Util

Cum eliminăm pesticidele din fructe şi legume

Substanţele chimice folosite în agricultură de regulă se depozitează pe coajă ori nemijlocit sub coaja fructelor şi legumelor, de aceea în 95-98 % din cazuri ele pot fi înlăturate destul de uşor. Iată câteva metode simple:

1. Primul pas pentru a elimina reziduurile de pesticide este ca fructele şi legumele să fie spălate cu apă potabilă, iar fiind folosită apa uşor sărată putem asigura eliminarea majorităţii reziduurilor de pesticide prezente pe suprafaţa acestor produse.

La o simplă spălare cu apă rece se elimină cca. 75-80% din reziduurile de pesticide prezente pe coaja lor. Este recomandat să spălăm de două sau trei ori fructele şi legumele înainte de a fi consumate. La fel, salata trebuie ţinută câteva minute în apă iar mai apoi se spală bine, se freacă frunze de frunze. Pentru eliminarea resturilor de pesticide de pe fructe şi legume este binevenită şi înmuierea lor în apă fierbinte sau expunerea la vapori.

Curăţarea de coajă înainte de a consuma fructele şi legumele se recomandă chiar şi după ce au fost bine spălate. În special coaja de citrice pe care de multe ori o întrebuinţăm în copturi, gemuri ca ingredient în diferite reţete. Puteţi consuma fructele şi legumele cu coajă, însă doar din categoria celor organice sau de provenienţă sigură. Dar şi aşa, doar spălându-le foarte minuţios pentru a elimina rămăşiţele de sol şi de praf.

2. Spălarea cu bicarbonat de sodiu. Dizolvăm într-un pahar cu apă o lingură de suc de lămâie şi 2 linguri de bicarbonat de sodiu (sodă de mâncare). Lăsăm fructele sau legumele în această soluţie pentru 10-15 min, apoi le clătim cu apă curată. 

3. Preparăm o soluţie din 1 parte oţet şi 3 părţi apă, scufundăm fructele şi legumele pentru10-15 mine şi apoi le clătim. Putem, de asemenea, să stropim din belşug fructele şi legumele cu aceste soluţii şi să lăsăm să acţioneze.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker