OrheiPolitic

Deputat: Șor ar avea o înțelegere să revină în Moldova și să fie liber la alegerile parlamentare anticipate

Președintele Partidului Șor, deputatul Ilan Șor, ar putea primi o pedeapsă non privativă de libertate, pentru a se putea întoarce în țară până la alegerile parlamentare anticipate. Despre asta a anunțat luni în cadrul unui briefing de presă deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plângău.

„Anumite grupuri de interese încearcă să acapareze sistemul judecă-toresc. Am primit informații din mai multe surse precum că deputatul Ilan Șor ar fi avut o înțelegere încă din vara anului curent să se întoarcă în Moldova.

Toate mișcările din ultima perioadă din sistemul judiciar se fac în acest context. Din informațiile pe care le-am primit din trei surse reiese că se încearcă acum aplicarea unei pedepse condiționate lui Ilan Șor, astfel încât, în contextul alegerilor anticipate, acest individ să stea în libertate”, a declarat deputatul.

Amintim că deputatul Ilan Șor a fugit din țară odată cu schimbarea guvernării, în iunie 2019. Procuratura municipiului Chişinău a intentat un dosar penal privind trecerea ilegală a frontierei de stat de către Ilan Șor. Potrivit procurorilor, acesta ar fi părăsit țara la 14 iunie de la Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră. Ulterior, el a fost anunțat în căutare internațională.

Dosarul lui se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se recuza de la examinarea dosarului.

În cazul lui Ilan Șor, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare a libertății pentru controversatul deputat.

Mariana Colun

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker