ApropoPolitic

Dodon şi PSRM minează activitatea viitoarelor autorităţi

Ceea ce face acum Igor Dodon şi Ko era de aşteptat. De la nişte oameni făţarnici, lacomi de putere şi bani, axaţi doar pe nişte interese personale şi de partid la altceva nici că ne puteam aştepta. Falsurile şi minciunile au fost şi rămân instrumentele principale de accedere şi menţinere a acestora la Putere. 

Vă mai amintiţi povestea cu 30 de mii de emigranţi sirieni care chipurile urmau să fie aduşi în Moldova din 2016? Dar declaraţiile lui I.Dodon că, devenind preşedinte, în doi timpi şi trei mişcări va întoarce miliardul de dolari furat şi-i va pune la puşcărie pe autorii fraudei secolului?

Nici un leu din cei furaţi n-a fost întors şi experţii afirmă că nici nu sunt semne că vor fi întorşi vreodată, hoţii rămân cu banii şi în libertate, inclusiv şi la guvernare, iar abrogarea legii privind mecanismul de rambursare de către Ministerul Finanțelor a creditelor de urgență oferite de Banca Naţională a Moldovei celor trei bănci falimentate în perioada anilor 2014-2015 de fapt are scopul de a proteja în continuare autorii furtului secolului. 

Sau acuzaţiile ipocrite în adresa Maiei Sandu că ea ar fi vinovată de închiderea şcolilor din Republica Moldova, proces iniţiat în mod oficial chiar de I.Dodon împreună cu Z. Greceanâi? 

Ori, mai nou, de declaraţiile deja ex-preşedintelui Dodon că noul coronavirus nu-i deloc periculos, după care Republica Moldova a ajuns pe ultimul loc în lume la capitolul managementul pandemiei de Covid-19.

Tot Dodon declara că PSRM în nici un caz nu va face alianţă în Parlament cu deputaţii din fracţiunea Partidului Şor şi transfugii adunaţi în Pentru Moldova, ca imediat într-un mod absolut fraudulos să voteze un şir de legi neconstituţionale şi periculoase pentru ţară şi societate? Şirul minciunilor debitate de fostul şef al ţării poate fi continuat, dar spaţiul limitat din ziar nu ne permite şi lumea, credem, le cunoaşte bine.

După ce I.Dodon a jucat atâtea roluri, inclusiv oleacă epidemiolog, oleacă reporter, turist, sportsmen, căpşunar, familist, creştin exemplar etc., după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, dânsul, împreună cu acoliţii săi din PSRM, îşi demonstrează şi capacităţile de lansatori de mine. 

Primele mine cu efect întârziat le-au instalat în proiectele legilor privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, taimerele cărora urmează să provoace explozii sociale în lanţ imediat după investirea în funcţie a noii preşedintă, Maia Sandu, şi schimbarea guvernării. Încheind anul curent cu datorii de peste 14 miliarde de lei (egale cu o treime din Bugetul de Stat) şi o economie la pământ, când, conform Biroului Naţional de Statistică, doar în trimestrul trei 2020 Produsul Intern Brut al ţării a înregistrat o scădere cu 9,7% şi având şanse simbolice de a beneficia de finanţări din exterior anume din cauza politicilor defectuoase ale actualei guvernări, alianţa dodon-şor nu-şi dă rând pe ultima sută de metri la iniţiative şi promisiuni populiste şi foarte periculoase gen reducerea cenzului de pensionare, majorarea masivă de salarii şi premii pentru bugetari, reducerea impozitelor şi accizelor pentru mărfurile comercializate de persoane controversate din arcul guvernării etc. 

Pe de altă parte, majorarea poverii fiscale pentru agricultori, în condiţiile actuale, ar urma să ducă în anii următori la degradarea şi mai masivă a sectorului agroindustrial.

Alte mine asigurate viitoarei guvernări ţin de anularea Legii privind vânzarea teritoriului fostului stadion republican pentru construcţia Ambasadei SUA la Chişinău, pentru a deteriora relaţiile Republicii Moldova cu SUA, unul din principalii parteneri şi susţinători străini; promovarea iniţiativelor lui Dodon privind funcţionarea limbii ruse şi celei de federalizare a Republicii Moldova. 

Nu mai puţin nocive pentru statul şi poporul ţării este şi readucerea la posturile TV din Moldova a propagandei ruseşti, modificarea legii privind activitatea Autorităţii Naţionale de Integritate, prin care se promovează o amnistie fiscală a celor care au furat ţara etc.

Dodon şi PSRM înţeleg că şansele lor la viitoarele alegeri parlamentare se reduc considerabil şi pentru a drege cumva busuiocul, pe ultima sută de metri promovează nişte iniţiative cu priză la unii cetăţeni.

Acestea însă sunt absolut ireale din punct de vedere economic şi menite să divizeze şi mai mult societatea, să înrăutăţească relaţiile interetnice din ţară şi relaţiile cu partenerii din UE şi Occident. Cu alte cuvinte, Dodon şi PSRM se grăbesc să-şi argumenteze cumva raportul faţă de Kremlin privind susţinerea logistică şi financiară de care au beneficiat până acum, dar care nu a dat rezultatele dorite. 

Promovarea unor legi fără avizele obligatorii ale structurilor statului, inclusiv Guvernului, dar şi societăţii civile sau cu avize negative ale acestora demonstrează foarte elocvent degradarea fără precedent a calității actului de guvernare din Republica Moldova, o altă bombă pregătită de alianţă, botezată foarte sugestiv Covid-20, pentru societate şi autorităţile viitoare ale ţării.

Să sperăm că lumea va înţelege corect şi va aprecia corespunzător intenţiile şi acţiunile minerilor…

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker