CUVÂNTUL la 25 de aniSocial

Secretul fenomenului CUVÂNTUL (V). Cine finanţează săptămânalul?

Secretul fenomenului CUVÂNTUL (V). Cine finanţează săptămânalul?

Şi astăzi unii, inclusiv şi dintre colegii de breaslă, ne mai dau această întrebare. Răspunsul, de regulă, este bazat pe câteva cifre. În anul 2014, de exemplu, cheltuielile totale ale redacţiei au fost de 975030 lei. Le-am acoperit cu 671475 mii lei adunaţi din vânzarea ziarului şi 329966 lei de la prestarea serviciilor de publicitate. 

În 2019 abonarea ziarului ne-a adus 589377 lei, iar publicitatea – 245769 lei. Cheltuielile au fost mai mici cu 22481 lei. În anul curent, potrivit datelor prealabile, veniturile se vor cifra la circa 820 de mii, aproximativ cu 15 mii mai puţin decât în anul precedent. Situaţia economică precară şi pandemia au cauzat reducerea tirajului ziarului şi a venitului la acest capitol cu cca 50 de mii. Am pierdut faţă de 2019 şi la publicitate, dar supravieţuim, încheind anul cu un sold pozitiv graţie unui grant oferit de Guvernul României destinat acoperirii parţiale a cheltuielilor de tipărire a 16 numere ale ziarului.

 Nu întotdeauna veniturile de la vânzarea ziarului şi serviciile de publicitate erau suficiente pentru acoperirea necesităţilor: hârtia, tiparul, salariile, serviciile comunale, taxele, impozi-tele etc. În acele perioade redacţia strângea cureaua, se mulţumea cu ceea ce avea şi pentru a menţine un preţ accesibil de abonare a ziarului pentru toate păturile populaţiei, aplicam cu diverse proiecte la organismele internaţionale. Autorităţile naţionale în ultimele trei decenii au fost departe ne necesităţile şi problemele presei independente (şi ale cititorilor).

În toată această perioadă autorităţile centrale şi locale din Republica Moldova au cheltuit milioane de lei pentru susţinerea mass-media, dar de aceste resurse au beneficiat exclusiv publicaţiile subordonate intereselor celor de la putere. Din donaţiile respective la CUVÂNTUL n-a ajuns nici un leu. Şi nu ne pare rău: majoritatea publicaţiilor susţinute din banii publici s-au menţinut pe piaţă doar atâta timp cât au fost finanţate…   

În pofida acestor situaţii, n-a fost niciun caz ca ziarul să nu apară şi să nu fie trimis cititorilor conform graficului. Momentele complicate le-am depăşit cu ajutorul Asociaţiei Presei Independente, Centrului pentru Jurnalism Independent, Fundaţiilor Soros-Moldova, Est-Europeană ş.a. Graţie acestor organizaţii, redacţia a reuşit de asemenea să-şi instruiască colaboratorii în cele mai diverse domenii de specialitate, să lărgească şi să aprofundeze tematica ziarului, să-şi modernizeze echipamentul şi, principalul, să editeze un ziar pe măsura cerinţelor şi necesităţilor cititorilor. 

Tudor Iaşcenco, fondator şi director al săptămânalului CUVÂNTUL, fondator şi Membru de onoare al Asociaţiei Presei Independente

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker