Social

Primul moldovean care s-a vaccinat împotriva COVID-19

Noie Rotaru  muncește mai bine de 7 ani în Israel. Bărbatul de 45 de ani este printre primii moldoveni care au fost vaccinați împotriva noului tip de coronavirus.

Ce l-a făcut să se vaccineze, care e procedura, dar și cât costă vaccinul, aflați într-un interviu online pentru NordNews.md.

Gabriela ChiriacBună ziua, domnule Rotaru, dumneavoastră sunteți printre primii moldoveni vaccinați împotriva virusului COVID-19. De câțiva ani, vă aflați în „Țara Sfântă”?

Noie Rotaru: Degrabă voi împlini șapte ani. Chiar ieri am fost vaccinat, ieri seara la ora 18,50. Am ajuns acasă la fără 10 minute opt, din orașul în care mi-am făcut vaccinul, orașul Haifa. Vaccinarea a început cu o săptămână în urmă. Prima vaccinare a început săptămâna trecută pentru cadrele medicale din orașul respectiv. Apoi a început cea de-a doua parte de vaccinare, adică bătrânii, iar odată cu ei au fost vaccinați și îngrijitorii lor. Ieri bătrânul pe care-l îngrijesc a avut înscriere pentru a fi vaccinat și am mers și eu. Am fost vaccinat și eu cu acest vaccin american.

Gabriela Chiriac: Vă rog să ne spuneți care este procedura de vaccinare, cum a decurs totul?

Noie Rotaru: A decurs foarte ușor, la început m-am înregistrat, apoi am intrat în cabinetul pentru vaccinare, medicul mi-a făcut vaccinul, după care am primit un document în care sunt indicate toate consecințele și reacțiile adverse ale vaccinului. Eu am citit ce poate fi, dar nu este specific pentru toți. Pot apărea dureri de cap, febră, vomă, alergie sau mâncărime. În cazul în care apar acest simptome, pacientul poate telefona la numărul indicat în acea fișă. Vreau să menționez că ieri, la acest centru de COVID, am văzut foarte mulți tineri și bătrâni care sunt conștienți la ce au venit și ce au de făcut. Chiar m-am mirat foarte mult că ai noștri nu sunt sceptici. Am fost conștient de ceea ce fac și chiar mi-am dorit acest lucru. Nu m-a impus nimeni și nici nu am vreun contract cu Netanyahu (premierul Benjamin Netanyahu, prima persoană din Israel care s-a vaccinat anti-COVID) pentru a face publicitate. Am și scris pe pagina personală de facebook pentru toți cei care doresc să se vaccineze care este procedura de vaccinare. Am văzut comentarii de doi bani, comentarii agresive, dar și binevoitoare. Fiecare cum este educat și cum înțelege dacă e benefic sau nu acest vaccin. Eu personal am ales să mi-l fac.

Gabriela Chiriac: Cât costa vaccinul anti-covid în Israel?

Noie Rotaru: Am fost vaccinat gratis, și eu și persoana de care am grijă aici. Noi nu am achitat nimic.

Gabriela Chiriac: Ce mesaj le-ați transmite moldovenilor care sunt împotriva vaccinului și afirmă că odată cu vaccinarea, în organismul uman se implementează fel de fel de chestii?

Noie Rotaru: Procedura de vaccinare constă în două etape. Prima etapă a fost ieri (am fost vaccinat) și peste trei săptămâni trebuie să vin la una repetată. După, voi primi un document-raport care va confirma că sunt vaccinat și nu prezint vreun pericol pentru societate. Pentru cei de acasă (din R.Moldova – notă red.) care se tem, vaccinarea rămâne la discreția lor. Eu nu pot să-i conving să o facă. Fiecare își alege soarta. Sunt viu și astăzi, mă simt bine, probabil și ei vor fi. Nu pot să îndemn la ceva, pentru că vor spune că fac publicitate la acest vaccin. Fiecare își alege calea, dacă este bine sau nu. Am discutat cu mulți oameni care vor să se vaccineze. Am și cunoscuți care sunt împotrivă, sunt din cei care consideră că acest vaccin este o prostie, dar și oameni care sunt binevoitori și m-au încurajat. Sunt bravo.

Gabriela Chiriac: Domnule Rotaru, noi vă mulțumim mult pentru interviul acordat. Vă urăm multă sănătate.

Noie Rotaru: Vă mulțumesc și eu.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker