Cere socoteală pentru banii publiciOrheiPolitic

Decizii controversate, aprobate contra cronometru

La sesiunea din 10 decembrie c. a Consiliului Raional (CR) Orhei au fost prezenţi 26 din cei 35 de consilieri raionali, inclusiv 22 din fracțiunea Partidului Șor, care sunt şi consilieri municipali. Astfel, în aceeaşi zi ei au votat două proiecte de bugete pentru a. 2021: al raionului şi al municipiului.

La ședințele CR Orhei din legislatura curentă deciziile, de regulă, sunt adoptate fără dezbateri. Observațiile consilierilor opoziției sunt totalmente neglijate de majoritatea de guvernare, compusă din reprezentanţii Partidului Şor, cea mai mare parte a cărora locuiesc în capitală și habar nu au de problemele raionului și ale municipiului.

Bugetul raionului pentru anul 2021 adoptat în 2 minute

Aprobarea bugetului anului 2021, în două lecturi, a durat două minute. Conform deciziei, bugetul pentru a. 2021 va fi la venituri de 321,7milioane lei, iar la cheltuieli – de 320,9 milioane lei.

Cuvântarea președintelui raionului, Dinu Turcanu, pe marginea bugetului aprobat în două lecturi timp de două minute, a ținut de două ori mai mult.: ”Votarea pentru bugetul anului viitor nu a fost o simplă ridicare de mâini. Vreau să vă spun că pentru a asigura un aşa mecanism eficient de luare a deciziilor, locuitorii raionului Orhei au nutrit speranţe 5 ani de zile. Sume importante vor mai veni la Orhei urmare a rectificărilor Bugetului de Stat, în baza amendamentelor depuse de grupurile parlamentare, în special grupul parlamentar care ne reprezintă al Partidului Politic Sor şi acest lucru se va întâmpla în câteva zile”, a remarcat preşedintele raionului, Dinu Ţurcanu.

Bugetul-2021 al raionului Orhei are 45 de pagini cu cifre, tabele şi alte detalii. Cu două zile înainte de ședință, proiectul documentului a fost publicat, cu titlu de dezbateri publice, pe pagina web a CR Orhei. Tot joi  comisiile consultative ale CR Orhei au avizat pozitiv nu doar decizia cu privire la buget, dar şi alte 15 proiecte de decizii pe diverse subiecte și de complexitate diversă. A 17-a chestiune, introdusă suplimentar pe ordinea de zi, a vizat aprobarea demisiei lui Ion Racu din funcţia de şef al Direcţiei Asistență Socială şi Protecţia Familiei.     

Șeful DASPF Orhei și-a dat, totuşi, demisia  

Evgheni Pisov, consilierul Partidului Șor,  președintele permanent al ședințelor Consiliului Raional Orhei, a prezentat cererea de demisie a lui Ion Racu, șeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţa Familiei Orhei (DASPF). Majoritatea a votat-o fără nicio vorbă, din rândul opoziţiei cineva a menţionat cu jumătate de voce: “în sfârșit Racu a cedat”. 

La Orhei nu este secret că majoritatea de guvernare demult a pus ochii pe această direcție, cu un buget anual de circa 50 milioane de lei şi care încă rămânea dirijată de o persoană din vechea garnitură. Astă primăvară s-a încercat lichidarea acestei structuri și formarea în baza ei a două secții de asistență socială după exemplul municipiului Chișinău. Dinu Țurcanu s-a scăpat cu vorba și nu odată că funcţiile date fuseseră făgăduite cuiva. 

”Am fost chemat de către noua conducere a raionului ca să mi se explice de ce este nevoie de o asemenea reformă. I-am ascultat, după care i-am întrebat: dar voi în genere înțelegeți despre ce îmi vorbiți, cunoașteți cu ce se ocupă DASPF? Avem o mulțime de proiecte pe care le implementăm în colaborare cu parteneri străini, cu bani din UE, de la ONU, IREX”, îmi spunea încă în primăvară Ion Racu. 

Atunci conducerea raionului nu a reușit să-şi realizeze intenţia, fiindcă s-a opus Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. CR chiar a încercat să acționeze Oficiul Teritorial în judecată, dar instanța le-a respins cererea. 

Cu Ion Racu m-am întâlnit cu o săptămână înainte de ședința respectivă a Consiliului Raional. Atunci mi-a spus că cel mai probabil va depune cerere de demisie: ”M-am săturat! Agenția pentru Securitatea Alimentelor a găsit un  kilogram de safalade cu termenul expirat la un centru de plasament şi au făcut raport la Consiliul Raional, punând vina pe mine, deşi de asta trebuie să aibă  grijă responsabilul de la centrul de plasament. Consiliul Raional însă mi-a aplicat mustrare aspră mie. Mâine- poimâne mai găsesc un alt nod în papură, ca să-şi bată joc de mine. În 36 de ani eu nu am avut nicio mustrare pe linie de  serviciu. Iar acum te poţi aştepta la orice şi doar pentru faptul că nu faci parte din partidul lor”, se frăsuia Ion Racu.        

                                           Ion Cernei

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker