Social

Fanfara “Plai Nistrean” – sursă de revelaţie sufletească

Pandemia de Covid-19 a intervenit cu restricţii dure în programul tradiţional al sărătorilor de Crăciun şi Anul Nou. De data aceasta fanfara „Plai Nistrean”, ca şi alte colective artistice, vor ajunge în casele oamenilor cu un buchet de melodii specifice acestor sărbători prin intermediul reţelelor sociale.

Fanfara „Plai Nistrean” activează la Palatul raional de cultură “Nicolae Lupov” din Rezina, sub conducerea lui Ion Stavinschi, din anul 2008. Pentru repertoriul bine selectat, prestaţia artistică deosebită şi contribuţie la valorificarea şi promovarea artei muzicale traditionale deja peste doi ani i s-a conferit calificativul „colectiv-model”. 

Ulterior formaţia a avut un șir de evoluări de succes la diverse festivaluri naționale și internaționale, totodată participând la majoritatea evenimentelor culturale din Rezina, dăruind orăşenilor şi oaspeţilor urbei clipe de profundă revelaţie sufletească.

Participarea fanfarei „Plai Nistrean” în cadrul acțiunilor culturale prilejuite de aniversarea a 20-a de la proclamarea Independenței Republicii Moldova a fost urmată de o scrisoare de mulțumire din partea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), în care s-a menţionat, că fanfara de la Rezina a demonstrat un nivel artistic impecabil, fapt ce a făcut-o deosebită comparativ cu alte colective.  

Programul fanfarei a fost înalt apreciat de public şi la festivitatea prilejuită de aniversarea a 80-a a CNCPPCI, festivalurile Iei, „Nicolae Glib”, „Din zestrea neamului”, „La umbra stejarului”, Festivalul Creației Populare „Rusalca dnestrovaia” din Ucraina, evenimentul cultural „Zilele Humorului”  din România, etc., de la care artiştii rezineni s-au întors cu trofee prestigioase, premii și diplome. 

La ediţia a III-a a Festivalului Concurs Național „Fanfara Argintie”, care tradiţional se desfăşoară în orașul Soroca, “Plai Nistrean” s-a învrednicit de premiul III, iar la ediția a XIV-a – de Premiul Mare și Trofeul Festivalului.

Reporter “C”

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker