Cere socoteală pentru banii publiciTelenești

Teren de joacă edificat din contribuţiile Asociației Băștinașilor, Primăriei şi orăşenilor

Cu toții ne dorim spații publice incluzive, care să încurajeze interacțiunea, comunicarea, mișcarea și activitățile de grup. În 2019, în orașul Telenești, au fost construite 5 terenuri de joacă, necesitatea unor astfel de spații fiind mai mare.

În anul curent, datorită sinergiei eforturilor dintre Asociația de Băștinași, Primăria și populația orașului, s-a decis crearea a încă două terenuri de joacă. 

Cum a fost posibil acest lucru? 

Asociația de Băștinași, în calitate de organizație non-guvernamentală, a elaborat și a înaintat spre finanțare un proiect în cadrul unui program de granturi lansat de ALDA. Pe lângă grantul oferit de Uniunea Europeană (aproximativ 5900 EUR), Primăria orașului a contribuit cu peste 70 000 MDL, iar câte 20 000 MDL au fost colectaţi de cetățenii celor două sectoare unde urmau să fie construite terenurile de joacă. 

De asemenea, Primăria și-a asumat responsabilitatea de a amenaja terenurile de joacă și fitness (borduri, pietriș, coșuri de gunoi, etc.), iar locuitorii sectoarelor vor asigura buna funcționare a echipamentului instalat pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Ce am învățat?

Am dezvoltat o cooperare productivă dintre societatea civilă și autoritatea publică locală. Ca rezultat al discuțiilor desfășurate, rezidenții celor două sectoare au solicitat ca pe lângă elementele de joacă, să fie instalate şi elemente de gimnastică, aparate de fitness, oferid astfel  posibilităţi pentru o gamă mai largă de activități, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Am avut ședințe comune în care am analizat ce fel de elemente își doresc rezidenții pe terenurile amenajate. Ulterior, am consultat ofertele primite de la antreprenori și am decis împreună oferta cea mai avantajoasă pentru comunitate.

Am învățat să ne ascultăm reciproc, să consultăm cele discutate și cu beneficiarii care nu au participat la ședințe și să luăm decizii de comun acord. Am învățat că lucrurile bune se fac treptat, cu răbdare și înțelegere. Am reușit să creștem încrederea că banii cu care am contribuit vor fi utilizați pentru necesitatea identificată. Am înțeles cât este de importantă implicarea activă a cetățenilor atunci când se dorește o schimbare. Am învățat că suntem o comunitate puternică și că împreună putem obține rezultate remarcabile.

Deși instalarea elementelor de joacă și gimnastică s-a terminat în perioada rece a anului, acest lucru nu-i împiedică pe copii să meargă zilnic la terenul de joacă. Acolo cu toții se leagănă în scrânciob, alunecă pe tobogan sau se învârt la carusel. Tot aici se vor întâlni și cu copiii din diasporă, care vor veni în vacanță la bunici sau rude. Prin urmare, acesta este spațiul public care va încuraja multilingvismul și multiculturalismul, spațiul unde se vor întâlni cei mici și cei mari pentru activități incluzive de recreere.

Proiectul ”Dezvoltare comunitară prin consolidarea cooperării dintre APL și OSC” a fost implementat de AO Asociația Băștinașilor din orașul Telenești “Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni” în perioada iulie-decembrie 2020. Acesta a fost co-finanțat în cadrul proiectului „AGREED – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA în cooperare cu Clinica Juridică Universitară și Agenția de Dezvoltare Locală Moldova și co-finanțat de Uniunea Europeană. 

Diana Nastas, coordonatoare de proiect, Asociația Băștinașilor din orașul Telenești

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker