Evenimente

Un festival tradițional al colindelor organizat de protopopie

A doua zi de Crăciun, colective de colindători din satele raionului au scos în scena Centrului Raional de Cultură datinile şi tradiţiile sărbătorilor creştine ortodoxe de iarnă în cadrul Festivalului desfăşurat sub egida protopopiatului de Telenești.

După cum ne-a relatat părintele Marian Boldescu, blagocinul de Telenești, festivalul este la a cincea ediție:

”Acum câțiva ani, tot de Crăciun, i-am invitat pe parohii din sate să se prezinte la festival cu cele mai originale colinde. Astfel ideea a prins rădăcini. La ediția curentă, cu  regret, nu au reușit să vină mai multe colective din cauza viscolului, dar am avut o sală plină de spectatori, între aceștea mult tineret. Colindele ne înalță sufletește, ne înoiesc făptura interioară, ne apropie unii de alții, ne fac mai buni, mai iubitori și iertători. De aceea, acest festival ne-a întărit duhovnicește”, ne-a relatat  părintele Marian.

Ilie Cazacu, profesor la Gimnaziul ”Mihai Eminescu”, a participat alături de elevii săi:

”Am interpretat două colinde de la baștina mea din zona Cernăuților, care s-au bucurat de aplauzele spectatorilor.  Este o tradiție bună acest festival, fiindcă ne dă posibilitate să înmulțim și să păstrăm aceste extraordinare obiceiuri de iarnă. Ne-am pregătit minuțios, am avut emoții, dar ne-a bucurat aprecierea spectatorilor”, – ne-a relatat dl Cazacu.                        

Participanților la festival li s-au înmânat cadouri din partea Consiliului Raional Telenești.

Reporter ”C”

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker