Drepturile omului: Garanţii vs RealităţiRezina

Lecție de democrație în clasa I

Și copiii au dreptul de a alege! Asta au învățat elevii din clasa 1-a „A” de la Liceul Teoretic „Olimp” din Rezina, în cadrul unei activități desfășurate în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. Micuții au participat la un „scrutin” în care au votat cadoul preferat de Anul Nou.

Ei au avut de ales din 4 opțiuni, propuse de părinți: Fructe, Cărți, Dulciuri, Jucării. Astfel, din 14 copii prezenți, 3 au votat pentru cărți, 4 voturi au fost pentru dulciuri, 7 elevi au ales jucăriile. Fructele n-au fost atractive pentru nici unul dintre învățăcei. 

Învățătoarea, Tatiana Nour, le-a povestit copiilor despre dreptul lor la opinie, participare, libertatea de gândire și exprimare. Iar înainte de a trece la votarea propriu-zisă doamna învățătoare le-a explicat elevilor care sunt regulile unui scrutin liber și corect.

„Puteam să alegem o singură variantă. Trebuia să punem mâna în așa fel ca vecinul de bancă să nu vadă unde încercuim noi. După ce am ales ce ne place, am întors repede foaia cu fața în jos, pentru că alegerea noastră este secretă”, a povestit Traian, elev în clasa I-a „A”.

„A trebuit să încercuim numai o dorință. Eu am ales dulciuri, pentru că îmi plac. Activitatea a fost interesantă. Pentru mine e important când adulții atrag atenția la părerea mea”, a spus şi colega sa, Estera.

Articolul 8 din Legea privind drepturile copilului din RM stabilește că dreptul copilului la libertatea gândirii, la opinie, precum şi la confesiune nu pot fi încălcate sub nici o formă. Statul garantează copilului, capabil să-şi formuleze opiniile, dreptul de a-şi exprima liber aceste opinii asupra oricărei probleme care îl priveşte.  

Articolul 12 din Convenția ONU privind Drepturile Copilului prevede că statele părţi vor garanta copilului capabil de discernământ dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte, opiniile copilului urmând să fie luate în considerare ţinându-se seama de vârsta sa şi de gradul său de maturitate. 

Amintim că în Republica Moldova a fost lansat în 2014 Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru copii. Scopul acestuia este de a proteja copiii împotriva oricărei forme de încălcare a drepturilor lor, oricărei forme de abuz. Serviciile Telefonului Copilului sunt prestate gratis prin intermediul numărului naţional unic 116 111. Pot apela copiii de toate vârstele, precum și toți cei care doresc să vorbească despre situația care a avut loc cu un copil sau adolescent. Apelul este gratuit și confidențial. 

Dna învăţătoare Tatiana Nour ne-a declarat: „Copiii au fost foarte atenți la ceea ce le-am vorbit. Au fost interesați, dar a urmat și întrebarea: Moș Crăciun ne va aduce ceea ce noi încercuim? Am fost  într-o situație incomodă, deoarece nu poți să promiți ceea ce nu poți să oferi. Ideea cu alegerile e bună, dar să știu că li se oferă ceea ce doresc, ca sa nu-i dezamăgesc.

Nu vreau să piardă încrederea în mine. Eu vorbesc foarte mult cu ei despre faptul că dacă promiți trebuie neapărat să-ți respecți promisiunea, altfel cei din jur își pierd încrederea. Îmi doresc ca elevii mei să fie sinceri cu ei înșiși, dar și cu cei din jur. Totuși asta nu depinde numai de noi, părinții sau învățătorii, dar de întreaga societate.”

Doina Sârbu

Captură de ecran din 2020 08 25 la 19.10.56
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker