Drepturile omului: garanții versus realități

Politici sociale pentru realizarea drepturilor electorale ale persoanelor cu dizabilități …

Este titlul unui proiect care s-a finalizat recent. Un consorțiu alcătuit din 4 organizații reprezentative pe domeniul promovării și protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități (din care una cu sediul în orașul Rezina) au demonstrat societății și au implementat în scrutinul electoral precedent mai multe modele de bune practici.

 

Sistem televizat cu circuit închis

În incinta a 3 secții de votare din Chișinău, Bălți și Basarabeasca (unde locuiesc compact persoane cu dizabilități de vedere) au fost instalate Sisteme televizate cu circuit închis (STVCI).

 

STVCI prezintă o cameră de luat vederi, ce se focalizează pe materialul pentru citit şi transpune acest material ca imagine mărită pe un monitor. Se obţine uşor o mărire de 20-60 de ori, menţinând, în acelaşi timp, un câmp de vedere rezonabil şi o distanţă de lucru confortabilă. STVCI oferă și un contrast înalt al textelor, imaginilor și este recomandat persoanelor cu vedere foarte scăzută cauzată de afecțiuni ca: retinopatie diabetică, atrofie parțială a nervului optic, degenerescențe maculare, cataracta, glaucom etc.

 

Sistemele televizate cu circuit închis au fost puse la dispoziție de către Centrul „Low Vision” și Asociația „Help Moldova” din Norvegia.

 

 

Taxi Social

Serviciul a fost creat spre a focusa atenția autorităților asupra problemelor grave de accesibilitate infrastructurală în comunitățile din Republica Moldova, dar și pentru a promova un comportament pro-activ al persoanelor cu dizabilități locomotorii.

 

În ziua scrutinului electoral persoanele cu dizabilități au avut posibilitatea să apeleze

serviciul gratuit „Taxi Social”.

 

Serviciul a fost disponibil în raza municipiului Chișinău și de el au beneficiat 14 persoane.

 

Mașinile special utilate au fost puse la dispoziție de Asociația MOTIVAȚIE din Moldova.

 

 

 

 

Translare limbaj mimico-gestuală în CEC și BESV

Prin HCEC nr. 480 din 26 octombrie 2016 a fost aprobat serviciului de translare mimico-gestuală (la cerere) în incinta a 3 (trei) birouri electorale ale secțiilor de votare din municipiul Chișinău, iar în turul II acest serviciu a fost disponibil în 4 BESV.

 

 

De asemenea, în zilele de 30-31 octombrie și 13-14 noiembrie 2016 doi translatori certificați în limbajul mimico-gestual au transmis comunicatele oficiale și incinta Comisiei Electorale Centrale.

 

Acest serviciu a fost asigurat de către Asociația Surzilor din Republica Moldova.

 

 

 

Elaborare de materiale în format user friendly pentru persoane cu deficiențe de vedere

În cadrul proiectului a fost editat în limbaj Braille și sonorizat în versiune audio Ghidul Alegătorului. Alegeri Prezidențiale 2016 (elaborat de CEC). Ghidul împreună cu CD-ul audio au fost expediate prin poștă pe adresele tuturor organizațiilor teritoriale ale Asociației Nevăzătorilor din Moldova.

 

 

Film metodico-didactic privind amenajarea unei secții de votare model accesibile din punct de vedere infrastructural

Filmul prezintă o secție model din punct de vedere al accesibilității infrastructurale. Scopul autorilor a fost să contribuie la dărâmarea acelor stereotipuri care există în societate vis-à-vis de acest subiect. La intrarea în foarte multe instituții publice din Republica Moldova exustă două șine metalice, ceea ce demonstrează bună intenție, dar și o …necunoaștere crasă a necesităților speciale cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

Filmul vine să ilustreze, din prima sursă, cum trebuie să fie amenajată o rampă de acces; ce lățime trebuie să aibă ușile de intrare; cum trebuie amenajat un WC acesibil și interiorul secției de votare.

La realizarea filmului au participat experți din partea CEC, CICDE și Asociației MOTIVAȚIE din Moldova.

 

 

Demers pentru elaborarea unor politici sociale în domeniul electoral orientate pe necesitățile reale, speciale ale alegătorilor, persoane cu dizabilități

Una dintre cele mai importante premize în procesul de formulare a politicilor sociale pe domeniul dizabilități o constituie colectarea și gestionarea datelor statistice. Pornind de la această premiză, au fost formulate și expediate 200 de demersuri de acces la informații de interes public pe adresele următoarelor autorități:

–       unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I din raioanele Edineț, Orhei, Cahul și UTA Găgăuzia;

–       consiliile raionale din RM,

–       municipiile Chișinău și Bălți,

–       agenții, instituții, ministere de nivel central.

 

Cu regret, au parvenit doar 92 de răspunsuri din 200! În urma analizei, autorii studiului „Calitatea datelor statistice – condiție sine qua non pentru elaborarea politicilor sociale pe domeniul dizabilități” au formulat următoarele concluzii:

  • Autoritățile dețin fragmentar datele referitor la persoanele cu dizabilități, operează cu date cantitative și nu calitative. Autoritățile nu dețin aceste date sau nu sunt cointeresate să le colecteze centralizat.
  • Datele statistice existente nu sînt relevante, deoarece nu ajută autoritățile sa formuleze politici coerente ce ar corespunde necesităților reale. Ori, inițiativele locale descrise de autorități au un caracter repetativ și general.
  • Autoritățile centrale în mare măsură dețin date statistice generale cu referință la persoanele cu dizabilități, dar mai puțin date dezagregate pe tipul de dizabilități și localizarea geografică a persoanelor cu dizabilități.

 

Autorii studiului au formulat următoarele recomandări:

  • Colectarea datelor statistice trebuie realizătă în mod centralizat de către Autoritățile Publice Locale.
  • Rezultatele colectate ar trebui edificate într-un sistem centralizat (interministerial) de colectare a acestor date, dar și de verificare a lor pentru a avea date corecte și relevante dezagregate pe tipul de dizabilități, localizare geografică etc.
  • Sistemul trebuie creat pe baza Registrul de Stat al Populației. Datele cu caracter personal trebuie accesate de funcționari și operatori doar în limita competentelor lor de serviciu.

 

 

 

Proiect mic, dar ambițios, care vine să pună pe agenda autorităților o problemă extrem de actuală: formularea politicilor sociale bazate pe necesitățile reale, specifice ale persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova..

 

Proiectul „Politici sociale pentru realizarea drepturilor electorale ale persoanelor cu dizabilități”, a fost realizat de Alianța INFONET, în parteneriat cu Asociația MOTIVAȚIE din Moldova, Asociația Surzilor din Republica Moldova, Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „Low Vision”, implementat cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

 

Pentru informații suplimentare despre proiect: http://www.infonet.md/?page_id=1327

 

Postscriptum: Drepturile politice sunt foarte importante. Concurenții electorali, partidele politice, autoritățile, societate sunt foarte sensibile atunci când se discută despre realizarea acestor drepturi. Alegerile se desfășoară în Republica Moldova o dată la 1-2 ani. Teoretic, persoanele cu dizabiltăți pot vota și la domiciliu, cu ajutorul urnei mobile. Dar acest lucru nu este suficient și noi insistăm ca persoanele cu dizablități să vină să-și realizeze dreptul fundamental de a alege și a fi ales în incinta secțiilor de votare. Secțiile amplasate în primării, cămine culturale, instituții de învățământ, biblioteci, spitale… Toate aceste edificii sunt locaruri unde activează instituții publice, iar persoanele cu dizabilități solicită acces zilnic la serviciile prestate de ele.

 

Astfel, de fapt, acces limitat la vot în incinta secției de votare nu este doar o limitare a drepturilor politice, ci este şi o limitare a drepturilor la educație, sănătate, angajare în câmpul muncii, agrement etc. și o barieră pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

 

Politici sociale orientate pe necesitățile speciale ale cetățenilor – este un subiect pe agenda publică a autorităților publice locale din Republica Moldova, care au de demonstrat, prin faptă și nu doar prin vorbă, misiunea sa și creditul de încredere acordat de cetățeni.

 

Victor Koroli, director executiv, Alianța INFONET

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker