Politic

Cum se devalorizează titlurile onorifice…

În ședința din 23 decembrie 2016 Consiliul Raional Rezina a conferit titlul „Cetățean de Onoare al raionului Rezina” la 5 persoane: Lavrentii Cuşnir, ex-prim-secretar al CR Rezina al PCM (anii 1972 – 1978); Piotr Cojuhari, ex-prim-secretar al CR Rezina al PCM (anii 1978 – 1986); Panteleimon Gavriliţă, ex-președinte al Comitetului Executiv Raional Rezina (anii 1977 – 1990), Vasile Botnari, fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în perioada mai 2013 – iulie 2015 şi Anatolie Ghilaş, director general al Agenției Relații Funciare și Cadastru. Fiecare candidatură a fost votată aparte. Dacă proiectele de decizii care-i vizau pe Panteleimon Gavriliţă şi Piotr Cojuhari au fost votate unanim pentru că majoritatea consilierilor cunosc bine aceste persoane şi rolul lor în istoria raionului Rezina, celelalte propuneri au provocat întrebări de genul: cine-s ei?, pentru care merite anume trebuie să le conferim acest titlu onorific? Deşi notele informative despre candidaţi au fost destul de sumare, doar vreo trei consilieri au votat împotrivă (nominal) ori s-au abţinut, majoritatea de guvernare susţinând proiectele respective de decizii.

Ce cred cetăţenii despre decizia

Consiliului

Dorind să facem mai multă transparenţă în această acţiune, imediat după sesiunea Consiliului am adresat preşedintei raionului Ele-onora Graur un demers, solicitând să ne informeze detaliat cui aparţine iniţiativa respectivă, pentru care meri-te aceste persoane au fost înaintate la acest titlu, în cadrul căror forumuri au fost discutate propunerile înainte de a ajunge în agenda Consiliului Raional şi care au fost opiniile respondenţilor. Totodată, am solicitat şi opiniile la temă a unor  persoane care au activat mulţi ani în raion, cunosc bine viaţa şi oamenii din teritoriu.

 

Victor Calughin, pensionar, mulţi ani a lucrat în organele de partid şi economice din raion, a condus gospodăria agricolă din s. Cinişeuţi: Nu am nicio obiecţie faţă de Panteleimon Gavriliţă, Lavrentii Cuşnir şi Piotr Cojuhari, care la vremea lor au făcut mult pentru dezvoltarea agriculturii, a infrastructurii sociale a raionului Rezina. Dar absolut nu înţeleg pentru ce au fost înaintaţi şi li s-a acordat acest titlu celorlalte două persoane – Vasile Botnari şi Anatolie Ghilaş. Ei n-au avut şi n-au nimic în comun cu raionul nostru. Aici ceva nu-i curat. Nu ştiu cine şi în baza la ce i-a propus, dar mă miră faptul că majoritatea consilierilor a susţinut această propunere fără a încerca să lămurească lucrurile.

 

Ion Palii, ex-preşedinte al colhozului din satul natal Pecişte, vicepreşe-dinte al Executivului Raional Rezina, ex-deputat în primul Parlament al R.Moldova: Eu am lucrat cu Lavrentii Cuşnir, Piotr Cojuhari, Panteleimon Gavrilită, ştiu cât a făcut fie-care pentru raionul Rezina şi cred că, mai ales dl Gavriliţă, merită acest titlu.

Cât priveşte Vasile Botnari şi Anatolie Ghilaş, ştiu că sunt activişti ai Partidului Democrat, dar ei nu au avut şi nici nu au nicio atribuţie la raionul Rezina. Şi acest gest al conducerii raionului este dictat, după mine, numai de careva interese, personale sau de partid. Poate fi şi un semn că mâine-poimâne ne pomenim implicaţi în nişte alegeri anticipate pe circumscripţii uninominale şi respectivii, deja în rang de „cetăţeni de onoare”, să fie promovaţi pe linie de partid sau în calitate de „independenţi”, din partea alegătorilor „recunoscători” din raionul Rezina în viitorul Parlament…

 

Nicolae Proca, a deţinut funcţii importante în organele de partid, ex-preşedinte al Executivului Raional Rezina, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, profesor pensionar: Din cele 5 persoane vizate în decizia Consiliului, în opinia mea, merită acest titlu numai Panteleimon Gavriliţă şi Piotr Cojuhari. Panteleimon Gavriliţă a desfăşurat o activitate prodigioasă în raionul Rezina mai bine de 50 de ani — pedagog, director de şcoală, mai mulţi ani a activat în organele comsomoliste şi de partid, 13 ani — în funcţia de preşedinte al Executivului Raional etc. Practic tot ce s-a făcut în raion, mai ales în perioada anilor 70-80 ai secolului trecut, inclusiv construcţia uzinei de ciment şi a obiectivelor de menire cultural-socială este legat de numele dlor P.Gavriliţă şi P. Cojuhari. În perioada lor Rezina, în sensul adevărat al cuvântului, a cunoscut o perioadă de înflorire.

Gheorghe Clapaniuc, specialist în agricultură, pensionar: Începând cu anul 1973 am activat în sectorul agrar al raionului Rezina. Un timp am fost și președinte al Sovietului Sătesc Ghiduleni. Pe atunci președintele Executivului Raional Panteleimon Gavriliță era oaspete des în acest sat. Cu susţinerea dumnealui în sat au fost construite mai multe obiective de menire social-culturală şi de producţie, inclusiv grădiniţa de copii, punctul medical, clădirea sovietului sătesc, au fost asfaltate străzile centrale, s-a amenajat un parc cu estradă de vară…

Cu participarea nemijlocită a lui Panteleimon Gavriliță satele raionului și-au schimbat radical aspectul arhitectural, au fost construite multe obiective de menire social-culturală,  clădiri administrative şi de producţie, etc.

Lavrentii Cușnir a fost o adevărată locomotivă a reorganizării radicale a complexului agroindustrial, îndeosebi a celui zootehnic.

Dar citind în CUVÂNTUL numele altor doi „Cetăţeni de Onoare ai raionului Rezina”, Vasile Botnari și Anatolie Ghilaș, am rămas nedumerit. Poate că respectivii domni sunt oameni de treabă, dar ei n-au nimic în comun cu dezvoltarea şi promovarea raionului Rezina. Nu-mi este clar după ce criterii au fost selectate şi promovate aceste candidaturi. Dacă acest titlu se conferă „pentru o contribuție importantă la dezvoltarea și creșterea prestigiului raionului Rezina la nivel național”, de ce în lista respectivă nu sunt personalităţi de la noi,  care cu adevărat au dus şi menţin faima raionului pe arena naţională şi internaţională – scriitori, savanţi, artişti etc.? De exemplu, binecunoscuta şi multapreciata Aurica Dicusară (Basarabeanca) din Ghiduleni.

 

Victor Cebotari, om de afaceri:La Rezina, ca de obicei, totul se face anapoda. Guvernarea noastra îşi aminteste de cetăţeni doar în preajma alegerilor. Şi iniţiativa privind acordarea titlului „Cetăţean de Onoare al raionului”, promovată în regim de urgenţă, probabil, tot este un semn că cineva se pregăteşte de alegeri. Numai vorbă despre implicarea cetăţenilor în procesul decizional, consultări publice. În realitate, administraţia raionului şi susţinătorii ei vând, cumpără, construiesc ce vor şi unde vor, dăruiesc ceia ce nu le aparține, se decorează, îşi împart premii, ajutoare fără pic de jenă. Cazul privind conferirea titlului „Cetaţean de Onoare al raionului Rezina” este ieşit din comun. Am impresia că dacă în lista dată erau incluşi L.Brejnev sau I.Bodiu, consilierii îi votau fără crâcnire.

Aş fi curios să aflu cum au reacţionat domnii Botnari şi Ghilaş la acest „cadou”, ştiind foarte bine că nu-l merită. Ministrul Vasile Botnari, de câte ori a fost la Rezina, de atâtea ori a promis că oraşul şi satul Ciorna vor avea drum de ocolire pentru transportul greu. Şi unde-i drumul?

Despre A.Ghilaş nici nu mai vorbesc. Reieşind din investigaţiile publicate în presă, el mai mult merită să fie tras la răspundere pentru unele afaceri dubioase în cadrul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, şi nu numai, dar nu titluri onorifice.

Ori să analizăm câţi rezineni în ultimii ani au fost decoraţi cu ordine şi medalii şi pentru ce. În principiu, doar activişti ai partidelor de la guvernare, pentru că-i slujesc cu credinţă pe cei de la putere. De atâta acum majoritatea ţin decoraţiile ascunse undeva prin sertare, le este ruşine să iasă cu dânsele în lume. Mi-e scârbă de ceea ce se întâmplă.

 

Liuba Stavinschi, lidera AO ”Nufărul”: Adminis-trația de la Rezina și în acest caz nu a dorit să se consulte cu cetățenii. Poate e de ajuns să mai tolerăm o atare atitudine față de noi?

 

Dorian Calugher, tânăr antreprenor: Ca sa fii cetățean de onoare e obligatoriu să fii director, președinte, ex-…, prim-…?

 

 

„Meritele” lui Anatolie Ghilaş

Anatolie Ghilaș, nașul ex-premierului Vlad Filat din prima căsnicie, a lucrat zece ani în Oficiul Cadastral din Chişinău. Anterior a fost membru al Curţii de Conturi. În aprilie 2011 a fost desemnat director general al Agenției Relații Funciare și Cadastru.

Anul trecut, Centrul de Investigații Jurnalistice scria că, oficial, el încasează, lunar, un salariu de circa 10.000 de lei.  Soția lui Anatolie Ghilaş, Galina este fondatoarea a două firme – „Lusmecon” SA, specializată în construcții și care a câștigat licitații de sute de milioane de lei, bani publici, și „Mol-Hart” SRL, specializată în servicii. În declarația cu privire la venituri și proprietate din 2014, A.Ghilaș a indicat că soţia ar fi câştigat din afaceri un salariu de 600.000 de lei, iar alţi 580.000 de lei dividende, precum și 143.000 de lei dobândă din contul bancar. Șeful de la Cadastru a mai raportat trei terenuri pentru construcție, dobândite prin donație sau cumpărate în 2005, 2008 și, respectiv, 2013 cu o valoare cadastrală cumulativă de 220.000 de lei; un apartament și trei case de locuit impresionante, două autovehicule de model GAZ și un BMW, iar pe conturile bancare deţin 3,1 mln de lei.

Potrivit altor investigații, semnate de RISE Moldova, Galina Ghilaș mai figurează ca asociată unică în „Grinarid” SRL cu un capital social de peste 1,2 mln de lei fondată de „Mol-Hart” SRL. Ea a fost vizată și în ancheta RISE „Codrii Shorheiului”, potrivit căreia, lângă tabăra de odihnă „Andrieș”, prin hotărâre de Guvern, co-proprietare a unui lot de 2,4 hectare de pădure au devenit firmele „Furșet” SRL și „Mol-Hart” SRL.

SA „Lusmecon”, alături de alte două firme a participat la reconstrucţia drumului Rezina-Orhei. Curtea de Conturi a Moldovei a constatat că reabilitarea acestui drum a fost cea mai costisitoare din istoria R.Moldova. Deşi lucrările n-au fost îndeplinite în termenele preconizate în contracte, SA ”Lusmecon” a beneficiat de 13,63 mln de lei pentru 1 km de drum, sumă mult mai mare decât au primit celelalte firme implicate în acest proiect şi calificată de Curtea de Conturi drept exagerată.

În septembrie 2016 preşedintele RM Nicolae Timofti l-a decorat pe A.ghilaş cu „Ordinul de Onoare”.

Despre alte „merite” ale lui Anatolie Ghilaş faţă de raionul Rezina citiţi la pag. 5 din numărul curent articolul „CNA a deschis dosar penal pe acţiunile descrise în „Carieră la Solonceni pentru firma şefului de la Cadastru”.

Vasile Botnari, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

Vasile Botnari este originar din Străşeni şi economist de profesie. Între 2010 și 2013 a fost deputat PDM, din mai 2013 până în iulie 2015 – ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar în prezent este ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Un timp a lucrat ca manager la compania „Nobil Air”, controlată de Vlad Plahotniuc, iar în anii 2009-2011 a făcut parte şi din Consiliul de Administraţie al băncii „Victoriabank”, de asemenea controlată de Vlad Plahotniuc. Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietăţi, în 2013 Vasile Botnari nu avea nici terenuri, nici casă, ci doar o mașină de model Skoda, procurată în 2012; în acelaşi timp în 2012 acesta indica un depozit bancar de trei milioane de lei şi altul de 41.000 de dolari. Vasile Botnari și soția acestuia, Natalia, au fondat două firme. Soția sa este administratoarea și fondatoarea firmei „A&N Service” SRL, specializată în servicii şi SC „Vabaro Lux” SRL, cu sediul în Străşeni, antrenată în afaceri de tâmplărie.

În 2013 www.zdg scria că Vasile Botnari este naşul de cununie al Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi, respectiv, ginerele fostului deputat PDM Valeriu Guma, judecat în România. Presa (zdg.md) a mai scris că mai multe rude ale lui Vasile Botnari fusese angajate cu salarii grase în structurile subordonate Ministerului Transporturilor în perioada când acesta era ministru.

În imagine: Cei doi “Cetăţeni de Onoare ai raionului Rezina”, Anatolie Ghilaş (în stânga) şi Vasile Botnari, fără merite faţă de rezineni.

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker