Social

Profesorii au ameninţat cu proteste. Guvernul iniţiază un dialog cu sindicaliştii din educaţie

Profesorii planifică patru zile de proteste în a doua jumătate a lunii ianuarie. Motivul care îi scoate în stradă este refuzul Guvernului de a le majora salariile cu 50%. Solicitat de IPN, preşedintele Consiliului General al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov, a menţionat că protestele vor avea loc în perioada 17-20 ianuarie, în faţa Guvernului şi a Parlamentului.

 

Potrivit lui Dumitru Ivanov, în fiecare zi de protest vor participa câte aproximativ 400 de pedagogi din ţară.

Sindicaliştii susţin că salariul pedagogilor a fost modificat ultima dată în anul 2014, dar este sub nivelul minimumului de existenţă. De asemenea, sindicaliştii menţionează o discrepanţă dintre nivelul salariului personalului didactic şi cel mediu în economia naţională.

Marţi, prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei pentru a discuta revendicările înaintate de acestea, transmite Biroul comunicare și relații cu presa a Guvernului Republicii Moldova. Din cerinţele sindicatelor, cele mai intense discuţii a trezit solicitarea de egalare a salariului pentru categoria I de salarizare cu minimul de existenţă pe ţară, începând cu 1 ianuarie 2017.

Potrivit datelor prezentate, în această categorie de salarizare intră personalul auxiliar şi non-didactic. Salariul de bază pentru categoria I de salarizare este de 1000 lei, plus o serie de sporuri în sumă de aproximativ 700 de lei. Salariul mediu brut prognozat pentru categoriile 1-6 de salarizare în anul 2017 este de 1776 lei, în timp ce minimul de  existență, la situaţia din 1 octombrie 2016, constituia 1813 lei.

În vederea identificării numărului persoanelor cu un nivel al salariului calculat mai mic decât mărimea minimului de existență și pentru estimarea impactului bugetar, în cazul unei compensații salariale, premierul Pavel Filip a dispus crearea unui grup mixt de lucru, în care vor fi incluşi şi reprezentanţi ai sindicatelor, care vor identifica posibilele rezerve de optimizare şi de creştere a salariilor până la nivelul minimului de existenţă şi prevederile legale care vor fi modificate pentru a asigura un sistem unic de salarizare pentru diferite categorii de angajaţi. Urmează să fie făcute şi propuneri privind posibilităţile de menţinere a cadrelor tinere în sistemul educaţional şi de creştere a calităţii învăţământului.

Foto simbol: Unimedia

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker