Investigații

CNA a deschis dosar penal pe acţiunile descrise în „Carieră la Solonceni pentru firma şefului de la Cadastru”

În CUVÂNTUL din 28 octombrie 2016 a fost publicată investigaţia „Carieră la Solonceni pentru firma şefului de la Cadastru”. În articol se descria cum SRL „Sand&Gravel”, proprietari ai căreia sunt „Lusmecon” SA, o firmă în care familia șefului de la Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, Anatolie Ghilaș, deţine 50% din acţiuni, celelalte 50 % aparţinând lui Tudor Cuculescu, ex-jurist în Aparatul preşedintelui raionului Rezina, a obţinut aprobarea autorităţilor comunei Solonceni, raionul Rezina, să deschidă o carieră de nisip şi prundiş pe un teren agricol de categorie superioară. Asta în situaţia când Codul funciar, prin art. 83, interzice retragerea din circuitul agricol şi utilizarea în alte scopuri decât cele agricole a unor asemenea terenuri.

Procesul schimbării destinaţiei terenului a durat trei ani. În această perioadă Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, Procuratura raionului Rezina au fost sesizate vizavi de intenţiile SRL „Sand&Gravel” şi neconcordanţa lor cu legislaţia în vigoare, dar ambele instanţe au preferat să nu ia atitudine. Recent am fost informaţi cum a reacţionat la investigaţia noastră Centrul Naţional Anticorupţie.

„Ca rezultat al examinării materialelor acumulate, se constată o bănuială rezonabilă, din care rezultă că acțiunile factorilor de decizie din cadrul SRL „Sand&Gravel”, exprimate prin folosirea intenționată a situației de serviciu în interes material, cât și în interesul terțelor persoane, soldate cu cauzarea de daune intereselor publice în proporții deosebit de mari, urmează a fi examinate sub prisma art. 335 Cod penal.

Acțiunile, descrise mai sus, au avut loc doar datorită prezenței unei concluzii false reflectate în dosarul cadastral perfectat de către specialiștii pedologi din cadrul Institutului de Proiectări şi Organizarea Teritoriului (precizăm că este o instituţie subordonată Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru – n.r.). Astfel acțiunile acestora, la rândul lor, urmează a fi examinate sub prisma art. 332 alin. (1) Cod penal, pentru înscrierea în documentele oficiale a unor date vădit false, sau după caz, sub prisma art. 329 alin. (2) lit. b) Cod  penal, pentru neglijență delictuală, soldată cu urmări grave, în cazul în care acțiunile acestora au fost săvârșite fără intenție.

La 20 decembrie 2016, materialele acumulate au fost înregistrate în Registrul nr.1 de evidenţă a sesizărilor cu privire la infracţiuni al DGT ”Nord”, pentru examinare în conformitate cu prevederile art. 274 Cod de procedură penală”, ne-a relatat Angela Starinschi, purtătoare de cuvânt a Centrului Naţional Anticorupţie.

Apropo, articolul 335 Cod penal prevede pentru persoanele vinovate amendă în mărime de la 300 la 800 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Dacă acţiunile prevăzute la alin. (1) au consecinţe grave, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Conform art. 332 CP înscrierea de către o persoană publică, în documentele oficiale a unor date vădit false, precum şi falsificarea unor astfel de documente, dacă aceste acţiuni au fost săvârşite din interes material sau din alte interese personale, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 500 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 2 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Aceleaşi acţiuni săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică se pedepsesc cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Tudor Iaşcenco

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker