OrheiSocial

Municipiile Orhei, Soroca și Iași își consolidează eforturile pentru modernizarea și sporirea calității sistemului educațional non-formal

Municipiile  Orhei, Soroca și Iași își consolidează eforturile pentru modernizarea și sporirea calității sistemului educațional non-formal.

La data de 18.12.2020, în incinta Liceului Teoretic ”Ion Luca Caragiale” din municipiul Orhei a fost dat startul proiectului “Educație pentru dezvoltarea abilitaților în domeniile creative și producție de pe ambele părți ale Prutului” finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun ”România – Republica Moldova 2014 – 2020”.

Conferința de lansare a proiectului a avut scopul de a informa actorii comunitari despre activitățile, obiectivele și rezultatele planificate, printre care dezvoltarea de noi competențe într-o manieră inovatoare și prin facilitarea cooperării la nivel local a elevilor, tinerilor, profesorilor și părților interesate și consolidarea contactelor transfrontaliere și interpersonale dintre Moldova și România.

Vicepreședinta raionului Orhei, Irina Bogaciuc a menționat că acest proiect va duce la consolidarea relațiilor de colaborare la nivel raional dintre toate instituțiile relevante în domeniu: ”Acest proiect, de nivel raional, va avea o importanță cu atât mai mare, cu cât presupune modernizarea și sporirea calității sistemului educațional și relaționarea cu cerințele de pe piața muncii, răspunzând astfel necesităților actuale”.

Pe de altă parte, importanța educației non-formale este în vizorul Direcției Generale Educație a raionului Orhei, fiind recunoscută relevanța și necesitatea unor inițiative menite să dezvolte un învățământ alternativ, susține şefa Direcției Educație, Silvia Mustovici. ”Confirm suportul deplin pentru activitățile proiectului. Este misiunea Direcției Educație să promoveze educația formală, dar și cea non-formală. Ne alăturăm acestei inițiative, pentru că are un impact major, în condițiile actuale în care sistemul educațional încă se bazează pe tehnici de memorare. Alternativa oferită de acest proiect este cu atât mai mare, venind în sprijinul relaționării procesului de formare cu cerințele pieței muncii”.

Prezența unui public atât de diversificat a fost apreciată de către managera de proiect, Cătălina Chelaru, care și-a exprimat speranța că interesul comunității pentru acest proiect va rămâne la fel de mare pe toată durata acțiunii. ”Sper că întreaga comunitate va înțelege cât de importantă este contribuția pentru acțiune, având în vedere că este vorba despre un subiect atât de relevant. Educația este cea mai sigură investiție. Prin acest proiect, ne dorim să-i determinăm pe tineri să rămână acasă, să învețe și să deprindă profesii solicitate pe piața muncii. Sperăm că acest lucru va fi posibil în cadrul celor 14 ateliere simetrice din România și Republica Moldova, care vor fi create”.

Reprezentanți ai liceelor, societății civile, administrației publice ale municipiului Orhei, partenerii proiectului, mass-media au manifestat un interes deosebit pentru eveniment și și-au confirmat suportul pentru implementarea acestuia.

Proiectul va fi unul pilot și va contribui la dezvoltarea resurselor umane ca resurse strategice pentru dezvoltarea economică, asigurarea coeziunii sociale prin combaterea formelor de excludere socială și facilitarea interacțiunii dintre mediul educațional, cultural, social și economic. În acest sens a fost stabilit parteneriatul transfrontalier care implică ONG-uri și autorități locale, ceea ce va duce la o mai bună gestionare și planificare a acțiunilor transfrontaliere.

Bugetul total al proiectului este de 439,522.60 Euro (echivalent cu 9,013,893.98 MDL), dintre care 394,691.30 EUR (echivalent cu 8,093,256.55 MDL) reprezintă suma grantului oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun „România – Republica Moldova 2014 – 2020”.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi: Sergiu Aga, coordonator de proiect, telefon: + 373 688 55 440, e-mail: agasergiu@yahoo.com

Pr. Sergiu Aga, paroh al Bisericii „Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Marului”, mun. Orhei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker