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker