Social

Pacienții cu Covid-19, care se tratează acasă, vor primi medicamente compensate

Pacienții cu Covid19, care se tratează acasă, vor primi medicamente compensate. Ministerul Sănătății a prezentat astăzi protocolul actualizat pentru medicii de familie.

Pe 14 decembrie, Ministerul Sănătății a prezentat cea de-a 4-a ediție a Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”.

Astfel, asimptomaticii nu vor primi tratament la domiciliu, simptomaticii vor primi tratament potrivit simptomelor, iar cei cu forme moderate – o serie de medicamente pe care Ministerul Sănătății se angajează să le compenseze. 

Potrivit ministrei Sănătății Viorica Dumbrăveanu, elaborarea unui nou protocol a fost determinată de creșterea cazurilor de Covid-19, în special a cazurilor medii și grave, dar și a numărului tot mai mare de pacienți care se tratează la domiciliu.

Potrivit noilor modificări, în tratament la domiciliu au fost incluși pacienții cu forme moderate, pe lângă cei asimptomatici și cei cu forme ușoare ale bolii. Totodată, a fost aprobată lista investigațiilor de laborator și instrumentale pentru examinarea pacienților cu semne de agravare a bolii și reglementat mecanismul de acces a pacienților infectați cu COVID-19 la investigații în condiții de ambulatoriu.

Vor fi incluși în tratament la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie pacienții cu forme asimptomatice (adulții, inclusiv gravidele, copiii 0-18 ani), copiii mai mari de 7 ani, adulții, inclusiv gravidele, cu forme ușoare de COVID-19, fără factori de risc de deteriorare a stării generale (patologii asociate severe precum: boli cardiovasculare, BPOC, astm bronșic, diabet zaharat, stări de imunocompromisie, maladii oncologice) și adulții cu forme moderate de COVID-19, cu excepția gravidelor.

Astfel, pacienților asimptomatici nu li se recomandă tratament, celor simptomatici cu forme ușoare de boală rămâne în vigoare aceleași recomandări privind tratamentul la domiciliu, iar pacienților cu forme moderate li se va indica tratament la domiciliu cu prescrierea medicamentelor antivirale, antimicrobiene, dezagregante, anticoagulante, gastroprotectoare, vazoprotectoare, vitamine și suplimente alimentare.

În acest sens, a fost aprobată o listă suplimentară de medicamente pentru tratamentul în condiții de domiciliu, care vor fi compensate din Fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate cât și cele neasigurate.

Compensarea pentru copii este de 100%, iar pentru adulți este de 70%. Totodată, este asigurată compensarea integrală de 100% pentru cel puțin o denumire comercială din fiecare Denumire Comună Internațională.

Conform procedurii stabilite, Ministerul este în proces de examinare a posibilității de extindere a compensării pentru celelalte grupe de medicamente incluse în protocolul provizoriu.

De asemenea, au fost revizuite criteriile de spitalizare, inclusiv în baza investigațiilor realizate în condiții de ambulatoriu și criteriile de excludere din izolare/tratament la domiciliu și revenire în câmpul de muncă sau instituții de învățământ.

Cu privire la testarea populației pentru detecția infecției COVID-19, a fost inclusă utilizarea testelor rapide de depistare a antigenului SARS CoV-2, în contextul ultimelor recomandări internaționale și apariției pe piața mondială a testelor rapide antigen de precizie și specificitate înaltă. Republica Moldova urmează să achiziționeze 300.000 de teste antigen, în cadrul proiectului Băncii Mondiale.

Ce prevede mai exact noul protocol:

– Criterii de testare – testarea persoanelor conform definiției de caz. 

– Utilizarea testului Real TIME PCR

În cazul unui număr mare de persoane suspecte de Covid-19, pot fi utilizate testele rapide pentru testarea antigenului SARS-CoV-2. 

Personalul medical care va efectua aceste teste urmează să fie instruit.

Criteriile de inițiere a tratamentului la domiciliu:

–         Toți pacienții cu forme asimptomatice

–         Pacienții cu forme ușoare de Covid-19(fără patologii asociate – boli cardiovasculare, BPOC, ASTM BRONȘIC, diabet zaharat, stări de imunocompromisie, maladii oncologice).

–         Pacienții cu forme simptomatice de Covid-19 cu pneumonie non-severă(fără patologii asociate – boli cardiovasculare, BPOC, ASTM BRONȘIC, diabet zaharat, stări de imunocompromisie, maladii oncologice). Cu afectare pulmonară nu mai mare de 15 la sută la efectuarea imagisticii pulmonare. Pacienți cu stare cu stare clinică stabilă, fără semne de insuficiență respiratorie. Fără febră persistentă, mai mare de 38.

Criterii de risc pentru agravarea stării:

Criterii de spitalizare:

Criteriile de excludere din izolare/tratament la domiciliu

-Pacienții spitalizați vor reveni în câmpul de muncă fără efectuarea testului de control. 

-Pacienții asimptomatici vor reveni la muncă peste 10 zile de la stabilirea rezultatului pozitiv al testului SARS-CoV-2.

TRATAMENTUL ÎN CONDIȚII DE AMBULATORIU

-Pacienților asimptomatici NU li se recomandă tratament!

-Pacienților simptomatici cu forme ușoare de boală li se recomandă:

-Igiena cavității nazale cu soluție salină izotonă sau hipertonă

-La necesitate: gargarisme cu soluții antiseptice – salină sau bicarbonat de sodiu 2% 

-În caz de febră (t ≥ 38,50C) – antipiretice (Paracetamolum, Ibuprofenum, de evitat Acidum acetylsalicilicum ca antipiretic) 

-La necesitate – tratament simptomatic conform Protocoalelor clinice pentru diagnosticul stabilit, inclusiv cu medicamente compensate din Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală.

Astfel, a fost aprobată o listă suplimentară de medicamente pentru tratamentul în condiții de domiciliu, care vor fi compensate din Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate cât și pentru cele neasigurate. Compensarea pentru copii este de 100%, iar pentru adulți este de 70%, totodată este asigurată compensarea integrală de 100% pentru cel puțin o denumire comercială din fiecare Denumire Comună Internațională.

Pacienților adulți cu forme simptomatice de COVID-19 cu pneumonie non-severă (cu excepția gravidelor) după caz, li se pot recomanda INCLUSIV:

•        Umifenovirum 200 mg, de 4 ori pe zi, 5 zile 

•        Acidum ascorbicum 500 mg, de 2 ori pe zi, 10 zile

•        Colecalciferolum 2000 UI pe zi, 14 zile

•        Zincum 75-100 mg pe zi, 10-14 zile

•        Acidum acetylsalicilicum 75, 100, 150, 30 de zile SAU Clopidogrelum 75 mg pe zi, 30-45 de zile 

•        Famotidinum 40 mg, de 2-3 ori pe zi (maxim 360 mg în 24 ore), 14 zile

•        Pentoxifyllinum 400 mg, de 2-3 ori pe zi, 30 de zile 

•        La necesitate, Melatoninum de la 3-6 mg, înainte de somn, 14 zile 

•        Și în funcție de simptome – tratament (cu antipiretice, bronholitice, mucolitice, expectorante, antimicrobiene, etc) conform Protocoalelor clinice pentru diagnosticul stabilit, inclusiv cu medicamente compensate din fondurile de AOAM

•        În caz de forme simptomatice de COVID-19 cu pneumonie non-severă, fără necesitate de O2 suplimentar, tratamentul și conduita se efectuează conform prevederilor PCN-3 și PCN-100 privind pneumoniile comunitare, inclusiv cu medicamente compensate din fondurile de AOAM https://msmps.gov.md/legislatie/ghiduri-protocoale-standarde/ftiziopneumologie

•        Pacienților cu forme moderate de infecție COVID-19, cu comorbidități cu risc trombotic crescut, li se recomandă:

–        Rivaroxabanum 20 mg pe zi , 30 de zile SAU

–        Sulodexidum 250 uls pe zi, 30 zile SAU

–        Heparină cu masa moleculară mică (Enoxaparini natrium sau Bemiparinum sau altele *) subcutan 4000-6000 UI în 24 ore, 7-14 zile

NOTĂ: Dexamethasonum NU trebuie să fie administrat pacienților cu COVID-19 care suportă formă ușoară a bolii sau forme simptomatice de COVID-19 cu pneumonie non-severă în condiții de domiciliu!!!

Sursa
sanatate.info
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker