Economie

Pe gospodari ca Ivanovii se ține țara!

Unuia din protagoniștii filmului ”Vii și morți” turnat acum 50 de ani după romanul omonim al lui Constantin Simonov, renumitului actor Oleg Efremov în rolul unui căpitan-tanchist îi plăcea să spună: ”Sunt Ivanov, pe mine toată țara se ține!”  

Alexei Ivanov, lider agricol de la Mălăiești ne spune că eroul lui Efremov nu greșea: pe Ioni, Ivani și Ivanovi cu siguranță se ține toată lumea creștin-ortodoxă de la bulgari spre nord: România, Moldova, Ucraina și, bineînțeles, Rusia.

Statorniciți acum 160 de ani la Mălăiești

Ivanovii au venit la Mălăiești, (apropo, una din cele mai vechi localități din Moldova) pe la mijlocul sec. XIX, din regiunea Nikolaev, Ucraina. După 160 de ani, la Mălăiești sunt patru rădăcini ale acestui neam, care nu mai au între ele grade de rudenie. Dar, probabil toți Ivanovii din regiunea Orhei își trag originile anume de la Mălăiești. În timpul ultimilor patru ani de existenţă a județului Orhei, aici erau bine cunoscuţi doi Alexei Ivanov: protagonistul acestui articol, pe atunci șef al Inspectoratului pentru protecția plantelor și alt Alexei Ivanov, regretatul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Orhei, ulterior deputat PCRM. Ambii erau numiți după maniera rusească ”Alexei Andreievici”, din care cauză apăreau o mulțime de situații curoase.  Poanta era că tații celor doi Ivanovi, adică doi Andrei Ivanov de la Mălăiești erau veri primari și, posibil, că acel Ivanov care a venit la 1850 pe acest meleag tot purta numele Andrei…

Acum în casa fermierului Alexei Ivanov de la Mălăiești trăiesc patru generații: tatăl Andrei în vârstă de 87de ani, însuși Alexei cu familia, fiul Igor cu soția şi două fetiţe. Adică trei generații de plugari deja deveniți și o alta, abia apărută pe lume, care urmează încă să se afirme. 

Sergiu, fiul mai mare al lui Alexei Ivanov, în vârstă de 35 de ani, este chirurg la Spitalul de Urgență din București, un specialist apreciat acolo.

 

De la T-54 la DT-54

T-54 este un tanc sovietic de construcție postbelică, suferind ulterior o mulțime de modificații şi care se mai află în dotare undeva prin Africa și Asia. DT-54 e primul tractor sovietic cu motor diesel (până la asta tractoarele sovietice funcționau cu motoare alimentate cu gaz lampant). Primul tractor adus la Mălăiești după 1953 era un DT-54, condus de Andrei Ivanov, tatăl lui Alexei. Des-tinul de mecanizator al lui Andrei Ivanov a fost legat nemijlocit de aceste două mașini, una de război, alta – pașnică, ambele puse pe conveier în anul 1946 la uzinele din Harkov și Stalingrad. Andrei Ivanov a făcut armata la tanchiști în Crimeea și a fost conducător-mecanic pe tancul T-54, pe atunci cel mai modern în Armata Sovietică.

„Era prima mea cu-noștință cu tehnica, un fel de primă dragoste. În URSS  tehnica militară nu era prea complicată, așa ca oricare tractorist sau șofer s-o poată însuși. Știam că are să-mi trebuiască în viața de după armată şi am studiat acolo în cele opt luni de instruire de mecanic-conducător tot ce-a fost posibil, inclusiv și tractorul. Ascultam motorul cu stetoscopul, precum medi-cul ascultă inima pacientului şi-i găseam meteahna când acesta abea începea să-și facă de cap. A fost o școală bună, care pe urmă mi-a priit toată viața”, spune Ivanov-seniorul.                  

După armată s-a dus să se angajeze la SMT – staţia de maşini şi tractoare din Pelivan. Zice că atunci când a arătat carnetul de conducere a tancului, directorul l-a dus la un DT-54 nou-nouț:

”Până atunci tractoriştii de acolo nu avuseră deaface cu motoarele diesel şi nimeni nu se încumeta să urce pe tractorul nou. Tractoarele NATI și Universal mai întâi se porneau cu benzină, iar când se încălzea motorul se trecea la alimentarea cu kerosin (gaz lampant). Era un mare chin pentru tractoriști, mai ales iarna, să lucrezi cu acele tractoare. Așa s-a întâmplat că eu am fost și primul tractorist care a arat ogoarele la Mălăiești, dar şi la Ghetlova, în alte sate. Lucram cât zece, eram tinăr”, adaugă bătrânul mecanizator.      

După desființarea SMT-ului, în 1959, Andrei Ivanov a lucrat mai bine de 30 de ani, adică până la pensie, conducător al brigăzii de mecanizatori din Brăviceni și, după cum ne-a spus Sergiu Muravschi, fost inginer-șef în gospodăria din Brăviceni, dl Ivanov era unul din cei mai buni mecanizatori și specialiști în agricultură din raion.

A ales între agronomie și… preoție

Alexei Ivanov spune că a avut de ales între preocupările celor doi unchi ai săi de pe mamă. Unul era agronom cu studii la Școala Agricolă din Cucuruzeni, celălalt – preot. A ales agronomia, făcându-şi studiile la Colegiul Agricol din Țaul, raionul Donduşeni. După trei ani de serviciu militar în Flota Nordului a urmat o carieră fulminantă în raionul Criuleni: șef de secție, agronom-șef, director de sovhoz la Zăicani, satul de baștină al soției sale, care acum este economistă în cadrul SRL ”Vindex-agro” condusă de soţul ei.  

S-a întors la baştină în anii 90. Un timp a condus Inspectoratul pentru protecția plantelor din Orhei, iar în anul 2000, împreună cu fratele mai mare Ion, au fondat SRL ”Vindex-agro”. Aici lucrează soția Agafia, fratele Ion (inginer mecanic). Igor, fiul mai mic, înainte de a-şi fonda propria afacere – ”Vindex-agro-junior” SRL, câţiva ani a activat în calitate de agronom alături de părinţi.

”Facem ceea ce suntem în stare cu deprinderile şi cunoştinţele noastre. Fermierii străini, când ne vizitează, se miră aflând că noi cultivăm și cereale, avem și plantații multianuale. În toată lumea agricultorii se specializează pe anumire ramuri. La noi nu este o doctrină clară în ce priveşte gospodăria sătească şi fiecare încearcă să iasă din situaţie cum îl duce capul. Cu miniştrii se întâmplă să ne certăm or, aceștea nu pot înțelege că avem nevoie de subvenții pentru a supravieţui, pentru a putea concura cât de cât cu producătorii străini, producţia cărora este mai ieftină decât a noastră pentru că este subvenţionată masiv de stat”, spune Alexei Ivanov.           

 

Ivanov-juniorul, proprietarul și doctorantul

Copiii lui Alexei Ivanov, la rândul lor, au avut de ales între agronomie și medicină or, Nicolae Nasalciuc, una din rudele din sat, acum medic de familie în România a influențat mult asupra opțiunii celor doi băieți care și-au făcut studiile la același liceu din Orhei și care-i băteau pe toți la biologie și chimie. Aşa s-a întâmplat că Sergiu a ales să facă medicina la București, iar Igor – Facultatea Horticultură la Universitatea Agrară din Chişinău. 

După facultate Igor a revenit la Mălăiești, deși-i propuneau un loc la ca-tedra Universității. Și-a zis că vrea să-şi facă o afacere a sa proprie în agricultură, una independentă de cea a tatălui. Astfel a apărut acum câțiva ani SRL ”Vindex-agro-junior”, a cărei reședință se află în aceeași clădire cu a întreprinderii lui taică-său, într-un oficiu separat de cel al ”Vindex-agro” SRL cu un perete de sticlă călită.  

SRL-ul fondat de Ivanov-juniorul gestionează 40 ha de pământ, parţial ocupate de livezi, parţial – de culturi de câmp. Igor nu a dorit să lucreze la catedră, preferând agricultura practică. La moment este doctorant, făcând cercetări asupra culturii cireșului în Moldova, în zona de silvo- stepă a regiunii Orhei. Are şi două sectoare experimentale – unul în livada sa de la Mălăiești, iar altul – întro livadă de la Negureni.

”Cineva trebuie să se ocupe și de agricultură, care  odinioară a  fost îndeletnicirea de bază a moldoveanului nostru. Numai că fără știință departe nu ajungi. Soiurile noi, regenerarea solului, care trebuie să ne asigure dăinuire nu numai nouă, dar și generațiilor următoare – aceste domenii au nevoie de o abordare științifică de lungă durată. Primii au ajuns la această concluzie israilienii care, începând cu anii 50 ai secolului trecut, au făcut din pustiul lor un colț de rai”, ne spune Ivanov-juniorul.

Igor cultivă în livezile sale cireșe, caise, piersici, mere de vară. Sunt pomi de soiuri moderne, sădite în baza unor proiecte implementate cu susţinerea Federației Naționale a Fermierilor.

”Nu riscăm sau, cel puțin, riscul nostru este bine calculat, bazat pe analize şi prognoze concrete, experiența altor state. E bine ca businessul agricol să fie unul de familie, transmis din generație în generație”, a mai remarcat la despărţire Ivanov juniorul.

În imagine: Alexei şi Igor Ivanov, doi  gospodari, buni specialişti, care îmbină experienţa bogată cu avântul tineresc şi studiile ştiinţifice de ultimă oră, obţinând rezultate notorii.  

 

Ion Cernei                                                                   

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker