Cere socoteală pentru banii publiciRezina

Bugetul or. Rezina pentru a.2021 nu prevede nici un leu investiții capitale

Consiliul Orășenesc Rezina a aprobat joi, în două lecturi, bugetul orașului pentru a. 2021. După cum am informat deja cititorii într-un articol de la audierile publice la tema dată, organizate de redacția săptămânalului CUVÂNTUL în parteneriat cu Primăria și societatea civilă din Rezina, bugetul orașului pentru anul viitor, la venituri și cheltuieli, a fost elaborat în mărime de 37 mil. 542,4 mii lei. 

Sursele principale de venituri sunt transferurile din bugetul de stat – 20 mil.178,1 mii lei, impozitul pe venitul persoanelor fizice și pe bunurile imobiliare, dividendele de la acțiunile deţinute de Pimărie în diverse unităţi economice,  taxele pentru servicii specifice etc., în total – 17 mil. 364,1 mii lei.

Ca și în anii precedenți, cele mai mari cheltuieli sunt preconizate pentru întreținerea grădinițelor – 17 mil. 857,1 mii lei, gospodăria de locuințe și servicii comunale – 9 mil. 843 mii, servicii de stat cu destinație generală – 6 mil. 832,5 mii lei. Niciun leu nu-i prevăzut la capitolul investiții capitale.

Pentru comparație menționăm câteva momente importante. Potrivit notei informative a Primăriei, în urma precizărilor efectuate pe parcursul anului, veniturile în bugetul orașului Rezina pentru a. 2020 au ajuns la peste 45,41 mil. lei, iar cheltuielile au depășit 47,9 mil. lei, executarea în 10 luni constituind 70% și, respectiv, 62,6 %. Adică, bugetul propus și aprobat pentru a. 2021 este cu cca 7,9 mil. mai mic. Reducerea vizează mai ales transferurile de la bugetul de stat – cca 5,6  mil., de la impozitul pe venitul persoanelor fizice (circa 2,5 mil lei). 

Dezbaterile asupra pro-iectului bugetului pentru a. 2021 s-au axat pe două momente absolut irelevante: consilierul PSRM Andrei Silenco a propus reducerea statelor de personal ale Primăriei cu o unitate – cea de viceprimar, iar consilierul PPDA Ion Duca – excluderea punctului care viza procurarea combustibilului pentru unul din cele două automobile ale Primăriei. După explicațiile de rigoare, ambele propuneri au fost puse la vot și nu au întrunit numărul necesar de voturi.

Cele mai aprinse și controversate discuții s-au desfășurat pe proiectul cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru a. 2021. O comisie din consilieri și specialiști ai Primăriei au propus Consiliului un proiect elaborat în baza taxelor locale existente în a. 2020 cu unele modificări prin care unele taxe au fost majorate, altele – diminuate. 

Acest proiect, neavizat de primarul Simion Tatarov, a trezit nemulțumiri din partea unor consilieri. 

Unii calificau majorările propuse drept neîntemeiate, mai ales comparativ cu alte taxe, stabilite pentru unitățile de comerț mari, farmacii ș.a., în opinia lor neadecvate veniturilor și posibilităților reale ale acestora. Conform altei propuneri, în actualele condiţii economice şi sociale Consiliul ar trebui să reducă taxele pentru toți plătitorii cu 50 la sută. Până la urmă, majoritatea consilierilor au susținut proiectul propus de primarul Simion Tatarov: ”Lăsăm în vigoare și pentru a. 2021 taxele în cuantumul a. 2020, plus taxele stabilite pentru unele servicii noi.

Persoanele juridice cu sediul în satele Boșernița, Ciorna, Stohnaia și de pe primele două terase ale or. Rezina, care vor da în chirie sau exploatare bunuri imobiliare proprii sau închiriate, vor achita o taxă simbolică de 10 lei/anual în loc de 1000 de lei precum a stabilit comisia Consiliului Orășenesc. Scopul unei atare decizii este susținerea, stimularea oamenilor de afaceri de a se menține în continuare pe linia de plutire și de a iniția și presta servicii sociale şi în zonele orașului unde acum acestea lipsesc”, a remarcat primarul, accentuând că astăzi, de la crearea unor locuri noi de muncă, dezvoltarea businessului mic şi mijlociu bugetul oraşului va avea venituri mult mai mari decât de la majorarea unor taxe.

După adoptarea acestor decizii, consilierii au votat practic unanim bugetul raionului pentru a. 2021 în prima şi a doua lectură. După şedinţă, însă, câţiva consilieri au contestat votarea în a doua lectură pe motiv că proiectul a fost pus la vot în mod repetat.  Astfel chestiunea dată a fost anunţată în agenda sesiunii extraordinare a CO din 17 decembrie c. 

Tudor Iașcenco

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker