Cere socoteală pentru banii publici

Priorităţi desemnate şi rezultate înregistrate

La începutul anului 2016 redacția săptămânalului CUVÂNTUL, în parteneriat cu Primăria Rezina, au organizat consultări publice privind determinarea obiectivelor prioritare în care administraţia oraşului preconiza să direcţioneze investițiile capitale în a. 2016.

Au avut loc două runde de consultări publice, la care au participat angajaţi ai administrației orașului, consilieri orășenești, agenţi economici, reprezentanți ai sectorului asociativ, ai localităților ce fac parte din componența comunei urbane Rezina. În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că autoritățile orașului Rezina ar trebui să-și concentreze eforturile și investițiile din bugetul orașului, dar şi din alte surse posibile, la un şir de obiective considerate prioritare pentru comună şi care au fost nominalizate în ziar. În continuare vă oferim o sinteză efectuată de primarul de Rezina Simion Tatarov despre ce lucrări s-au efectuat şi ce nu s-a reuşit până la acest moment.

Schimbarea geamurilor şi izolarea pereţilor blocurilor de la Grădiniţele de copii nr. 2 şi nr. 5

Lucrările au demarat în baza contractului de grant cu Fondul de Eficienţă Energetică (FEE) în sumă de 1.136.258 lei, contribuţia Primăriei Rezina fiind în mărime de 319.644 lei şi au fost efectuate de SRL ”Galicus” din or. Chişinău. Actul de predare-primire a lucrărilor a fost semnat. 

Grădiniţa nr. 5 a beneficiat de un grant din partea aceluiaşi FEE în sumă de 1.425.998 lei, iar contribuţia Primăriei Rezina a fost de  477.834 lei. Acest contract l-a câştigat firma ”Unicons” din or. Ialoveni. Lucrările au fost efectuate în proporţie de 50% şi au fost stopate din cauza răcirii timpului.

 

Reparaţia străzii Trandafirilor şi a căilor de acces către blocurile locative din acest cartier

După a şaptea procedură, Agenţia Achiziţii Publice a aprobat rezultatele achiziţiilor şi selectarea antreprenorului care urma să efectueze lucrările de reparaţie a străzii Trandafirilor, pentru care fusese alocaţi 2.845.040 lei. Antreprenorul – SA „Magistrala” din or. Bălţi – care a câştigat licitaţia, s-a angajat să efectueze lucrările preconizate în caietul de sarcini contra sumei de 2.681.777 lei. Obiectul a fost dat în exploatare,  lucru despre care CUVÂNTUL a scris deja. Mai mult, datorită resurselor economisite, ÎM ”Servicii Comunal-Locative” a instalat în acest cartier şi linii de iluminare stradală.

 

Reparaţia căilor de acces către blocurile locative nr. 18, 12, 14, 16, 20 din str. 27 August, a segmentului str. Eminescu de la Oficiul Stării Civile şi până la str.Basarabia, a străzilor Cetatea Albă şi Pirogov

Primăria nu a beneficiat de asistenţă financiară de la Fondul Rutier Naţional sau cel Raional precum era preconizat. Cu propriile resurse am reuşit să reparăm doar str. Cetatea Albă, care era foarte deteriorată. Devizul de cheltuieli a fost de 667.828 lei. SRL ”Autodel”  a efectuat lucrările preconizate primind 499.193 lei. Celelalte străzi rămân pe agenda priorităţilor Primăriei Rezina pentru anul curent, urmând să identificăm sursele financiare necesare.

 

Reconstrucţia sistemului de evacuare a apelor reziduale din str. Păcii

Lucrările au fost efectuate de către ÎM ”Servicii Comunal-Locative” Rezina, cheltuindu-se 239.002 lei. Mai urmează să conectăm la aceste reţele blocurile nr. 37 şi nr. 39 din str. Păcii, Grădiniţa de copii nr. 1 şi una din cele mai mari probleme ale acestui cartier va fi coluţionată pentru mulţi ani înainte.

 

Iluminarea unor străzi şi stradele din teritoriul comunei

Au fost renovate reţelele de iluminare de pe str.Puşkin, s. Ciorna (59851) lei;  a scării orăşeneşti până la str.Păcii (74979 lei), a străzilor Lomonosov şi Miciurin (56925 lei).

 

Reorganizarea circulaţiei rutiere şi amenajarea unor parcări auto autorizate pe bd. Şciusev şi în alte sectoare din partea centrală a oraşului

Aceste lucrări vor fi efectuate în luna mai 2017, cu resurse financiare din buge-tul raional şi cel orăşenesc, care deja au fost planificate.

 

Amenajarea unor pieţe agroalimentare cu parcări auto pe prima şi a doua terasă ale oraşului

Pe prima terasă (str.Lomonosov) preconizăm să amenajăm o piaţă lângă magazinul „Agropiese şi utilaj agricol”.

Pe terasa a două, după lichidarea haznalelor de ape reziduale de lângă str. Păcii, 65, vom amenaja o piaţă de produse agroalimentare şi material săditor în spaţiul din faţa centrului „Galaxia”.

 

Staţia orăşenească de epurare a apelor reziduale

Acest obiectiv ne provoacă cele mai mari dureri de cap. Lucrările de proiectare au fost iniţiate în anul 2008 de către Institutul de Proiectări IPROCOM din Chişinău. Proiectul prevedea instalarea la Rezina a unei staţii de epurare de tip ”Reşetilovas”. Deoarece în R.Moldova nu este nicio staţie de acest tip care ar funcţiona normal, în anul 2011 au fost iniţiate lucrări de reproiectare pentru instalarea unui utilaj de alt tip, MBBR, cu o capacitate de 700 m3/zi. Lucrările au fost preconizate în două etape.

În prima etapă firma „Izodrom-Gaz” a efectuat lucrări de construcţie în valoare de peste 2.37 mln de lei, pe care le-a finisat în luna mai 2011.

Contractul pentru etapa a doua – procurarea şi montarea utilajului tehnologic, a fost încheiat pe 10 februarie 2014 cu SRL „Litarcom” care urma să valorifice 12.425.670 lei, sursa principală de finanţare fiind Fondul Ecologic Naţional. Dar până la sfârşitul anului 2016 au fost efectuate lucrări în valoare de 10.785.697 lei. Contribuţia localităţii la acest obiectiv a fost de 1.863.879 lei.

Lucrările au fost tergiversate din mai multe motive. De exemplu, anul trecut am depistat că în pro-iectul modificat lipsea linia de rezervă de alimentare a staţiei cu energie electrică şi a trebuit s-o construim. În septembrie 2016, în procesul testării în lucru a utilajului, s-a constatat că pentru o bună funcţionare a staţiei mai trebuie instalate două deznisipitoare conectate tangenţial şi un utilaj pentru dezactivarea grăsimilor şi evacuarea deşeurilor menajere din bazinele de omogenizare.

Cu alte cuvinte, epopeea staţiei de epurare continuă şi la moment îmi este greu să spun ce surprize ne mai aşteaptă.

 

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker